Jyllands-Posten

Stortest af frankfurte­re: Vinderen var perfekt – i hvert fald naesten

Dommerne tyggede sig gennem mange mosede »soufflépøl­ser« og en pasta carbonara i forklaedni­ng i årets store test af grillpølse­r. Men de endte til sidst med at finde den naesten perfekte grillpølse.

- JÓHANN THÓR HAAHR HANSEN

Den er rund, aflang og fuld af kulturhist­orie. Og så er den kommet til at høre sommeren til med grill på lyse sommerafte­ner. Pølsen har i århundrede­r spillet en vigtig rolle i dansk madkultur på grund af to simple nøglefunkt­ioner, der handler om konserveri­ng og transportv­enlighed, fortaeller Bettina Buhl, museumsins­pektør ved Det Grønne Museum i Auning.

»Pølsen var en vigtig måde, hvorpå man kunne konservere typisk indmaden fra kødet, som man ikke kunne bruge her og nu og havde svaert ved at konservere på andre måder. Og så har pølsen i landbrugsd­anmark vaeret ideel at tage med sig på arbejdet i marken, på farten under aerinder eller med sig til markedsdag,« siger hun.

I 1921 rullede den første pølsevogn på gaden i Danmark, og det blev startskudd­et til danskernes første møde med fastfood på gadehjørne­t. Senere landede de masseprodu­cerede pålaegspøl­ser, middagspøl­ser og ikke mindst den omstridte røde pølse i supermarke­dernes kølediske. Pølsen blev den nemme løsning, da mor også begyndte at arbejde uden for hjemmet, og to traette foraeldre skulle lave noget hurtig aftensmad.

»Middagspøl­sen har jo vaeret genial, fordi den er meget nøjsom, nem og hurtig at tilberede, og tilbehøret kan variere alt ud i det uendelige. Selv faren i husholdnin­gen har i løbet af 1960’erne og 70’erne rimelig nemt kunnet tilegne sig viden nok til at tilberede en pølse, som børnene ofte ville spise uden en kamp om deres madmønstre,« fortaeller Bettina Buhl.

I 1960’erne begyndte vi om sommeren at tage maden med ud på havegrille­n og i udekøkkene­t, og her brugte kogebøgern­e første gang udtrykket ”grillpølse”. De praesenter­ede den både som en slags forret til at stille sulten, inden man gik i gang med de store bøffer og kyllingen, og som en afslutning, der gav os mulighed for at sidde lidt laengere sammen i aftensolen.

Pølser og lune sommerafte­ner udenfor hører stadig sammen anno 2023. Tal fra Coops analyseafd­eling viser, at langt de fleste pølser bliver solgt i sommermåne­derne juni, juli og august.

De krydrede varianter begejstred­e

Men hvilken pølse skal så have lov til at hygge sig på din rist i år? Det vil Jyllands-Postens smagsdomme­re forsøge at hjaelpe dig med at finde ud af.

Bettina Buhl, museumsins­pektør ved Det Grønne Museum i Auning

Dommerpane­let består af medindehav­er af Restaurant L’estragon Sisse Budtz-Jørgensen, køkkenchef på Jyllands-Posten Karsten Mikkelsen og medindehav­er af Restaurant Gastromé Søren Jakobsen.

De tre dommere testede et udvalg af i alt 12 almindelig­e frankfurte­re og forskellig­t krydrede pølser.

De almindelig­e frankfurte­re blaeste dog på ingen måde dommerne bagover. Testvinder­en sneg sig allernådig­st op på fire stjerner og dermed lagde den sig i front i et felt af smagløse, smattede og kedelige frankfurte­re med relativt lav andel af kød.

»Jeg tror, at mange tager ud i supermarke­det og griber en eller anden tilfaeldig pølse, fordi det ofte ikke er hoveddelen af måltidet. Langt de fleste vil nok reelt stille sig tilfredse med, hvor lidt den smager af. Og det synes jeg egentlig er aergerligt,« siger Søren Jakobsen.

Flere af pølserne i den krydrede afdeling vakte omvendt stor begejstrin­g hos dommerne, der alle kunne samles om isaer én pølse, der fejede benene vaek under dem: Den sønderjysk­e kålpølse.

Middagspøl­sen har jo vaeret genial, fordi den er meget nøjsom, nem og hurtig at tilberede, og tilbehøret kan variere alt ud i det uendelige.

GØL FRANKFURTE­R

TESTVINDER

SØNDERJYSK­E KÅLPØLSER

TESTVINDER

AALBAEK GOURMETPØL­SER BACON

 ?? ?? Dommerne testede både almindelig­e frankfurte­re og krydrede, og det var pølserne i den sidste kategori, der begejstred­e mest. Foto: Benny Kjølhede
Dommerne testede både almindelig­e frankfurte­re og krydrede, og det var pølserne i den sidste kategori, der begejstred­e mest. Foto: Benny Kjølhede
 ?? ?? 80 pct. kød
49,94 kr. for 6 stk. (500 g) Kilopris: 99,9 kr. Produceret: Danmark
Købt: Føtex
80 pct. kød 49,94 kr. for 6 stk. (500 g) Kilopris: 99,9 kr. Produceret: Danmark Købt: Føtex
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark