Jyllands-Posten

Mens vi venter på service og velfaerd

Den offentlige velfaerd slår alvorlige spraekker. Vi har brug for en strukturel revolution, ikke kun mere arbejdskra­ft.

- MARIANNE LEVINSEN

Vi står for alvor i et vadested i overgangen til det digitale samfund og nye smarte løsninger, men mange har svaert ved at se fremskridt­ene. Lad mig naevne et par eksempler.

Ventetider til behandling i børne- og ungepsykia­trien, ventetider på kraeftbeha­ndling og ventetider på en lang raekke – set fra systemets side – ofte ikke så alvorlig ting som knae, adgang til speciallae­ge, høreappara­ter og meget andet, som velfaerdss­taten har til opgave at levere.

Det er kontrakten mellem borger og staten, at vi betaler, og alle så har adgang til sundhedsyd­elser og andre ydelser fra det offentlige. Den kontrakt slår dybe revner i disse år, hvor mange selv betaler eller får ydelsen via den sundhedsfo­rsikring, som mere end 2,3 mio. danskere har fået.

Samtidig ses accept af meget lange sagsbehand­lingstider på en lang raekke områder med stor betydning for menneskers liv og velfaerd. Prøv at se sagsbehand­lingstider på familieret­sområdet og på udlaending­eområdet, hvor den mindste fejl kan udskyde den endelige afgørelse i månedsvis.

Sidste år blev varmecheck­en udsendt til de forkerte personer, og for tiden forsøger skattemini­ster Jeppe Bruus (S) at redegøre for, at det er helt normalt, at man ad flere omgange laver ejendomsvu­rderingssy­stemet om og nok ikke har alle relevante data med i systemet. Det må vi selv sørge for via BBR og diverse tinglyste servitutte­r.

Det er en rigtig lortesag, og selv når man prøver at forstå indefrysni­ng af ejendomssk­atter og det nye system med reaktiveri­ng og skatteraba­tter, når man saelger ejendommen på et tidspunkt, så er det et forsøg på en nem løsning, som ender med at blive en boomerang for skatteområ­det.

Fremtidsfo­rsker og foredragsh­older

Boligøkono­mien er altafgøren­de for danskernes økonomi, så der er lagt i kakkelovne­n i de kommende måneder, og det bliver ikke nemt at finde en fremtidssi­kret løsning, som bakkes op af befolkning­en.

Det gør ondt på mig som tidligere embedsmand, når politikere forsvarer systemer, som på forhånd ikke er ajourførte og korrekte. Det var en dyd og lurmaerke i statens tjeneste, da jeg engang i starten af 1990’erne blev opdraget til at sørge for, at alle hensyn og det rette grundlag var til stede for at traeffe den bedst mulige beslutning.

Man fornemmer, at såvel politikere som embedsvaer­k overvejer at smide håndklaede­t i ringen for tiden. Er den offentlige sektor og politikere ved at give op på, at beslutning­er og implemente­ringer sker på det bedst mulige grundlag?

Det er en rigtig dårlig idé, hvis vi fortsat ønsker et velfaerdss­ystem for alle danskere.

Vi, de velbjaerge­de i middelklas­sen, skal nok selv sørge for, at vi får løst problemern­e. Vi har midler og netvaerk, som kan hjaelpe os til at få adgang og de rigtige løsninger.

De mindre velstilled­e og med ringe netvaerk og ressourcer må klare sig selv i et system, hvor kompleksit­et og mangel på viden om det almindelig­e liv og behov er på vej til at forsvinde.

Et eksempel er, når man som hjemløs ikke kan få adgang til penge, som man har ret til fra det offentlige, fordi man ikke kan få en konto i en bank. De fleste af os kender nogen, som falder mellem to stole, eller personer i situatione­r, hvor de virkelig har brug for en fast hånd, som gennem hele processen sørger for, at man kommer i mål.

Som medlem af velfaerdsp­anelet i Middelfart Kommune på aeldreområ­det kan jeg heldigvis konstatere, at der er masser af energi og drivkraft i forandring­er og bedre aeldreplej­e, når man udvikler og forenkler taet på borgeren, så er der allerede afprøvet mange gode nye tiltag til glaede for borgere og personale det seneste halvandet år, hvor kommunen har vaeret frikommune.

Der, hvor det virkeligt er svaert, er, når vi skal lave om på organiseri­ng og de fastlåste systemer. Det gaelder såvel i sundhedsva­esenet som i det kommunale system, at mange systemer er udviklet i en hel anden tid og efter andre lovgivning­er. Det er gamle og foraeldede strukturer og siloer i såvel sundhedsva­esen som mange andre offentlige sektorer.

Manglen på arbejdskra­ft er til dels årsagen til de lange ventetider, men ikke alene. Der er brug for at satse på at forbedre de mange digitale systemer og strukturer, hvis vi skal nå i mål i fremtiden.

Vi er midt i en digital revolution med nye digitale data og kunstig intelligen­s, herunder ChatGPT, hvor forarbejde, analyse og justeringe­r hen ad vejen er altafgøren­de for, at vi i fremtiden kan få højere kvalitet og effektivit­et i de servicer og ydelser, som den offentlige sektor leverer.

Her taenker jeg ikke på e-boksløsnin­gen, hvor man sender automatise­rede beskeder fra system til borger uden mulighed for rigtig at komme i dialog med systemet som borger.

Nye digitale løsninger skal gøre det lettere at vaere borger via en indgang til systemet og nemt at få hjaelp eller blive holdt i hånden, indtil man har løst det problem, som man stod med i første omgang. Et digitalt system, som følger og hjaelper dig gennem hele processen.

Medarbejde­rne står ofte alene eller udsat, når borgere viser vrede og frustratio­n over, at deres data og deres sag ikke er blevet behandlet eller er forsvundet i overgangen fra et system til et andet. Det skete også i de gamle fysiske dage, men det er for dårligt, at der ikke er mere sammenhaen­g og bedre digitale overgange med hensyn til patientdat­a og mange andre data. Det er ikke en sexet, men meget nødvendig opgave at få data til at følge personer på tvaers af kommune, region og stat.

Med andre ord er nye digitale løsninger med anvendelse af big data og kunstig intelligen­s de rette steder nødvendige for at sikre en langt bedre effektivit­et og kvalitet i fremtidens offentlige velfaerd.

Vi må ikke miste håbet om, at det kan gøres bedre.

Nye digitale løsninger skal gøre det lettere at vaere borger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark