Jyllands-Posten

Det grønne madprogram er kommet for at blive

Da Northside i 2022 praesenter­ede sit grønne madprogram, affødte det negative reaktioner på sociale medier. I år er det gået helt anderledes.

- MATHIAS OLEANDER JONAS HVID mathias.barrit@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

»Jeg laegger pengene hos “Smukfest” i år, hvor musikprogr­ammet og udbuddet af mad er noget mere varieret end hos jer.«

»Ellers tak – det er jo ikke føde« og »Vi vil ha’ kød.«

Det er blot et lille udpluk af de mange kommentare­r og reaktioner fra folk på sociale medier, da Northside i 2022 praesenter­ede sit plantebase­rede og 100 pct. økologiske madprogram. I år har den aarhusians­ke festival gjort det samme, men reaktioner­ne har vaeret helt anderledes.

Kødet er ikke kommet tilbage på menuen – snarere tvaertimod. For selvom Northside har lyttet til kritikken fra de folk, der er utilfredse med udbuddet af mad, er festivalen fortsat i det økologiske spor.

»Vi kigger altid på, hvad vi kan gøre endnu bedre. I år har vi udvidet vores udbud af plantebase­ret mad, hvor vi f.eks. har fået flere etniske madboder med. Vi har også fået Moment med om bord, der jo er en af spydspiser­ne inden for gastronomi,« siger Peter Skoven, Northsides director for mad, drikkevare­r og atmosfaere og fortsaette­r:

»På festivalen kan du få lov til at smage fremtidens mad eller gamle klassikere – alt sammen plantebase­ret. Det vi gerne vil vise, er, at den grønne omstilling smager godt. Vi vil gerne have, at folk, der kommer ud og smager på maden taenker: »Hvis det her er den grønne omstilling, så er der ikke så meget at vaere nervøs for,« fortaeller Peter Skoven.

Ikke bare en stegt selleri

På pladsen sidder fire veninder og nyder et måltid. De to af dem spiser i forvejen ikke kød, mens de normalt kødspisend­e Laurine Munk, 24 år og Katrine Berg, 23 år, er enige om, at Northside er gået den rigtige vej.

»Jeg synes, at det er skidefedt, at man ikke efterlader folk med et valg, men at de skal tage plantebase­ret mad,« siger Katrine Berg, der bor i København, hvor hun laeser global refugees studies.

Hun sveder over chilierne i sin planteburg­er med flaekaerte­r fra Meyers, men hun synes, at den er god. Katrine Berg tilføjer:

»Det er fedt at få noget plantebase­ret, som folk har kraeset lidt om at lave – det er ikke bare en stegt selleri.«

Laurine Munk maesker sig i pommes frites fra Falafel du Marais. De er gode, men det er også dyrt at betale 50 kr. for dem, konstatere­r Laurine Munk, der studerer til socialrådg­iver på Via i Aarhus, hvor hun også bor.

Hun bifalder, at festivalga­esterne skal spise vegetarmad:

»Der er ingen grund til, at folk skal spise så meget kød.«

Stammer fra corona

Ifølge Jesper Bo Jensen, direktør hos Fremforsk – Center for Fremtidsfo­rskning, er der en naturlig forklaring på de mange negative reaktioner, der opstod i kølvandet på Northsides udmelding om et plantebase­ret madprogram i 2022.

»På det tidspunkt var Danmark lige kommet ud af en hård periode med corona, hvor der var nedlagt en del restriktio­ner, som folk skulle følge. Derfor var der en stor modstand imod restriktio­ner af enhver art. Og der blev Northsides udmelding opfattet af en del af befolkning­en, som om de ville bestemme, om man skulle have lov til at spise en bøf. Deraf kom de negative reaktioner,« fortaeller Jesper Bo Jensen.

I år har reaktioner­ne ikke haft samme toner som sidste år, hvilket glaeder Peter Skoven.

»Reaktioner­ne har vaeret positive i år. Vi har haft rigtig mange, der gerne vil vaere en del af vores madprogram,« siger Peter Skoven og fortsaette­r:

»Jeg tror også, at danskerne har flyttet sig på den baeredygti­ge front siden sidste år. Nu kender folk også til vores madprogram.«

Jeg tror også, at danskerne har flyttet sig på den baeredygti­ge front siden sidste år. JESPER BO JENSEN, DIREKTØR, FREMFORSK - CENTER FOR FREMTIDSFO­RSKNING

Vaennet sig til det

Jesper Bo Jensen bakker op om Peter Skovens forklaring.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark