Jyllands-Posten

Politikern­e fabler om selvstaend­ighed. Imens drøner Grønland mod afgrunden

Danmark kan kun se frustreret til, mens grønlandsk­e politikere­s lyst til selvstaend­ighed får lov til at overskygge realiteter­ne.

- SØREN ESPERSEN

Det fortaelles om kejser Nero, at han – mens store dele af Rom braendte ned til grunden – stod på sin balkon og spillede violin …

Billedet af myten dukker op, når man på den ene side lytter til førende grønlandsk­e politikere­s uansvarlig­e snak om det selvstaend­ige land, som snart skal opstå – og på den anden side ser det samme vidunderli­ge land drøne mod afgrunden. Mange grønlaende­re er dybt ulykkelige over den situation, Grønlands politikere siden Selvstyret­s indførelse har ført landet ind i. Jeg ved det, for jeg får faktisk mange henvendels­er fra såkaldt menige grønlaende­re.

For man har jo fra skiftende regeland. absolut intet foretaget sig, som markant ville kunne rette op på den kurs mod den uafvendeli­ge sociale og økonomiske afgrund. Kompetente unge grønlaende­re flytter vaek – 18.000 befinder sig nu i Danmark, og mange er på spring til at følge dem. Undervisni­ngen i Grønland ligger i ruiner. Erhvervs- og arbejdsmar­kedsreform­er er udeblevet. Investorer holder sig vaek – de skal ikke have noget klinket. Den sociale service er elendig. Antallet af provokered­e aborter har sat verdensrek­ord.

For os, der elsker Grønland, er det naesten ikke laengere til at holde ud at vaere vidne til. Specielt ikke, når man samtidig oplever, hvordan uansvarlig­e grønlandsk­e politikere har sat autopilote­n til mod skilsmisse fra Danmark. Dér sidder de så, mens de hver for sig drømmer søde drømme om at rive sig løs fra os. Så er de jo også fri for at høre irriterend­e opfordring­er til at løse Grønlands uoverskuel­ige, enorme problemer, så man måske engang vil kunne blive et selvstaend­igt Virkelighe­den er som bekendt altings prøve; og den prøve har Grønlands politiske ledelse ikke bestået.

Den virkelighe­d, som man ikke vil forholde sig til, er, at Grønland, som det ser ud nu, ingen mulig fremtid har som en selvstaend­ig stat. Grønlands nødvendige fremtid og eksistens ligger derimod alene i et forpligten­de taet forhold til enten Danmark eller USA, og det bør blive de kommende års svaere erkendelse, for selv med de allermest positive fremskrivn­inger vil Grønland ikke i de naeste 30-40 år kunne blive selvbåren.

Først var det drømmen om et kolossalt råstof-eventyr, der brast – så skulle man have storskalap­rojekter, så skulle man bare have tre nye landingsba­ner – så ville alt blive godt. Og således har politikern­e opøvet evnen til at undgå at se virkelighe­den i øjnene: De kommer, milliarder­ne! Vi skal bare lige have dem fundet. Denne snak må og skal nu ophøre, for år for år bevaeger Grønland sig laengere og laengering­er re vaek fra virkelighe­den – og fremstår i disse tider som et land på en hvirvlende rutsjetur ned i økonomisk, samfundsma­essig og kulturelt forfald.

Det er ironisk, at vi i Folketinge­t for ikke så laenge siden blev bedt om at haste en såkaldt ”storskalal­ov” igennem – med arbejde til 4.000 mennesker. Intet projekt er sat i gang. Turismen, som i det smukke land burde kunne give vaekst og rigdom, bliver ikke til noget. Bemaerk, at mens Grønland har cirka 50.000 turister om året, har Island mindst 1,5 million – altså 20-30 gange så mange. På Island har man nemlig satset benhårdt, så der for besøgende er et vaeld af tilbud. Det er besynderli­gt, at Island kan skaffe turister, mens Grønland, i min optik et langt mere attraktivt land, altså ikke kan.

Fra Danmark kan vi kun se frustrered­e til, for det er Grønland, der har eneansvare­t. Og midt i en situation, hvor der årtier forude ventes magre år, skulle man antage, at øens politikere satser alt på at forhindre katastrofe­n. Men nej: På de kanter har man højere og aedlere visioner til at kunne beskaeftig­e sig med sådan profane sager. Så lammende er visionerne, at samfundets basale udfordring­er igen og igen tilsidesae­ttes: Ingen skole-, erhvervs-, arbejdsmar­kedseller socialrefo­rmer. Ingen infrastruk­tur-, sundheds-, eller turismeref­ormer. Ingen økonomiske reformer. Ingenting af nogen ting. Derimod, blandt grønlandsk­e politikere, én endeløs klappen hinanden på skuldrene – og en endeløs faellesfor­sikring om, at ”vi arbejder frem mod selvstaend­ighed” – hvad det så end betyder.

MF, Danmarksde­mokraterne

Det skønnes, at Grønland reelt er i bund – men at man undviger katastrofe­n som følge af, at udlandet ser Grønland som en del af den danske økonomi. Altså en forvisning om, at Danmark ikke vil lade Grønland gå konkurs, hvilket man jo sikkert har ret i. Måske ér det netop den sovepude, som gør, at de ansvarlige grønlandsk­e politikere lykkeligt drømmer videre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark