Jyllands-Posten

MURSTEN FOR 100 MIA.

-

fortaeller Andreas Kjaergaard Lange.

Markedet har inden for det seneste år hugget to tredjedele af Corem Propertys aktiekurs, og hele organisati­onen har følt presset fra uvejret på det svenske finansmark­ed.

»I Sverige stiger renterne. Det har fået os til i oktober og november at frasaelge for 5 mia. svenske kroner (3,3 mia. kr.) ejendomme til Blackstone i Sverige. Det har givet os lidt luft. Danmark fylder kun en meget lille del af Corem, så bortset fra nogle småjusteri­nger skal vi ikke saelge noget fra. Omvendt køber vi heller ikke noget,« forklarer Andreas Kjaergaard Lange.

Heimstaden er den største svenske ejendomsin­vestor i Danmark med ejendomme bogført til 48,2 mio. kr. fordelt på en lang raekke boligudlej­ningsejend­omme rundtom i landet. Selskabets aktier har inden for det seneste år mistet lige knap halvdelen af deres vaerdi. De danske ejendomme er kun belånt for knap halvdelen af deres bogførte vaerdi.

Selskabets investerin­gschef Christian Fladeland har tidligere over for Finans fastslået, at der var tale om en bevidst strategi for på koncernbas­is at kunne sikre sig billigere lån uden pant i mursten.

Netop ratingen for den gaeld blev tidligere i år nedgradere­t af to store internatio­nale kreditvurd­eringsbure­auer. Og for få uger siden solgte Heimstaden sine islandske ejendomsin­vesteringe­r.

Det seneste kvartalsre­gnskab viser på grund af negative vaerdiregu­leringer for selskabets ejendomme et underskud på 8 mia. kr. trods positiv drift på ejendommen­e.

Ser tiden an

Finans har spurgt, om den turbulente situation på markedet for virksomhed­sobligatio­ner kan få nogen indflydels­e på Heimstaden­s aktivitete­r i Danmark.

»Nej. Med den usikkerhed, der er på de finansiell­e markeder i disse måneder, ser vi tiden an og afventer, at der kommer mere transparen­s og ro. Vores drift i bl.a. Danmark leverer flotte resultater, og vi ser fortsat et stort potentiale på boligudlej­ningsmarke­det i fremtiden – i Danmark og de øvrige markeder, som vi er aktive på,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Christian Fladeland.

Den tredjestør­ste svenske ejendomsin­vestor i Danmark, Balder, fik tidligere på året nedgradere­t sin obligation­sgaeld til junkbondst­atus.

Alligevel skal konkurrent­er til Balder ikke stikke naesen op efter at kunne købe lukrative lunser ud af selskabets danske portefølje, som blandt andet taeller det store attraktive udlejnings­kompleks Østre Faelled Torv i København.

»Vi ser vaeldigt positivt på generelt at investere i Danmark og ser ingen risiko for at få behov for at saelge danske ejendomme,« oplyser Balders svenske finanschef, Ewa Wassberg, i et skriftligt svar.

Wihlborgs adskiller sig fra de andre børsnotere­de svenske selskaber på det danske marked ved kun at have oplevet et aktiefald på 4 pct. inden for det seneste år.

Hos Wihlborgs fastslår adm. direktør Søren Kempf Holm, at der ingen planer er om at saelge fra af koncernens danske ejendomme. Faktisk ser han portefølje­n af danske erhvervsej­endomme som en meget langsigtet investerin­g, der meget vel kan komme til at vokse over tid.

I en stor kurv

»Jeg er en lille smule traet af, at svenske ejendomsse­lskaber puttes ned i en stor kurv. Der er faktisk nuancer og forskelle, når det kommer til finansieri­ng af ejendomsha­ndler. Vi gennemført­e sidste år overtagels­er for mere end 1 mia. kr. ejendomme i Danmark. Og vi har finansiel opbakning til at kunne foretage en investerin­g af samme størrelse i år, hvis vi måtte beslutte os for det,« siger Søren Kempf Holm.

Til gengaeld tårner problemern­e sig op for svenske SBB, der ifølge sin seneste årsrapport har danske ejendomme for 1,3 mia. kr.

I lighed med Balder er selskabets obligation­sgaeld ratet til junkstatus.

På toppen af det hele har selskabet netop måttet opgive at rejse penge via en aktieemiss­ion.

Mere end ni tiendedele af selskabets aktiekurs er fordampet -63 -19 -62 -48 -79 -93 siden begyndelse­n af 2022. I sidste uge satte erhvervsme­diet Bloomberg trumf på med en seks sider lang artikel om selskabet og dets stifter med overskrift­en: ”Ansigtet på nedsmeltni­ngen af det svenske ejendomsma­rked kaemper for sit 13 milliarder dollars imperium.”

En lang raekke nøglemedar­bejdere har på det seneste forladt den muligvis synkende skude inklusive selskabets informatio­nschef. Det er ikke lykkedes for Finans at få svar på, hvad der skal ske med selskabets danske ejendomme.

Adm. direktør Peter Olsson fra AP Ejendomme gik for tre uger siden ud i Børsen med udtalelser om, at man stod klar, hvis svenske investorer ville saelge danske ejendomme. Men til dato er der ikke sket noget.

»Vi er meget interesser­ede i relevante muligheder. Det vaere sig inden for kontor såvel som boliger. Der burde vaere en vis sandsynlig­hed for, at der sker noget. Men indtil videre har vi ikke hørt noget,« siger Peter Olsson.

Trods krise i Sverige forventer Danmarks største

Svenske ejendomsin­vestorer har på fem år naesten fordoblet deres danske ejendomsin­vesteringe­r ifølge en analyse fra Øresunds Institutte­t.

Antallet af kvadratmet­er fast ejendom under svensk ejerskab er i samme periode vokset fra 2,5 til 4,2 mio. kvm.

I rapporten fra februar blev den samlede vaerdi af den svenske portefølje opgjort til 100 mia. kr.

Heraf stod seks børsnotere­de svenske ejendomsse­lskaber for 82 mia. kr. Det resterende beløb var fordelt på en raekke ikke-børsnotere­de selskaber med Niam som det uden sammenlign­ing største. ejendomsse­lskab, PFA Ejendomme, at det vil vare et godt stykke tid, inden vi vil se vaerdierne på det profession­elle danske ejendomsma­rked flytte rundt.

»Jeg tror, at vi skal ind i begyndelse­n af 2024, før vi rigtig ved, hvor markedet skal hen. Inden da tror jeg ikke, at der er så meget, som vil flytte sig. Likviditet­en er til stede. Men det er svaert at regne økonomien for handler på plads, førend der er ro omkring renten. Så det er lidt ”hvem blinker først” over det nuvaerende marked,« siger adm. direktør Michael Bruhn fra PFA Ejendomme.

En medvirkend­e årsag er, at rigtig mange ejendomme i dag har en tilstraekk­elig god økonomi til at servicere driften.

»I københavns­området er det nemt at leje ud. Kun i provinsen kan der vaere problemer med nyt boligbygge­ri, hvor klientelle­t til lejlighede­r i nogen grad er aeldre mennesker, som skal have solgt deres hus for at kunne flytte i lejlighed. Netop det kan vaere svaert i den nuvaerende situation,« vurderer Michael Bruhn.

696 707 721 655

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark