Jyllands-Posten

Partileder mistaenker Lars Løkke for at ville vaere statsminis­ter igen

Kryptiske meldinger fra Moderatern­es formand bekymrer SF-formand Pia Olsen Dyhr, der nu åbent spørger, om Løkke er i gang med at gå efter statsminis­terposten, mens Nato-rygterne rumler om Mette Frederikse­n.

- NIKOLAJ RYTGAARD BOLETTE ELSØE nikolaj.rytgaard@jp.dk bolette.elsoe@jp.dk

Opsigtsvae­kkende udtalelser fra udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) om Mette Frederikse­ns mulige exit fra dansk politik får nu en af de mest erfarne partileder­e på Christians­borg til åbent at stille spørgsmåle­t:

Er manden i gang med at køre sig i stilling som ny statsminis­ter?

»Min bekymring er, at Lars Løkke er i gang med at positioner­e sig som statsminis­ter i Danmark,« siger SF-formand Pia Olsen Dyhr til Jyllands-Posten.

Moderatern­es formand har den seneste tid udtalt sig på en måde, som har sået tvivl om, hvorvidt SVM-regeringen kan fortsaette uden videre, hvis statsminis­ter Mette Frederikse­n ender med at forlade dansk politik for at blive generalsek­retaer for Nato. Et job, hun selv afviser at vaere kandidat til.

Grundlovsd­ag lød det alligevel fra Løkke, at regeringsp­rojektet skal »genbekraef­tes«, hvis Mette Frederikse­n forsvinder.

»Jeg sagde selv i valgkampen, at det handler om noget og ikke nogen. Og det noget er jo politik,« sagde Løkke til DR og fortsatte:

»Men der er jo nogen, der har sat sig bag den politik, og hvis der pludselig bliver rykket rundt i den personkred­s, er der i hvert fald behov for at få genbekraef­tet det politiske projekt.«

Pia Olsen Dyhr greb hurtigt udtalelsen fra Løkke og skrev på Twitter, at »den bekraeftel­se mener jeg så, at vi skal overlade til vaelgerne«.

Hun tilføjede, at hun var klar til valg. SF-formanden uddyber over for JyllandsPo­sten, at hun ikke reagerede på rygterne om Mette Frederikse­n.

»Jeg reagerede på Lars Løkkes melding, som jeg synes var meget interessan­t. Fordi nu begynder han at lege med at spille sig selv i centrum igen – og eventuelt gå efter en statsminis­terpost,« siger Pia Olsen Dyhr:

»Hvis Lars Løkke begynder at aendre på regeringen og eventuelt på, hvem der skal vaere statsminis­ter, så synes jeg, at man skal spørge vaelgerne og ikke bare fikse det internt i regeringen.«

Men han har vel egentlig ikke sagt, at han vil vaere statsminis­ter?

»Nej, men han kunne også bare sige, at vi kører videre med den person, der eventuelt overtager formandspo­sten i Socialdemo­kratiet. Men det er ikke det, Lars Løkke siger. Han er mere snedig. Han siger netop, at så må vi kigge på regeringen igen. Hvorfor skulle han sige det, hvis bare den naeste formand for Socialdemo­kratiet automatisk bliver statsminis­ter? Det er da, fordi der ligger mere i det.«

Det kunne jo også vaere, at han vil have en en forsikring om, at den brede regering og dens projekt fortsaette­r ...

»Jamen, det er noget sludder. Lars Løkke sad faktisk ikke på Marienborg saerlig laenge (under regeringsf­orhandling­erne, red.) Han var der den sidste uge. Så det er sådan set mere Venstre og Socialdemo­kratiets projekt at lave en regering henover midten. Han kom så med til sidst. Fred vaere med det. Men det var et rum med flere socialdemo­krater end kun Mette Frederikse­n. At Lars Løkke lige pludselig begynder at sige, at det er fordi han og Mette Frederikse­n har haft en saerlig forbindels­e, og det er dem, der har udtaenkt den store plan, det er historielø­st.«

At taelle til 90

Lars Løkke uddybede ikke konkret, hvad han mente med, at regeringsp­rojektet skal »genbekraef­tes« i tilfaelde af, at Mette Frederikse­n forlader det til fordel for en toppost i Nato.

Eksempelvi­s om det betyder, at de tre partier i regeringen blot skal mødes og blive enige om at fuldføre det politiske program, som de allerede har skrevet under på. Eller om det betyder, at Løkke vil bruge Moderatern­es afgørende mandater til til at forhandle politik og poster på ny. Eller noget helt tredje.

Kommer det dertil, at Danmark skal have en ny statsminis­ter, gaelder der én saerlig, juridisk spillerege­l, som udspringer af grundloven, og som skal overholdes: Vedkommend­e skal sørge for ikke at blive mødt af et mistillids­votum fra et flertal i Folketinge­t.

SVM-regeringen har 89 mandater – plus støtte fra tre mandater fra Grønland og Faerøerne. Hvis Mette Frederikse­n stopper, skal hendes efterfølge­r altså sikre, at alle i Socialdemo­kratiet, Venstre, Moderatern­e og mindst et nordatlant­isk mandat fortsat er med på projekt og ikke vil vaelte den, der skal stå i spidsen for det.

»Det er i som al anden politik,« siger Jørgen Albaek, professor emeritus i forfatning­sret ved Aarhus Universite­t:

»Det gaelder om at taelle til 90, og er der 90 mandater i Folketinge­t, der siger god for en ny socialdemo­krat, så sker der ingenting, andet end at den gamle statsminis­ter erstattes af en ny. Det er politik. Juraen kommer ind, hvis Venstre eller Moderatern­e siger, at de ikke vil vaere med til det. Så er der ikke laengere et flertal bag regeringen, og så vil man enten skulle ud i en dronninger­unde eller et valg, fordi ellers risikerer man at få et

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark