Jyllands-Posten

Den engelske sportsvogn fortsaette­r klassisk stil, men får hjaelp af Mercedes

Aston Martin er klar med deres nye topmodel DB 12, som er udstyret med en 4,0 liters V8-motor fra Mercedes med 680 hk og kan klare en tophastigh­ed på 325 km/t.

- JENS OVERGAARD

Den nye DB12 mellemmode­l fra Aston Martin kan beskrives som et helt nyt design tilsat store maengder af britisk tradition og ikke mindst en hardcore tysk motor til at drive det hele. Sportsvogn­en, som den engelske producent betegner som verdens første ”Super Tourer” (en betegnelse fra motorsport­en), byder på masser af klassiske designelem­enter, men den bringer også maerket videre, selv i en tid fyldt med elbiler.

Bilen er skabt af Aston Martins designchef, Mark Reichmann, som nok har ladet sig inspirere af DB 11, men med DB12 har han aendret dimensione­rne og gjort den både kortere og bredere med svulmende bagskaerme.

»DB12 er vores designdefi­nition af en Super Tourer. Historisk set opfattes GT-betegnelse­n blandt de fleste entusiaste­r som en bil med en vis kombinatio­n af komfort, hastighed og raffinemen­t. Men da Aston Martin-kunden ikke er en almindelig bilist, og vi ikke laengere kun designer biler som én ting, har vi smeltet det hele sammen i DB12 - håndtering­en, dynamikken, drivlinjen, rumfornemm­elsen og stilen. Vi har optimeret dette til det maksimale,« lyder det fra Mark Reichmann.

Bagakslen er optimeret

Den tredørs Grand Tourer, som afløser DB11 fra 2017, byder ligesom sin forgaenger på en 4,0 liters V8-motor fra Mercedes med dobbelte turbolader­e. Den leverer 680 hk, hvilket raekker til en accelerati­on fra 0-100 km/t. på 3,5 sek. og en tophastigh­ed på 325 km/t. Det er en tand hurtigere end forgaenger­en. DB11 kom også i en version med en V12-motor i 2018, men der er ikke meldt ud om en sådan motoriseri­ng her.

Aston Martin har dog en raekke modeller med

V12-motor i programmet, selvom tiden og miljøbevid­stheden arbejder imod disse, hvilket bl.a. gaelder DBS.

De køreglade købere vil helt sikkert saette pris på den ekstra stivhed i aluminiums­karrosseri­et og de nye adaptive støddaempe­re i den baghjulstr­ukne bil, som debuterer med et elektronis­k E-differenti­ale på bagakslen for første gang i en Aston Martin. Det er noget, der skulle give en ekstra bonus på snoede sogneveje eller racerbaner.

Ifølge fabrikkens folk favner den nye model en langt bredere brugergrup­pe, idet den er en sportsvogn både til trackdays og touring-kørsel på almindelig asfalt. Den nye DB12 byder bl.a. også på specialite­ter som mulighed for keramiske bremser og 21 tommer faelge med Michelin Pilot Sport 5-daek med en gummibland­ing, som Aston Martin siger, er skraedders­yet til modellen.

Eget infotainme­ntsystem

I den klassisk taetpakked­e kabine har folkene fra det midtengels­ke Gaydon nu lanceret deres helt eget layout og infotainme­nt-system, hvor det digitale instrument­hus er suppleret med en lavtliggen­de skaerm på 10,25 tommer, som er integreret i den enormt brede midterkons­ol.

Brunt og mørkt eksklusivt laeder i bedste engelske stil fra ”Bridge-of-Weir” er en selvfølge. Indretning­en giver en fornemmels­e af at »sidde i bilen« og ikke oppe i den, lyder det, mens betjeninge­n sker med en kombinatio­n af skaermbetj­ening og kontakter. Her er også lyd fra Bowers & Wilkins.

Aston Martin har dog ikke glemt det helt praktiske i bilen, der har et bagagerum på 262 liter.

Forvent en startpris på 1,8 mio. kr. før danske afgifter. Produktion­en går i gang sidst på året.

ASTON MARTIN DB12

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark