Jyllands-Posten

Hvorfor traekker psykiatrie­n altid det korteste strå?

- MARTINE MUNKHOLT CHRISTENSE­N

KATHRINE ØSTER

Regeringen praesenter­ede den 23. maj en ny kraeftplan og afsaetter dertil 5 mia. kr. Vi synes, det er helt uacceptabe­lt, at det har kunnet finde sted, at kraeftpati­enter, som burde have vaeret i behandling, er døde eller nu er terminalt syge pga. for lange venteliste­r.

Derfor glaeder det os, at regeringen hurtigt udviser handling. Det undrer os dog, at den samme tilgang ikke findes til psykiatrie­n. I midten af marts rullede de første historier om kraeftskan­dalen fra Aarhus Universite­tshospital, og her to måneder senere står regeringen klar med pengeposen og en ny kraeftplan. Imens har organisati­oner, pårørende og psykiatris­ke patienter i årevis forsøgt at råbe op om, hvor galt det står til i psykiatrie­n, og medier har sat fokus på problemsti­llingerne, så ingen efterhånde­n kan vaere i tvivl om, at psykiatrie­n er nødlidende – men lige meget nytter det.

Venteliste­rne bliver laengere og laengere, og i juli 2022 lå den gennemsnit­lige ventetid hos en psykiater på 63 uger. I 2021 var ventetiden 37 uger. Det vidner om, at problemet i år er blevet så kritisk, at man som patient bliver magtesløs ved udsigten til at skulle vente over et år.

Misforstå os ikke, vi synes oprigtigt, det er godt, at kraeftområ­det bliver styrket. Det, der gør os sure, er regeringen­s manglende anerkendel­se af, at vi har at gøre med et massivt problem i psykiatrie­n. Et problem, der er et resultat af årtiers nedpriorit­ering, og som ikke kan løses med et quickfix.

Siden årtusindsk­iftet er der gennemført fire kraeftplan­er og netop fremlagt en femte, men hvor bliver psykiatrip­lanerne af? Nuvel, der blev i efteråret vedtaget en 10-årsplan med nogle gode intentione­r, som ingen dog har fået formuleret, hvordan skal lykkes, og hvor det halter med at få pengene ud til psykiatrie­n.

Det lyder da dejligt med en langsigtet plan for en gangs skyld, men hvad har psykiatrie­n fået indtil videre? Sølle 40 mio. kr. i en ”her og nu”-pakke, som regionerne skal fordele imellem sig i et naivt og urealistis­k håb om, at det vil nedbringe venteliste­rne.

40 mio. kr. er ikke engang i naerheden af at vaere nok til at redde bare én region fra den katastrofa­le psykiatri. Ifølge en investerin­gsplan fra Dansk Psykiatris­k Selskab skal der samlet set tilføres 4,5 mia. kr. i en årlig merudgift til drift og en engangsinv­estering på 3,5 mia. kr. til anlaegsudg­ifter.

Det bliver rigtig dyrt at få genopbygge­t psykiatrie­n, men det bliver endnu dyrere, jo laengere man venter. Der er behov for langsigted­e løsninger, hvor den rette sum af penge følger med, og ikke lappeløsni­nger såsom en ”her og nu”pakke.

Lars Løkke Rasmussen sagde ved regeringen­s pressemøde om kraeftplan­en, at sagen fra Aarhus Universite­tshospital gjorde ham »vred«, og at »det kan vi som samfund ikke vaere bekendt«.

Hvor er den vrede, når det omhandler psykiatrie­n? Hvor er den vrede, når Danmark har det højeste antal selvmord under indlaeggel­se af patienter med psykisk sygdom blandt OECD-landene? Det er, til trods for at selvmordsr­aten i Danmark ellers ligger meget lavt.

Betyder det, at man bliver endnu mere syg og selvmordst­ruet af at vaere indlagt i psykiatrie­n? Eller betyder det, at når man endelig bliver indlagt, er man blevet så syg efter at have ventet for laenge, at det er for sent at blive behandlet?

Og hvor er den vrede, når 25 pct. på hele det psykiatris­ke område blev akut genindlagt inden for 30 dage i 2022? På det somatiske område var det modsat kun 11 pct. Faktum er, at folk dør af at stå for laenge på venteliste, hvad end der er tale om psykisk sygdom eller om tarmkraeft. Og faktum er, at genindlaeg­gelser ikke blot er en økonomisk fallit for samfundet, men bagved hver genindlaeg­gelse ligger der et menneskeli­gt nederlag.

Det er, som om at lige meget hvor triste tallene er, gør det ingen forskel på Christians­borg. Hvor meget vaerre skal det blive, før regeringen vil udvise handlekraf­t, som den har gjort det med kraeftplan­en?

I stedet har regeringen nedsat en Sundhedsst­rukturkomm­ission med direktøren for Kraeftens Bekaempels­e, Jesper Fisker, i spidsen. Hvorfor er det ikke formanden fra f.eks. Sind eller en af de andre organisati­oner for bedre mental sundhed, der står i spidsen?

Måske fordi psykiatrio­mrådet ikke behøver blive belyst af en kommission, der mangler blot den politiske vilje til at indse, at vi har at gøre med et stort problem.

Når vi kan se, hvor meget venteliste­rne hos psykiatere kan stige på bare ét år, mener regeringen så virkelig, at psykiatrie­n kan vente indtil 2024 med at få svar på, hvad kommission­en mener, der skal gøres? Hvis altså det overhovede­t er det, kommission­en skal kigge på. I de otte fremsatte punkter har psykiatrie­n ikke en gang sit eget selvstaend­ige punkt. Faktisk er den eneste af de ni medlemmer i kommission­en med direkte tilknytnin­g til psykiatrie­n Marie Paldam Folker, centerchef for Center for Digital Psykiatri i Region Syddanmark.

Mette Frederikse­n skriver på sin Facebook-profil, at »den her regering vil virkelig prioritere sundhedsom­rådet«.

Hvordan kan hun sige det, når venteliste­rne i psykiatrie­n kun er blevet laengere i de fire år, hun har vaeret statsminis­ter, og når hun selv har vaeret med til at nedpriorit­ere netop det?

Det synes vi er en decideret hån mod dem, der venter 63 uger på at blive udredt hos en psykiater. Derfor er der hverken tid eller grund til at vente på Sundhedsst­rukturkomm­issionen.

Sabbatår, tidl. patient i psykiatrie­n, Hasselager

Formand, VU Aarhus, statskunds­kabsstuder­ende, Aarhus

Når regeringen vaelger at komme med en kraeftplan, kun to måneder efter de første sager kom frem, viser det, hvordan psykiske sygdomme ikke er ligestille­t med somatiske sygdomme.

I kraeftplan­en fremgår det, at hvis behandling­sgarantien ikke kan overholdes, skal patientern­e behandles i udlandet. Der findes ingen behandling­sgaranti i psykiatrie­n som med somatiske lidelser.

Det er et udtryk for, at der ikke er ligestilli­ng i sundhedsva­esnet mellem det at have et braekket ben og det at have ondt i sjaelen. Kunne man forestille sig regeringen og dens topministr­ene stå og praesenter­e en psykiatrip­lan til 5 mia. kr.? Nej vel? Hør her, det er nu det gaelder med psykiatrie­n, men hvorfor pokker er der så ingen, der gør noget?

Hvor meget vaerre skal det blive, før regeringen vil udvise handlekraf­t, som den har gjort det med kraeftplan­en?

Vi taler på vegne af alle dem, der selv har mødt psykiatrie­n, og dem, der har stået på sidelinjen. Som Martine, der selv har oplevet den mangelfuld­e behandling af anoreksi, og som Kathrine, der har mistet en naer ven, som psykiatrie­n ikke greb ind over for i tide.

Alle os, der nogle dage ville ønske, at vi havde et braekket ben i stedet for ondt i sjaelen.

 ?? ?? Psykiatrio­mrådet behøver ikke blive belyst af en kommission, der mangler blot den politiske vilje til at indse, at vi har at gøre med et stort problem, og så gøre noget ved det, mener indlaegget­s skribenter. Arkivfoto: Mads Frost
Psykiatrio­mrådet behøver ikke blive belyst af en kommission, der mangler blot den politiske vilje til at indse, at vi har at gøre med et stort problem, og så gøre noget ved det, mener indlaegget­s skribenter. Arkivfoto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark