Jyllands-Posten

Niels Damsgaard bryder med stereotype­rne og kører 911 i al slags vejr

Mange sportsvogn­e tilbringer for meget tid parkeret i opvarmet garage, og mange sejere tilbringer for meget tid med at fokusere på status. Den fordom gør Niels Damsgaard og hans Porsche op med, og 70.000 kilometer i al slags vejr lader til at have gavnet

- DANIEL BOHNSEN

Ens alder har flere facetter end antallet af år, man har levet, ligesom biler kan vaere mere end bare transport. Begge dele er Niels Damsgaard fra Risskov et levende bevis på. Han er en del af Ziggy-klubben, der mødes på Trøjborg-caféen af samme navn et par gange ugentligt, og her er han kendt som ”Porsche-Niels”.

Selv om Niels og resten af Ziggy-stamgaeste­rne fra vennegrupp­en er i, hvad man kunne kalde deres livs efterår, er der bestemt ikke tale om en grå og gold novemberda­g.

Efterår kan nemlig tage mange former, og i dette tilfaelde drejer det sig nok naermere om en solrig septembera­ften med gyldne blade og atypisk høje lufttemper­aturer for årstiden.

Da den blanksorte 911 parallelpa­rkerer mellem ligegyldig­e minibiler på Tordenskjo­ldsgade i det nordlige Aarhus, er der i hvert fald ingen tvivl om, at her er en mand, der ikke har taenkt sig at kravle ind i en Honda Jazz og overgive sig til alderdomme­n. Det er et indtryk, der kun forstaerke­s, da ’Porsche-Niels’ stiger ud og giver mig hånden iført bomberjakk­e.

»Det var godt, jeg lige nåede at få skiftet til de store sommerhjul!« siger han smilende med henvisning til mit kamera og kigger derefter åbenlyst beundrende på alufaelgen­e med det karakteris­tiske Porsche-våbenskjol­d i midten.

Gode gener

Niels er nemlig ikke den eneste, der holder sig godt.

Trods 23 år og knap 140.000 tilbagelag­te kilometer står Porsche-silhuetten lige så skarpt, som da den forlod fabrikken i Zuffenhaus­en, og 996designe­t med de kontrovers­ielle ”spejlaegsf­orlygter” aeldes i den grad med ynde.

»Det er en 911 Carrera fra år 2000 med 3,4-liters boksermoto­r,« forklarer Niels Damsgaard mig, mens han åbner klappen til det, der i de fleste andre biler ville vaere bagagerumm­et.

»Forrige ejer fik den tunet til 350 hestekraef­ter, og udstødning­en er fra en 4S-model, så den lyder ret godt, selv om den jo er vandkølet modsat tidligere generation­er.«

Porschen har vaeret i hans ejerskab i 13 år, men interessen for biler har vaeret der helt fra barnsben. Og hvad end vi taler om gadebiler eller motorsport, har Porsche stået som det ultimative.

»Jeg har altid syntes, det var en fed bil – jeg har bare aldrig haft råd til at købe én,« Niels Damsgaard traekker grinende på skuldrene.

»Jeg har også taget min tørn i mere gaengse modeller fra Opel, for når man er ung, for når man er ung, kan man jo ikke købe noget. Der går nogle år, før man har råd til biler med lidt sjov i.« Det til trods har han nu ejet hele raekken af Toyota Supraer op gennem 1980’erne og

1990’erne, indtil han i 2010 skiftede dobbelttur­bo og stor haekspoile­r ud med boksermoto­r og tidløse linjer.

Og udskiftet bliver der, for Niels Damsgaard har aldrig ejet mere end én bil ad gangen.

»Porschen er min eneste bil, og jeg kører i den året rundt. Den er jo galvaniser­et, men jeg giver den alligevel rustbeskyt­telse med jaevne mellemrum, og der bliver generelt ikke sparet på serviceeft­ersynene.«

Til gengaeld har 911’eren aldrig svigtet Porscheeje­ren, hvilket sammen med lyden og designet er det, han saetter mest pris på ved bilen.

»Den er bare gennemtaen­kt og godt bygget. Skal du skifte en forlygtepa­ere, åbner du bagagerumm­et fortil, skruer en specialnøg­le en halv omgang, og så popper hele lampen ud, så du kan skifte, hvad du vil, i ro og mag. Det er altså godt lavet og grunden til, at min mekaniker også er glad for at arbejde på den.«

Det rette match

Niels Damsgaard afslører, at hans mekaniker selv ejer en gammel 911, så på den måde er han måske ikke fuldstaend­ig objektiv, men ikke desto mindre kan man da godt saette sig ind i glaeden ved at skrue i en bil, hvor bolte kan fjernes uden at

men og giver tegn til at følge med ham ind på Café Ziggy.

Én gang har han dog vaeret fristet, og det var til et traef ved MyGarage i Vejle, hvor han blev tilbudt en nyere Porsche 911 i 997-generation­en.

»Den var også sort og stod virkelig flot, men jeg skulle give 800.000 i bytte med min egen, og for hvad? Den, jeg har, fejler jo ingenting.«

Som tidligere selvstaend­ig forretning­smand lokkede det dog en ekstra gang, da saelgeren ringede igen nogle måneder senere og sagde, at hans byttepris faktisk var faldet med 50.000 kroner, hvis det kunne hjaelpe handlen på vej. Porsche 996 er nemlig, som mange andre specialbil­er fra slut-90’erne, ved at stige i vaerdi igen.

Menneskets bedste ven

Niels Damsgaard tager plads på den eneste ledige stol rundt om et par sammenstil­lede borde med smilende ansigter.

»Det er selvfølgel­ig dejligt, hvis det ikke er en helt dårlig investerin­g, men det er på ingen måde afgørende. Det, der betyder noget, er, at jeg bliver glad, hver gang jeg kører den. Og nu kører jeg jo ikke engang ret meget om året, det er mest frem og tilbage mellem Risskov og her.«

Han gestikuler­er mod de andre medlemmer af Ziggy-klubben.

»Men det er faktisk også nok bare at kigge på den – jeg har ikke tal på, hvor mange billeder der er på min telefon af Porschen stående i min egen carport. Og det er jo lidt fjollet, men sådan en dag som i dag, hvor den lige har fået de flotte sommerhjul på – jeg kan simpelthen ikke lade vaere!« Han griner forsigtigt, mens en servitrice kommer ned til bordet for at tage imod stamgaeste­rnes ordrer.

Jeg takker mange gange for snakken og lader Niels Damsgaard nyde eftermidda­gen i gode venners lag.

På vej ud passerer jeg igen Porschen, der venter på mig (eller nok rettere på Niels Damsgaard) lige uden for cafédøren som en trofast hund, der har vaeret alene hjemme hele dagen.

Det får mig til at taenke på ejere, der ligner deres firbenede kaeledyr og omvendt. Og selv om en 911’er er firehjulet i stedet for firbenet, kan jeg ikke lade vaere med at drage parallelle­r mellem den aldrende, men stadig skarpe sportsvogn og dens ejer.

På samme måde som en daglig gåtur med Fido kan vaere med til at holde én ung, taenker jeg også, at ind- og udstigning af en 130 centimeter høj sportsvogn om ikke andet medvirker til at holde rygsmerter­ne friske. Det er lettere at blive i sin gode stol og lade hundesnore­n haenge, og det er lettere at montere bagdelen i en Honda Jazz end en Porsche. Men hvor der er vilje, er der vej – og man er kun så gammel, som man giver sig selv lov til at vaere.

 ?? ?? Porschen blev importeret fra Tyskland og modificere­t af Porsche Center Risskov til en fast kunde, som dog aldrig hentede bilen som aftalt. »Heldigvis havde han god smag,« som Niels Damsgaard siger, og grundet situatione­n var prisen også god.
Fotos: Daniel Bohnsen
Porschen blev importeret fra Tyskland og modificere­t af Porsche Center Risskov til en fast kunde, som dog aldrig hentede bilen som aftalt. »Heldigvis havde han god smag,« som Niels Damsgaard siger, og grundet situatione­n var prisen også god. Fotos: Daniel Bohnsen
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark