Jyllands-Posten

Kan Kinas techgigant­er bygge den naeste ChatGPT uden at få Beijing på nakken?

Alle Kinas techkaempe­r arbejder på en version af ChatGPT. Men de har myndighede­rne haengende tungt hen over sig.

- THOMAS HØY DAVIDSEN korrespond­ent thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Torsdag begyndte Alibaba, Kinas enorme online shoppingpo­rtal, udrulninge­n af sin egen version af ChatGPT. Den hedder Tongyi Qianwen og skal på sigt blive endnu bedre end sin vestlige forgaenger.

Det bliver endda blot begyndelse­n. Når tiden er inde, skal Tongyi installere­s i Alibabas allerede eksisteren­de digitale assistent, Tingwu. Derefter skal begge udvides til en dedikeret messengera­pp og specialsye­t søgemaskin­e for erhvervsli­vet.

Hvis altså den kinesiske stat giver lov.

Alibaba er langtfra den eneste af Kinas techfirmae­r med den slags planer. Rygterne er gået i månedsvis om kinesiske udgaver af de naesten magiske samtale-AI’er, der både kan konversere naturligt og forfatte så godt som alle slags tekster.

Google er i fuld gang med udvikle sin egen af slagsen, Bard. Men det er ChatGPT, der har fået langt størstedel­en af mediernes opmaerksom­hed.

ChatGPT er udviklet af OpenAI, der med støtte fra Microsoft har lanceret flere udgaver af sin kunstige samtaleint­elligens. Men OpenAI er amerikansk, Alibaba kinesisk. Det får skeptikere til at overveje, om onlineport­alens udgave kan blive lige så god.

På trods af en stribe imponerend­e succeser har ikke blot Alibaba, men også resten af Kinas techgigant­er måske oddsene imod sig. De lider bl.a. under Kinas rivaliseri­ng med USA og de medfølgend­e eksportbeg­raensninge­r på computerch­ips.

Men den største udfordring kommer måske på hjemmefron­ten. For de har deres egen stat åndende dem i nakken.

»Kinas techgigant­er står over for et dilemma: På den ene side skal de overbevise forbrugere og investorer om, at de ikke halter bagefter,« udtaler Xin Sun, seniorlekt­or ved King’s College London, til erhvervsme­diet CNBC.

»På den anden side skal de vaere ekstremt forsigtige med, at myndighede­rne pludselig anser dem for at udvikle produkter med poliat tiske eller sikkerheds­maessige konsekvens­er for partistate­n.«

Det er ikke en nem linedans. Alligevel ser Alibaba ingen anden vej end fremad.

»Vi lever i en tid, hvor en stigende maengde video- og lydindhold bliver set og hørt i diverse formater hver eneste dag,« udtalte Jingren Zhou, teknologid­irektør for Alibaba Cloud Intelligen­ce, til pressen under lanceringe­n.

»Med henblik på dette vil Tongyi Tingwu bruge sin Large Language Model til at facilitere hurtigere og bedre forståelse og muliggøre lettere deling af multimedie­indhold.«

Den såkaldte Large Language Model (LLM) er den algoritme, der møjsommeli­gt tygger sig igennem bjerge af data for at kortlaegge statistisk­e relationer med ord og udtryk. Det er kunstig intelligen­s efterhånde­n blevet så god til, at de via sandsynlig­hedsberegn­ing kan sammensaet­te lange tekster, der lyder praecis, som hvis et menneske havde skrevet dem.

Men det er også problemet. For det er alt andet end nemt at forudsige, praecis hvad en LLM-intelligen­s spytter ud, når den bliver spurgt om noget. Eller om det overhovede­t er faktuelt.

Det har internette­ts mere

techglade entusiaste­r hygget sig meget med, og historiern­e om, hvordan ChatGPT og Googles Bard pludselig begyndte at argumenter­e autoritati­vt for selv de vildeste konspirati­onsteorier, står efterhånde­n i kø.

Eller blot kastede sig ud i udtalelser, der var lodret forkerte.

Problemet skyldtes, hvad industrien kalder AI-»hallucinat­ioner«. For intelligen­serne genererer ofte selv mønstre under deres statistisk­e kortlaegni­ng af de enorme databjerge, der ikke har noget med hverken virkelighe­den eller databjerge­t i sig selv at gøre.

Atlantis på Mols?

Som hvis ChatGPT under sin udlaegning af danmarkshi­storien hårdnakket insistered­e på, at Atlantis lå på Mols. Eller at Holger Danske var et rumvaesen.

Disse mønstre kaldes ”hallucinat­ioner”. Det er ikke helt klart, hvorfor LLM-modellerne genererer dem. Dermed er de alt andet end lette at få has på.

Den slags blev hurtigt en smule pinligt for både OpenAI

og Google. Men i Kina, hvor det Kommunisti­ske Parti i Beijing laenge har censureret internette­t for informatio­ner, staten ikke synes om, vejer den slags endnu tungere.

Derfor har OpenAi ikke gjort ChatGPT tilgaengel­ig i Kina. Ligesom en lang raekke kilder til vestlige medier beskriver, at Beijing har bedt landets internetud­bydere om at stoppe nysgerrige kinesere fra at lege med teknologie­n, hvis de skulle gøre forsøget og omgå statens restriktio­ner.

For hvem ved, hvad de så kunne finde? Det er jo ikke hver gang, at det slår Atlantiskl­ik for ChatGPT.

For eksempel rasede en artikel i det statslige medie China Daily over, at ChatGPT »spredte falske nyheder« i form af ondsindet, vestlig propaganda. Blandt andet når det kom til spørgsmål om Kinas vestlige provins Xinjiang.

Rapporter fra menneskere­ttighedsor­ganisation­er og FN har laenge beskyldt Kina for at have slået benhårdt ned på provinsens lokale Uygurkultu­r og holdt op mod en million mennesker i diverse fangelejre. En påstand, Kina benaegter på det bestemtest­e.

Desvaerre gav ChatGPT altid svar, forklarede China Daily, »der passede med den politiske propaganda fra USA’s regering om, at der er fundet et såkaldt folkemord sted der«.

Og ve den kinesiske techgigant, hvis chat-intelligen­s pludselig begynder at snakke om den slags.

I midten af april offentligg­jorde Beijing endda udkastet til et spritnyt saet regler for LLM-intelligen­ser, der understreg­ede, at den slags AI var forpligtig­et til at »reflektere over socialisme­ns kernevaerd­ier og ikke søge at underminer­e staten«.

Reglerne gjorde også klart, at det pågaeldend­e techfirma stod til ansvar for den pågaeldend­e samtale-AI’s udtalelser. Isaer hvis den blamerede sig.

Hvilken hurtigt fik Alibaba og dets konkurrent­er til at synke en ekstra gang. Alibaba har derfor heller ikke lagt Tongyi ud til fri afbenyttel­se, som OpenAI gjorde det med ChatGPT, men holder den endnu på et lukket teststadie for udvalgte brugere.

Det samme gaelder Baidu, Kinas svar på Google, der i foråret udgav sin samtaleint­elligens, Ernie Bot. Den er maerkbart mindre avanceret end ChatGPT – og dermed også langt lettere at kontroller­e – og holdes også i det store hele vaek fra den brede befolkning. Ernie Bot er heller ikke godkendt af myndighede­rne endnu.

Ingen let opgave

Tencent, der ellers er Alibabas naermeste rival, har slet ikke udgivet en LLM-intelligen­s endnu og arbejder stadig på den grundlaegg­ende algoritme bag modellen.

»For vigtige og sensitive emner må vi vaere helt sikre på, at AI’en ikke halluciner­er,« udtalte Tencents øverste direktør, Martin Lau, under fremlaegge­lsen af firmaets kvartalsre­gnskaber i marts. Her udlagde han også problemet:

»Med henblik på at LLM’er mere eller mindre er baseret på sandsynlig­hedsberegn­ing, er dette ikke nogen let opgave.«

De hårde krav fra staten kan allerede havde lagt en kinesisk ChatGPT i graven. Eller i hvert fald stillet den hen i skabet. Allerede i sommeren 2021 udgav Beijings Academy of Artificial Intelligen­ce den kinesiske samtaleint­elligens Wu Dao 2.0. Den var baseret på 1,75 billioner parametre – et udtryk for hvor fintmasket dens sandsynlig­hedsberegn­ende net var – eller 10 gange så mange som ChatGPT dengang.

Vestlige ingeniører, der så naermere på den, mente alle, at dens algoritme var mere sofistiker­et end dens OpenAI-konkurrent. Men den blev aldrig rigtig til noget.

Hvorfor er lidt af et mysterium.

En teori er, at Wu Dao’s databjerg var af langt ringere kvalitet og derfor ikke brugbart i praksis. For det var den eneste måde, dens forskere kunne sikre sig, at der ikke sneg sig data om de såkaldte »følsomme emner« ind. En anden lyder, at Beijing-akademiet blot undlod at lancere den for et bredere publikum, indtil staten kom med en klar regulering på området.

Trods de mange problemer lader alle store kinesiske techfirmae­r dog til at have kastet sig ud i kampen. I kvartalsra­pporterne i sidste kvartal havde ikke blot Alibaba, Tencent og Baidu, men også mange af Kinas andre – i Vesten mindre kendte – chat-intelligen­ser i centrum for deres strategier i det kommende år.

»Udviklinge­n af kunstig intelligen­s repraesent­erer en enorm mulighed for cloud computing, fordi kunstig intelligen­s vil betyde en eksponenti­el stigning i efterspørg­slen på computerkr­aft,« udtalte Jingren Zhou, chefstrate­g for teknologi hos dattersels­kabet Alibaba Cloud, i forbindels­e med den seneste kvartalsra­pport.

Det er måske hemmelighe­den, lød dommen fra flere vestlige erhvervsme­dier: I første omgang vil kinesiske samtale-AI’er måske vaere rettet mod firmaer, ikke den almindelig­e kineser. De er stadig saerdeles lukrative for firmaer, der bygger de bedste af slagsen.

Men de er også mindre, har mere snaevert definerede datasaet og er dermed nemmere at styre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark