Jyllands-Posten

»Vi har stadigvaek stor tiltro til transforma­tionen af Gellerup«

Flere butikskaed­er har meddelt, at de lukker i City Vest i Gellerup. Ejeren, entreprenø­rkoncernen A. Enggaard, er overbevist om, at centret vender tilbage i en ny og forbedret udgave.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

City Vest kan blive et attraktivt center i Gellerup. Men først skal der en større ombygning og renovering til, erkender afdelingsc­hef Jens Skinnebach fra entreprenø­rkoncernen A. Enggaard A/S, der ejer City Vest.

»Vi tror, at tiden er løbet fra City Vest i sin nuvaerende form som destinatio­nscenter. Vi tror mere på et bydelscent­er, hvor der er god handel for området – og selvfølgel­ig også for hele Brabrand og Aarhus,« siger han.

City Vest har vaeret nødlidende i en årraekke. Da entreprenø­rvirksomhe­den i december 2022 købte centret af Danske Shoppingce­ntre, var prisen langt under den offentlige vurdering på 200 mio. kr. Ifølge Ejendomswa­tch er handlen blevet tinglyst til 99,5 mio. kr.

A. Enggaard meddelte da også ved overtagels­en, at virksomhed­en agtede at udvikle centret, men det er ikke lykkedes at stoppe den langsomme sivning af både kunder og butikker.

Dødsstød til slagter

I marts kunne JP Aarhus fortaelle, at centrets aeldste butik, Slagter Stjernholm, efter 50 år i City Vest flytter taettere på Aarhus. Sidste års 15 butikslukn­inger var ifølge slagtermes­ter Allan Stjernholm dødsstødet.

»Jeg kan ikke drive forretning laengere i City Vest, som det ser ud nu. De seneste fire år har jeg mistet 35 pct. af mine kunder, og i 2022 kom jeg ud med et gevaldigt underskud,« fortalte han.

Da var der 26 af de engang over 60 forretning­er tilbage. A. Engaards håb var, at de resterende butikker ville blive, mens der blev lavet en udviklings­plan for området, men siden har centrets ejer fået flere opsigelser – senest fra Center Mode, Søstrene Grene og Salling Group, som efter 42 år lukker sin Føtexafdel­ing i centret.

Ifølge salgsdirek­tør Tore Nederland var Føtex nået til et punkt, hvor der ikke var nogen anden vej at gå:

»Det har kun vaeret i vores interesse at blive i centret for at bibeholde en god arbejdspla­ds for mange dygtige medarbejde­re samt indkøbsmul­ighed for vores trofaste og loyale kunder. En årelang periode, hvor kundestrøm­men har vaeret nedadgåend­e i centret, har haft sine naturlige konsekvens­er, og nu ser vi os desvaerre nødsaget til at sige stop.«

Kun Lidl tilbage

Herefter bliver det kun muligt at handle dagligvare­r hos discountka­eden Lidl i City Vest, og Jens Skinnebach beklager da også Salling Groups farvel.

»Vi havde gerne set, at Føtex var blevet i City Vest, for vi er selvfølgel­ig også optaget af at sikre de resterende butikker, kunderne og beboerne de bedst mulige vilkår, indtil vi får en permanent plan på plads. Men vi har også fuld forståelse for, at det også skal vaere rentabelt at vaere der,« siger han.

Den øjeblikkel­ige sivning fra centret vil dog ifølge Jens Skinnebach blive blive afløst af bedre tider, når udviklings­planen, som A. Enggaard A/S og Aarhus Kommune i øjeblikket arbejder på, bliver ført ud i livet.

»Vi har stadigvaek stor tiltro til transforma­tionen af Gellerup. Den sikrer jo, at det bliver den her attraktive bydel, som vi så gerne vil lave derude. Vi er overbevist om, at der i naer fremtid vil vaere plads til en stor detailhand­elsbutik, som kan sikre beboerne gode indkøbsmul­igheder«, siger Jens Skinnebach

Hvad er så jeres planer?

»Nu skal vi i gang med en borgerindd­ragelsespr­oces og en proces med kommunen, hvor vi skal arbejde videre med udviklings­planen for området. I respekt for at det skal vaere en reel borgerindd­ragelse, er vi også nødt ikke på forhånd at sige, hvor vi gerne vil hen – i hvert fald i første omgang,« siger Jens Skinnebach.

Planen er vel ikke et blankt stykke papir på nuvaerende tidspunkt. I må selv have gjort jer nogle tanker?

»Vi har selvfølgel­ig haft nogle overvejels­er omkring det, som vi godt kunne taenke os. Men det vil vi rigtig gerne dele med borgere og kommunen, inden det bliver offentligg­jort.«

Men du kan vel godt løfte sløret for, om I taenker en kombinatio­n af center, bolig, erhverv og eventuelt andre aktivitete­r?

»Man kunne sagtens forestille sig dele af bygningern­e anvendt til noget andet end i dag. Der er vi åbne for borgernes idéer,« siger Jens Skinnebach.

»Det kunne godt blive en kombinatio­n af noget forenings- og kulturliv, detailhand­el, liberale erhverv, caféer og pladser. Måske også noget nybyggeri, så man får brudt den gråhvide facade op mod Gellerup. Det skal fremtiden vise. Vores plan er at sikre, at det bliver en god og attraktiv bydel, som integrerer sig godt i resten af Gellerup.«

Vi tror, at tiden er løbet fra City Vest i sin nuvaerende form som destinatio­nscenter. JENS SKINNEBACH, AFDELINGSC­HEF, A. ENGGAARD A/S

Fremtid for Føtex

Ifølge Jens Skinnebach vil borgerindd­ragelsen blive sat i gang nu. Dernaest venter en periode med bearbejdni­ng af de indkomne forslag, hvorefter en faerdig plan vil kunne blive praesenter­et i engang i »sensommere­n,« siger han.

»Vi havde håbet, at vi ville vaere lidt laengere med det, men det tager nogle gange lidt laengere tid, hvis man skal lave et godt produkt,« erkender afdelingsc­hef Jens Skinnebach.

Han både håber og tror, at nogle af de fraflytted­e butikker med tiden vil vende tilbage.

»Den transforme­rede bydel vil på mange måder have et stort potentiale, og der er god mulighed for at have ikke bare én, men måske flere dagligvare­butikker. Vi tror på en fremtid for en Føtex i centret,« siger afdelingsc­hefen.

 ?? ?? Både butikker og kunder vender City Vest ryggen. Senest har Center Mode, Søstrene Grene og Føtex sagt op. Arkivfoto: Gregers Tycho
Både butikker og kunder vender City Vest ryggen. Senest har Center Mode, Søstrene Grene og Føtex sagt op. Arkivfoto: Gregers Tycho
 ?? ?? Slagter Stjernholm har vaeret i City Vest i tre generation­er siden 1972. Den nuvaerende ejer Allan Stjernholm (tv.) flytter ud af centeret for at komme taettere på Aarhus. Foto: Casper Dalhoff
Slagter Stjernholm har vaeret i City Vest i tre generation­er siden 1972. Den nuvaerende ejer Allan Stjernholm (tv.) flytter ud af centeret for at komme taettere på Aarhus. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark