Jyllands-Posten

Hussalget saetter lokal rekord

Salgstalle­ne for villaer i hovedstads­området satte rekord i maj – den vending kan vaere en strømpil for resten af landet.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

Var det vendingen på markedet for huse? Sådan spørger maeglerkae­den EDC efter et rekordstor­t salg af villaer i hovedstads­området i maj.

Når spørgsmåle­t i det hele taget er relevant, så skyldes det, at salget af villaer i hovedstads­området – dvs. København, Københavns omegn og Nordsjaell­and – bød på 61 pct. flere salg i maj i forhold til maj sidste år.

Selv i forhold til maj 2021, der var alle tiders rekordår for boligsalg, var der i maj i år tale om et bedre salg af villaer i hovedstads­området.

»Det er netop her, enhver vending i markedet sker både først og kraftigst. Det er derfor saerligt spaendende, at vi nu ser så signifikan­t fremgang i salget lige praecis her. Det kan vaere en strømpil for, hvordan resten af boligmarke­det vil udvikle sig de kommende måneder,« skriver EDC’s kommunikat­ionschef, Jan Nordmann.

De høje salgstal sker efter et år med usikkerhed, højere renter og høje energipris­er. Tilsammen medførte det en betydelig afmatning af boligmarke­det. Altså indtil maj.

For resten af landet ses fortsat et salg under maj sidste år, bortset fra resten af Sjaelland og Syd- og Sønderjyll­and, hvor der er en fremgang på henholdsvi­s 8 pct. og 19 pct.

Samlet set ender vi med et villasalg, der er 3 pct. bedre end samme måned sidste år, skriver EDC.

»Man skal altid passe på med at laegge alt for meget i en enkelt måneds tal, men udviklinge­n her er dog så markant, at den er vaerd at bemaerke, ligesom datamaengd­en er stor nok til, at tendensen ikke bare kan afvises som statistisk tilfaeldig­hed,« siger Jan Nordmann.

For ejerlejlig­hedernes vedkommend­e viser EDC’s salgstal ikke samme mønster. Her er salget fortsat under sidste års niveau, idet der er solgt 14 pct. faerre lejlighede­r i maj i år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark