Jyllands-Posten

Jeep traekker brede smil med kompakt elbil

Jeep Avenger er en lille genistreg med staerkt design, flot økonomi og opleves som en almindelig bil uden al den elbil-hype, der omgiver mange af de nye elbiler. Og så er den fyldt med charme.

- JENS HØY

Velbygget, støjsvag og med mange gode funktionel­le detaljer. Det er de første tre positive tillaegsor­d, der kommer ud af JP’s første testtur af, hvad der bedst kan beskrives som Jeep 2,0 made in Europe. Jeg står ud af bilen, smaekker døren bag mig og traeder to skridt tilbage for at nyde det firkantede, funktionel­le design, der de seneste 80+ år har vaeret et af Jeeps kendetegn.

Uanset vinkel ser bilen godt ud med helt korte udhaeng for og bag samt den karakteris­tiske Jeepfront, der modsat mange andre elbiler ligner en rigtig kølerhjelm med luftindtag.

I bestraebel­serne på at holde et klassisk og ikonisk Jeep-design har designeren i spidsen for bilen holdt sig langt vaek fra en igen, igen LEDlysstri­be for og bag.

»Jeg forstår ikke, hvorfor alle elbiler jagter det samme udtryk med en LED-lysstribe for og bag. Selv bilmaerker med en glorvaerdi­g historie gør det i stedet for at lade maerkets historie og ikoniske modeller folde sig ud,« siger Daniele Calonaci, Head of Jeep Design, da JP spørger ham om, hvad han generelt synes om de nye elbilers design.

»Jeg kan forstå, at nye kinesiske maerker uden nogen som helst historie gør det, men når de store ikoniske brands gør det, så forstår jeg ingenting,« uddyber han.

Avenger bygges på Fiats fabrik i Polen, hvor man tidligere producered­e bl.a. modellen Fiat Panda. På båndet bygges også Avenger med benzinmoto­r, beregnet til Sydeuropa, hvor de elektriske ambitioner er knap så dominerend­e som på vores breddegrad­er.

Funktionel og aldrig fancy

Til priser fra 300.000 kr. for en fire meter lang bil er Avenger udset til at vaere køretøjet, der skal vaere en storsaelge­r, og selv om vi er i en klasse, hvor hvert et stykke udstyr er vigtigt for den samlede pris, så er Avenger ikke kun fuldendt i det udvendige: Interiøret udstråler, at bilen er funktionel, og det indre er i en højere oplevet kvalitet, end jeg havde forventet. Tidligere tiders stenhårde, blanke amerikaner-plast er vaek, og ja, der er naturligvi­s hård plast, men der, hvor haenderne kommer ofte, er der glat og blødt på den moderne måde. Det gaelder eksempelvi­s området i dørene omkring armlaen og dørgreb, og i det hele taget er jeg hurtigt tilpas med betjeninge­n af Avenger.

Avenger er reel, nøgtern og med et moderne udtryk, der har dyb respekt for Jeeps dna.

Et godt eksempel er låget til et centralt rum i midten mellem saederne. Her er et fleksibelt kopholder-system samt et foldbart, magnetisk cover, der skjuler det forreste aflaeggeru­m. Nemt og praktisk.

Der er to størrelser af digital instrument­ering bag rattet, mens bilens centrale skaerm er 10,25’’ undtagen på billigste version.

Betjeninge­n sker i en kombinatio­n af skaerm og centralt placerede knapper nedenunder og en gearvaelge­r, der består af trykknappe­r. Enkelt, funktionel­t og med en formgivnin­g, der tager udgangspun­kt i bredde i udtrykket med bilens udvendige farve som en tvaergåend­e figur.

Vi er i en prisfølsom klasse, så de helt avancerede systemer såsom head-up display og avancerede matrix LED-lys er ikke en mulighed. Det samme gaelder elektriske saeder, ligesom soltag også er fortid.

Avenger er første Stellantis-model på virksomhed­ens seneste platform, e-CMP2, og selv om jeg genkender flere knapper og visse grafikelem­enter på bilens skaerme, så har Avenger mange dele, som er unikke for modellen.

Totalt er 60 pct. udviklet specifikt til Avenger, og hele drivlinjen er anden generation i forhold til eksisteren­de Stellantis-modeller.

Den stiller et forbrug på 15,4 kWh pr. 100 km (WLTP) i udsigt, og det er ikke mindst opnået ved en forholdsvi­s lav vaegt på 1.500 kg. Med på listen over udstyr er varmepumpe i alle udgaver.

Avenger har nyt batteri på beskedne 54 kWh, endda brutto, og kun 51 kWh netto, der er placeret under for- og bagsaeder samt centertunn­ellen. Det betyder, at der ikke er helt fladt gulv ved bagsaedet, men rummelighe­den er alligevel dømt o.k., for bilens firkantede design giver god skulderpla­ds i bredden.

DC-ladning med 100 kWh svarende til 20-80 pct. på 24 minutter saetter ingen rekorder, og en 11 kW AC-lader til hjemmeladn­ing er også mainstream.

Klar til storbypark­ering

Avenger er forhjulstr­ukket, og det stemmer ikke helt overens med Jeep-historien, men bare rolig: I 2024 kommer en 4x4-version, men bortset fra firehjuslt­raekket så er Avenger tro mod Jeeps ophav som biler, der er skabt til at blive brugt hårdt.

Avenger omsaetter Jeeps historiske brugbarhed i terraen til nutidens trafiktaet­te storbyer, hvor pladsen er trang ved parkeringe­r.

Avenger har derfor et design, hvor lygterne er trukket lidt tilbage i karrosseri­et, for på den måde kan man undgå smadrede lygter, når der parkeres taet. Bilens mange plastafdae­kninger er også fuldt gennemfarv­ede. Se, det er smart, for så kan man ridse plasten, uden at den bliver grim at se på, for den holder farven.

En gigantisk frihøjde på knap 21 cm er også en praktisk detalje, for i samspil med ikke alt for store hjul (maks 18’’) kan selv store kantsten forceres uden risiko for skrammer på undervogne­n, der i øvrigt er rigt forsynet med afdaekning­splader.

Med en klassisk undervogn og meget frihøjde er det med baevende haender, at vi tester Avenger på tørre spanske veje. På en god lang strimmel motorvej har vi oplevet en retningsst­abil SUV med et styretøj, der har fokus på at holde retningen. Vi bemaerker, at der ikke er unødigt meget vindstøj trods det firkantede design, og nu er det tid til en stribe sving med varierende radius krydret med stigninger og bratte nedkørsler. Vejene er smalle, ofte med dårlig oversigt, så vi kan ikke helt køre Avenger til graensen, men med en god hastighed og masser af pres på undervogne­n afslører bilen gode og komfortabl­e takter.

I visse situatione­r ønsker jeg mere praecision i styretøjet, der har lidt gummiforne­mmelse, men på bundlinjen efterlader Avenger sig et dynamisk indtryk med god komfort. Den sluger huller fint, og ikke en eneste raslelyd finder vej til mine ører. Flere gange afslører et speederløf­t, at ESC’en tillader sporkorrig­erende bevaegelse­r, uden at der lukkes ned for effekten, samt blinkende ESClampe.

Kraefterne raekker

Med 156 hk er der formentlig kunder, der vil saette spørgsmåls­tegn ved, om det er nok, for elbiler har traditione­lt mange kraefter selv med forhjulstr­aek.

Vores første indtryk er, at kraefterne er tilstraekk­elige, men om det raekker med fem personer i bilen og bagagerumm­et på 380 liter fuldt, vil en dansk test af Jeeps nye bil afsløre, når bilen kommer til landet. Det sker i løbet af sensommere­n.

Den officielle raekkevidd­e beløber sig til 395 km med mulighed for op til 500 km ved forsigtig bykørsel. I praksis bør det raekke til 320 km om sommeren og 250 km, når det er vinter.

Den danske importør har haevet priserne en anelse, siden bilen blev annonceret, og billigste model, Longitude, koster 300.000 kr.

Til den pris har køretøjet trådløs Apple Carplay/Android Auto, nøglefri start, simpel fartpilot, 7” digital instrument­ering, 10” infotainme­nt, og 16” alufaelge.

For 30.000 kr. mere hedder Avenger Altitude, er udstyret med bl.a. 17” alufaelge, laederrat, adaptiv fartpilot, high-gloss sidespejle, 10,25” konfigurer­bar digital instrument­ering og opvarmet forrude, saedevarme og el-justerbare sidespejle med varme.

Toppen af Avenger koster 359.990 kr., og den giver ikke mindst vognbane- og køassisten­t, tonede ruder, blindvinke­l-assistent og udvidet interiør belysning.

Konklusion

Jeep Avenger ligner et vendepunkt for Jeep. Bilen charmerer, er rimelig i pris og stiller med et design, der er holdbart og herligt no-nonsense. Med en laengde på blot fire meter er bilen i øvrigt lidt af en ener. Velkommen til Europa, Jeep.

JP var inviteret til Malaga af Jeep

JEEP AVENGER SUMMIT

Pris:

Avenger fra:

Batteri:

Raekkevidd­e:

Opladning:

Motor:

Hk:

Nm:

0-100 km/t.: Topfart: Traekvaegt: Mål:

Plusser:

Minusser:

NY STRATEGI

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark