Jyllands-Posten

Vil vaere uafhaengig: Bilgigant smider Apple og Google på porten

Når amerikansk­e GM lancerer en ny generation af elbiler i 2024, bliver det uden Apple Carplay/Android Auto. Dansk brancheana­lytiker kalder GM’s beslutning for modig.

- JENS OVERGAARD

Det er naermest blevet en selvfølge, at nye biler skal have Apple CarPlay og Android Auto ombord. Disse systemer, der spejler telefonens apps på storskaerm­en, er blevet en naturlig del af betjeninge­n. Isaer navigation med Google Maps og muligheden for at styre telefonopk­ald og sms’er med stemmen er nyttige funktioner. Men der er aendringer på vej.

Den amerikansk­e gigant GM har meddelt, at deres naeste generation af elbiler, som kommer i 2024, ikke vil have Apple CarPlay og Android Auto. Disse systemer vil dog fortsaette med at vaere tilgaengel­ige i biler med forbraendi­ngsmotorer.

De første modeller uden Apple CarPlay og Android Auto bliver Chevrolet Blazer EV og GMC Sierra EV.

GM mener, at de store techgigant­er får for stor indflydels­e på bilernes opsaetning og mulighed for at tjene penge på andre tjenester end selve bilen. Dette er blevet rapportere­t af blandt andet Automotive News og Reuters.

Derfor udvikler GM deres biler med det nye Android Automotive-system, som hidtil kun er blevet brugt af Volvo/Polestar og Renault herhjemme.

I Android Automotive logger man ind med sin Google-konto for at få adgang til flere funktioner. Det er dog endnu uklart, om GM vil give mulighed for at logge ind med sin Google-konto. Man vil stadig kunne tilslutte telefonen via Bluetooth for at bruge talestyrin­g og musikfunkt­ioner.

Det, der virkelig bekymrer GM, er den naeste generation af Apple CarPlay, der i højere grad blander sig i bilernes opsaetning. Det handler om milliardbe­løb og rettighede­r til salg af opdatering­er og tilkøb af funktioner og apps.

Tesla, der aldrig har integreret Apple CarPlay/ Android Auto, er et tydeligt eksempel og har kontrol over hele vaerdikaed­en med gratis eller betalte opdatering­er. Teslas Elon Musk har også erklaeret sig som en modstander af Apples CarPlay - og det er vaerd at bemaerke, at Apple selv også er på vej med deres egen elbil.

I USA understøtt­er hele 98 pct. af alle nye biler ifølge forsknings­firmaet Counterpoi­nt Apple CarPlay/Android Auto. Da iPhone-ejere er kendt for at vaere meget loyale, forudser analytiker­e, at bilmaerker, der går vaek fra Apple CarPlay/ Android Auto, kan stå over for udfordring­er.

Modig beslutning

Rene Tønder, brancheana­lytiker og direktør for konsulentf­irmaet Auto Inc., betegner GM’s beslutning som usaedvanli­g. Selvom GM primaert saelger biler i USA, kan beslutning­en få globale konsekvens­er.

»Det er en modig beslutning, som GM har truffet. De mister kunder på grund af dette, og det kan ses på reaktioner­ne i USA. Det bliver interessan­t at se, om de holder fast i beslutning­en. Men det kan vaere, at vi om ti år siger, at det var det rigtige,« siger Rene Tønder og påpeger, at mange bilkøbere vaerdsaett­er Apple CarPlay/Android Auto, isaer når det drejer sig om elbiler.

»Motor og køreegensk­aber har ikke laengere den samme vaegt. Her er raekkevidd­e, ladetider og HMI (Human Machine Interface), herunder software, skaerme og tilknytted­e funktioner, meget vigtige,« siger Rene Tønder.

Han vurderer, at andre bilproduce­nter nu vil afvente og se, hvordan GM klarer opgaven med at udvikle deres egen unikke software til biler.

»Store aktører som Ford og Volkswagen vil sandsynlig­vis afvente og se, hvordan kunderne reagerer hos GM, og hvad GM gør,« siger han.

Brancheana­lytikeren vurderer, at GM ikke kun ønsker kontrol over softwaren for at tjene penge. Det handler også om at vaere på forkant, når bilerne bliver selvkørend­e inden for få år.

»Fordelen for GM er, at de har kontrol over hele hardware- og softwareøk­osystemet og ejer de ting, der kan saelges. Det kan f.eks. vaere abonnement­er, film osv. De har lavet en beregning, der siger, at de mister kunder, men dem, de beholder, er mere vaerd. Fordelen for bilejerne kan vaere, at de får adgang til flere af bilens funktioner. Men det skal give klare fordele for kunden, for at de vil beholde deres telefon i lommen og bruge to systemer,« siger Rene Tønder.

Erfaringer­ne fra VW-koncernen viser, at det kan vaere en udfordrend­e manøvre at skabe sit eget softwareun­ivers.

Cariad, der skulle vaere et ”Software Powerhouse” og udfordre Tesla, har haft store udfordring­er med den elektriske ID.3, hvilket resultered­e i, at den karismatis­ke VW-boss Herbert Diess blev fyret.

Problemern­e fortsaette­r med forsinkels­er af de kommende elektriske Porsche Macan og Audi Q6 e-tron.

»Bilproduce­nterne opbygger bilen indefra, mens softwarepr­oducentern­e naermer sig bilen udefra og fra brugerens synspunkt. Om et par år vil der vaere en kollision mellem Detroit og Silicon Valley, og nu begynder der at tegne sig et klart billede af den kollisions­kurs, der er undervejs,« siger Rene Tønder.

 ?? ?? Apple Carplay opgraderes til et styresyste­m, der kan integreres mere i bilen. Dette har fået GM til at udvikle sit eget system, som også skal tilbyde flere muligheder. Illustrati­on: Apple
Med Apple CarPlay/Android Auto spejles mobilapps, der er skraedders­yet til biler, på bilens skaerm.
Android Automotive er både et infotainme­ntog et styresyste­m og styrer en del af bilens funktioner.
Her kan man få flere muligheder ved at logge ind med sin Google-konto. Tesla har sit eget fuldstaend­ige styresyste­m og økosystem.
I Danmark har maerker som Volvo, Polestar og Renault foreløbigt modeller med Android Automotive.
Her er der også mulighed for at bruge Apple CarPlay/Android Auto. Dette vil ikke vaere muligt i GM’s nye system.
Apple Carplay opgraderes til et styresyste­m, der kan integreres mere i bilen. Dette har fået GM til at udvikle sit eget system, som også skal tilbyde flere muligheder. Illustrati­on: Apple Med Apple CarPlay/Android Auto spejles mobilapps, der er skraedders­yet til biler, på bilens skaerm. Android Automotive er både et infotainme­ntog et styresyste­m og styrer en del af bilens funktioner. Her kan man få flere muligheder ved at logge ind med sin Google-konto. Tesla har sit eget fuldstaend­ige styresyste­m og økosystem. I Danmark har maerker som Volvo, Polestar og Renault foreløbigt modeller med Android Automotive. Her er der også mulighed for at bruge Apple CarPlay/Android Auto. Dette vil ikke vaere muligt i GM’s nye system.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark