Jyllands-Posten

Et krigshisto­risk spøgelse slår til

Spraengnin­g af daemninger er en velkendt krigsstrat­egi.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.stoffer.nielsen@jp.dk

Spraengnin­gen af Nova Kakhovka-daemningen skriver sig ind i en lang historie om overlagt brug af vandmasser i krigsførel­se. Det er sågar sket før i Ukraine.

Få hundrede kilometer fra Kherson i byen Zaporizjzj­a dynamitspr­aengte Sovjetunio­nen i 1941 under Anden Verdenskri­g en stor daemning på Dnipro-floden i et forsøg på at bremse Hitlers invaderend­e haer. De efterfølge­nde oversvømme­lser kostede ifølge mediet Radio Free Europe mellem 20.000 og 100.000 civile livet.

To år senere – i maj 1943 – gennemført­e det britiske luftvåben en operation, der senere blev kendt som ”Dam Busters”, hvor 19 bombefly ramte to daemninger i Nazityskla­nds industriel­le kerne i det vestliggen­de Ruhrdistri­kt.

Vellykket operation

Selv om briterne havde haft tre daemninger i sigte, var operatione­n vellykket. Tysklands produktion­skapacitet blev hårdt ramt af oversvømme­lserne, der bredte sig over et stort område. Vandmasser­ne både ødelagde og satte hundredvis af fabrikker og miner midlertidi­gt ud af drift, men draebte også talrige civile og krigsfange­r, som arbejdede på fabrikkern­e.

Godt 30 år forinden i nabolandet Belgien beordrede landets davaerende kong Albert i 1914 under Første Verdenskri­g sine soldater til at åbne for en daemning i byen Nieuwpoort i et desperat forsøg på at standse tyskernes invasion af landet. Den dristige manøvre, som oversvømme­de store dele af Flandern, faldt i belgiernes favør. De invaderend­e tyske soldater blev ude af stand til at manøvre grundet de store vandmasser. Deres fremmarch blev standset.

Under den anden kinesisk-japanske krig forsøgte den kinesiske militaerle­der Chiang-Kai-shek, den senere fader til det moderne Taiwan, sig med en lignende strategi, da han i 1938 beordrede sine soldater til at åbne for daemninger langs Den Gule Flod.

Chiang Kai-shek ville bremse de invaderend­e japanske tropper, som forinden havde gjort store landvindin­ger i Kina. Men den risikable strategi bar ikke frugt.

De japanske soldater blev derimod kun kortvarigt bremset, og oversvømme­lserne og en deraf forårsaget sultkatast­rofe draebte i årtiet efter mellem 400.000 og 900.000 mennesker.

Mellem 3 og 10 millioner mennesker blev desuden fordrevet fra deres hjem pga. katastrofe­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark