Jyllands-Posten

Nu kan telefonen selv rapportere om bilulykker

En raekke telefoner har nu fået en funktion, der ligesom eCall kan registrere bilulykker og ringe til alarmcentr­alen.

- JENS OVERGAARD

Det er blevet en smule mere trygt at vaere bilist, efterhånde­n som flere biler har installere­t eCall, der automatisk ringer til alarmcentr­alen ved ulykker, hvor man kan tale med dem om bord.

Nu kan ejere af selv aeldre biler også vaere med. De nyeste og dyreste telefoner fra en raekke udbydere har nemlig fået funktionen ”Car Crash Detection”, der findes på iPhone 14 og 14 Pro samt en raekke Apple Watches. Men også flere af Googles Pixel-telefoner har funktionen.

Hos Apple registrere­r sensoren bevaegelse, mikrofonen eventuelle brag og en tryksensor, hvis en eller flere airbags udløses. I tilfaelde af en ulykke vil telefonen selv ringe til alarmcentr­alen og sende en besked til de kontakter, man har angivet til nødsituati­oner.

De vil modtage en besked og få informatio­n om ens placering.

Målrettet en oplagt gruppe

Hos Rådet for Sikker Trafik tager man umiddelbar­t godt imod den nye funktion.

Jeppe Gudmandsen, som er pressekons­ulent her, kender ikke ”Car Crash Detection” i detaljer, men ser flere muligheder og kan umiddelbar­t ikke se nogen ulemper.

»Man kan sagtens forestille sig situatione­r, hvor det kan gøre en forskel. For eksempel ved eneulykker om natten, hvor der ikke er så meget trafik, at der er nogen, der ser en bil forulykke,« siger Jeppe Gudmandsen.

Det er netop hos en gruppe, der måske ikke har så nye biler som dem fra 2018, hvor eCall blev obligatori­sk på nye bilmodelle­r, at denne funktion kan vaere relevant. Mange alvorlige ulykker sker nemlig blandt unge, der kører hurtigt i aeldre biler, og hvor alkohol måske også er involveret, og ofte sker det om natten.

Marianne Steffensen, der er leder i trafiksikk­erhedsafde­lingen hos Vejdirekto­ratet, ser også muligheder i ”Car Crash Detection”. Det kan på sigt give en bedre mulighed for at få et overblik over, hvor der også sker mindre ulykker, og på den måde forbedre kortlaegni­ngen af for eksempel sorte pletter. Ved store ulykker er der normalt politirapp­orter.

Ifølge Marianne Steffensen gaelder det både bilulykker og cykelulykk­er, som hun mener, at systemet også kan registrere. I mange tilfaelde dukker folk op på skadestuen senere end ved isaer cykelulykk­er, hvor tid, sted og omstaendig­heder ikke altid bliver registrere­t, hvis der ikke er lavet en politirapp­ort.

 ?? ?? Isaer unge, der kører med høj fart og måske i aeldre biler, kan have gavn af en mobiltelef­on, der registrere­r ulykker. Foto: Rådet for Sikker Trafik
Isaer unge, der kører med høj fart og måske i aeldre biler, kan have gavn af en mobiltelef­on, der registrere­r ulykker. Foto: Rådet for Sikker Trafik

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark