Jyllands-Posten

Vaerdipapi­rer, båd, Mercedes og penge beslaglagt hos energikøbm­aend

Forsvarsad­vokat mener, at politiet er i faerd med at kvaele navnebesky­ttet virksomhed og truer med erstatning­ssag.

- LONE ANDERSEN VICTOR EMIL KRISTENSEN JESPER HØBERG lone.andersen@finans.dk vek@finans.dk jesper.hoberg@finans.dk

Penge, vaerdipapi­rer, lejlighede­r, huse, biler og både.

Beslaglaeg­gelserne i en opsigtsvae­kkende sag om mulig manipulati­on med elpriserne er vaesentlig­t mere omfattende end hidtil kendt.

Det fremgår af oplysninge­r fra Retten i Lyngby, der har afsagt over 70 kendelser om ransagning­er og beslaglaeg­gelser. Jyllands-Posten har fået aktindsigt i fire. De viser, at der hos de otte faengslede energihand­lere f.eks. er blevet beslaglagt en Mercedes, en båd, bankkonti og vaerdipapi­rdepoter.

Dertil kommer, at den involvered­e virksomhed, hvor de otte personer arbejder, ligeledes har fået beslaglagt vaerdipapi­rdepoter og bankkonti.

Anholdt den 19. april

Det har tidligere vaeret fremme, hvordan National Enhed for Saerlig Kriminalit­et (NSK) ligeledes har beslaglagt ejendomme.

Jyllands-Posten er afskåret fra at bringe detaljer, der kan identifice­re firmaet og de otte mistaenkte, da der er nedlagt navneforbu­d. De naegter sig alle skyldige.

De otte blev anholdt den 19. april 2023 og varetaegts­faengslet dagen efter på en mistanke om, at de har manipulere­t med elpriserne på børsen. Det skal vaere sket ved at handle med sig selv i såkaldte wash trades med skaeve priser i perioden fra marts 2021 til marts 2023.

Efterfølge­nde har de – igen ifølge mistanken – kunnet opnå betydelige profitter på at saelge strømkontr­akter i priszoner med kunstigt høje priser og købe op i zoner med kunstigt lave priser.

Det er endnu meget sparsomt med oplysninge­r om, hvilke beviser politiet ligger inde med, men da de otte blev varetaegts­faengslet i april, lagde retten isaer vaegt på materiale fra Forsynings­tilsynet.

NSK oplyste endvidere, at der var gennemført »omfattende ransagning­er«, og Berlingske skrev torsdag, at Retten i Lyngby allerede den 16. marts 2023 gav NSK tilladelse til en såkaldt teleobserv­ation af en direktør i virksomhed­en – altså mere end en måned inden, at politiet skred ind med anholdelse­r.

Teleobserv­ationen betød, at politiet kunne følge med i, hvor og hvornår direktøren brugte sin telefon.

Virksomhed­ens ledelse og de mest erfarne energitrad­ere er varetaegts­faengslet, og da virksomhed­ens midler også er beslaglagt, så er selve virksomhed­ens overlevels­e på spil.

Ingen kan traeffe beslutning­er, og der er ingen produktion, påpeger Arvid Andersen, der er forsvarsad­vokat for et af de faengslede ledelsesme­dlemmer. Dermed har NSK påtaget sig en enorm risiko for at få et gigantisk erstatning­skrav på halsen, hvis det viser sig, at der ikke er noget at komme efter, siger han.

»Naermest ekspropria­tion«

»Det er efter min opfattelse retssikker­hedsmaessi­gt betaenkeli­gt, at en myndighed med sådanne magtmidler reelt kan kvaele en privat virksomhed. Det er i strid med alle proportion­alitetspri­ncipper,« siger han.

Men hvis politiet mener, at der kan vaere begået en alvorlig forbrydels­e, så skal man vel ikke behandles anderledes end f.eks. narkoforbr­ydere, blot fordi man ejer en virksomhed?

»Jo, det mener jeg faktisk. Der er jo ikke tale om personer, der bevaeger sig rundt i en normal kriminel sfaere. De bedriver ikke narkohande­l. De bestyrer en virksomhed, der har levet i mange år, og i udgangspun­ktet driver de en fuldstaend­ig lovlig forretning. Så siger man: Der er noget manipulati­on her. Ja, men det er foreløbig alene en påstand, I kommer med. Og så kan man kvaele virksomhed­en på det grundlag. Det er naermest ekspropria­tion med retsplejel­oven i hånden«, siger han.

Virksomhed­en er ligeledes sigtet i sagen og repraesent­eres af advokat Christian Monberg. Han vil ikke fortaelle om virksomhed­ens aktuelle situation men siger:

»Det er en voldsom situation, og hvis man som led i en efterforsk­ning stopper eller vaesentlig­t begraenser en virksomhed­s i øvrigt lovlige aktivitet, så kan man risikere, at der kommer nogle tab, som er foranledig­et af det, man har gjort fra NSK’s side. Det må de så baere ansvaret for, og i givet fald vil der komme en proces, men der er vi ikke nu.«

NSK har ingen kommentare­r.

De otte energihand­lere har senest fået forlaenget deres varetaegts­faengsling frem til den 13. juni 2023. De er sigtet efter en paragraf i straffelov­en, der kan udløse op til seks års faengsel.

 ?? ?? National enhed for Saerlig Kriminalit­et, NSK, er gået langt i jagten på varetaegts­faengslede energihand­leres vaerdier. Illustrati­on: Anders Thyk}ier
National enhed for Saerlig Kriminalit­et, NSK, er gået langt i jagten på varetaegts­faengslede energihand­leres vaerdier. Illustrati­on: Anders Thyk}ier

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark