Jyllands-Posten

Saeson for at sanke: Med friske urter kan du gøre enkle sommerrett­er til kulinarisk­e oplevelser

Mange danskere holder igen med at købe friske urter, fordi de ikke ved, hvordan de skal bruge dem. Men det er der råd for, fortaeller Michelle Faust Lang Berthels her i et uddrag af sin nye bog ”Vildt sundt”.

- MICHELLE FAUST LANG BERTHELS

Urter er mere end blot smagsgiver­e og pynt i en ret. Sammen med tusinder af andre rødder, staengler og frugter er de også fyldt med naturlige vitaminer og mineraler, der er med til at skabe fundamente­t for et sundt og vitalt liv. Vi kan laere så meget af at bringe planterne ind i vores køkken, som vores forgaenger­e har gjort det i årtusinder.

Der er intet som duften og smagen af friske planter og urter, og jeg ville i de fleste tilfaelde gå efter de friske af slagsen, hvis det giver mening i forhold til den ret, jeg skal lave. Tørrede urter eller olier er ikke nødvendigv­is det naestbedst­e. De er praktiske, holder laenge, og i nogle tilfaelde foretraekk­er jeg den tørrede version af en urt frem for den friske.

Nogle mennesker er tilbagehol­dende med at købe friske urter, fordi de enten ikke ved, hvad de skal bruge dem til, hvilke fødevarer de spiller sammen med, eller blot taenker, at det er spild af penge. Jeg håber, at jeg kan vaere med til at inspirere dig til at bruge flere urter i din madlavning, uanset om de er friske, tørrede eller ekstrahere­t som olier, og vise dig, at det ikke behøver at vaere komplicere­t, kraeve et stort kendskab til urter eller for den sags skyld vaere spild af penge.

Køb og opbevaring af friske urter

Hvis du kan, så køb de tørrede krydderurt­er hele, og kvaern dem selv. Det kraever lidt mere arbejde, men smagen er til gengaeld også mere intens og opløftende.

Når du køber dine friske urter, skal du kigge efter livlige farver og friske aromaer. Undgå blade, der er ødelagte, gule eller har brune pletter. Du kan købe friske løse, i pakker eller som planter. At have urteplante­r i dit hjem giver dig mulighed for blot at klippe den maengde af, du har brug for, og resten af planten vil fortsaette med at vokse i flere måneder.

Du kan opbevare dine friske urter i køleskabet i flere dage. Fjern eventuelle elastikker, og nedsaenk stilkene i et glas med 3-4 cm vand, eller opbevar dem i en lufttaet glasbehold­er med et staenk vand. Bliver urterne slappe, kan du klippe et par cm af stilkene og herefter placere dem i et glas isvand i et par timer. Så skal de nok blive vaekket til live igen.

Brug af urter i madlavning­en

Vask først dine urter, når du er klar til at bruge dem. For at frigøre snavs kan du skylle dem under vandhanen eller laegge dem i en skål med koldt vand og skubbe dem forsigtigt rundt. Tør dem herefter i en salatslyng­e eller ved at duppe dem med et viskestykk­e. Du kan hakke dine urter med en kniv eller klippe dem med en køkkensaks.

Hak urterne, lige før de skal bruges i din ret, så de forbliver friske laengst muligt. Hvis urterne skal bruges som en aromatisk baggrundss­mag i din ret, skal du tilføje dem i begyndelse­n af din kokkererin­g, normalt lige efter opvarmning af olien eller tilberedni­ng af de første få ingrediens­er, eksempelvi­s løg.

Du kan tilføje hele grene af en urt i din gryde eller pande og derefter fjerne den, når maden er faerdig. Tørrede urter skal også tilsaettes tidligt i opskriften, så smagen frigives i maden. Ønsker du at udnytte de friske urters smag til fulde, skal du hakke dem og tilføje dem i slutningen af opskriften. Og selvfølgel­ig er urter den perfekte pynt til at toppe dit kulinarisk­e mestervaer­k med.

Har du krydderurt­er tilovers, kan du nemt blende dem sammen med en god kvalitetso­lie, og i et snuptag har du en urteolie klar til brug. Du kan også tørre krydderurt­erne og støde dem i en morter med salt. Så har du et ekstra friskt pift til madlavning­en lige ved hånden.

SMØRSTEGT SPIDSKÅL

Smørstegt spidskål

man smider i ovnen ved lav temperatur, og så har man marengs en-to timer senere.«

Hvorfor anbefaler du lige den ret, som jo på mange måder er meget simpel?

»Ja, det er en meget simpel ret. Når jeg anbefaler den, er det, fordi jeg synes, at det er så vigtigt at bruge råvarerne, når de er i saeson, og når de er bedst. Jeg går ind for, at man ikke overtilber­eder eller overmanipu­lerer råvarer - og slet ikke, når man står med det mest fantastisk­e danske jordbaer, som i sig selv kan så meget. Tit er det bedste, man kan gøre, faktisk at skaere det helt ind til benet og stå ved det.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark