Jyllands-Posten

»Sandheden er, at vi er adrenalin-junkies. Vi kan ikke bare sidde derhjemme«

De fører sejlsporte­ns Tour de France med kun to etaper tilbage. 11th Hour Racing Team har vaeret hele verden rundt. Tirsdag tog de JP Aarhus med ombord til et raes i Aarhus Bugt.

- IDA JØRGENSEN ida.jorgensen@jp.dk

»Vi gør det, fordi vi skal,« siagde Charlie Enright.

Hans fødder var plantet på daekket af Mālama – en 18 meter lang båd i klassen IMOCA 60. Med en masthøjde på knap seks meter. Stille og roligt sejlede den ud af Aarhus Havn.

»Ej, vi vil selvfølgel­ig gerne vise, hvad vi elsker at lave,« fortsatte og grinte af sine egne ord. Tydeligvis afslappet.

Charlie Enright er ”skipper” for 11th Hour Racing Team. Hans titel gør ham til en slags kaptajn eller »spillende traener«, som han forklarer med mere gaengse sportsterm­er. Holdet deltager i The Ocean Race, verdens største kapsejlads, der frem til torsdag gør indtog på det meste af Aarhus Havn.

»Verden rundt siden 1973« lyder The Ocean Races slogan. Dette års udgave begyndte den 15. januar, og siden har fem hold kaempet om at komme først over verdenshav­ene. 11th Hour Racing Team ligger indtil videre i front.

Førsteplad­sen til sidst

Men tirsdag formiddag – hvor solen allerede stod højt, og temperatur­en tillod bare arme – skulle jordomsejl­ingen ikke fortsaette. Kursen var sat mod Aarhus Bugt, hvor JP Aarhus havde fået lov at komme med besaetning­en ud at sejle om kap i et såkaldt Pro Am Race.

Det er en konkurrenc­e, der involverer både profession­elle og amatører. Ingen point er på højkant. En måde at bruge tiden på - og traene. Og vise hvordan de specielle både fungerer.

»Vi konkurrere­r ikke nødvendigv­is for at vinde i dag. Det er en god måde at tjekke, hvordan det står til med sejlene og få styr på detaljerne. Men det betaler sig ikke at presse båden eller besaetning­en for hårdt, når det ikke gaelder. Derfor har vi heller ikke hele besaetning­en med,« fortalte Charlie Enright.

På turen ud til startlinje­n stod Jack Collings for at saette sejl op. 2023-versionen af Ocean Race er første gang, han deltager. Hans rolle på holdet lyder umiddelbar­t simpel:

At ordne og kontroller­e rebene, som understøtt­er og styrer sejlene. Normalt er han slet ikke ombord, når holdet raeser.

I dagens anledning var han ombord og stod for arbejdet på daek, mens resten af besaetning­en stod for opgaverne i maskinrumm­et, og Charlie Enright styrede slagets gang.

»Det er helt fantastisk, når vi har de her dage, hvor vi kan nyde at vaere på båden og vandet, uden der er noget på spil. Det er der jo naermest alle de andre dage,« sagde Jack Collings.

Mālama nåede op på 40 km/t. Lige akkurat nok til at tippen løftede sig fra havoverfla­den i et kort øjeblik. Men det var trods alt en vindstille dag, og holdets egentlige topfart på 72 km/t var langt udenfor raekkevidd­e.

Tre gange skulle 11th Hour Racing Team gennemføre banen – praecis som de andre hold. Den samlede tid blev 2 minutter og 6 sekunder. Dagens sidsteplad­s.

Det er helt fantastisk, når vi har de her dage, hvor vi kan nyde at vaere på båden og vandet, uden der er noget på spil. Det er der jo naermest alle de andre dage. JACK COLLINGS, BESAETNING­SMEDLEM, 11TH HOUR RACING TEAM

Adrenalin-junkies

Undervejs på turen fortalte Charlie Enright om, hvordan hverdagen ser ud på båden på de egentlige etapper. Uglamourøs­t. Teknisk. Benhårdt arbejde.

Hver har deres respektive opgaver, og der er vagtskifte hver fjerde time. Der kommer konstant risikovurd­ering ud fra opdatering­er og vejrudsigt­er fra den del af holdet, der sidder på land og kommuniker­er til båden.

»Men jeg vil gerne understreg­e, at vi ikke tager nogen risiko i dag. Der er heller ikke nok vind herinde i bugten til, at det kan blive vildt,« sagder skipperen og grinte igen.

Men når I er derude, er der konstant risici. Du fortalte, at I gør det her for at vise andre, hvad I elsker at lave. Hvorfor elsker du det, når det er farligt?

»Sandheden er, at vi er adrenalin-junkies. Vi kan ikke bare sidde derhjemme. Det er akkurat ligesom, når andre beslutter sig for at bestige et bjerg eller opnå noget andet.«

 ?? ?? Jack Collings er en del af The Ocean Race for første gang. Til Pro Am Race fik han lov at vaere med på sejladsen, selv om hans opgaver løses, når båden er i havn. Foto: Stine Schjøtler
Jack Collings er en del af The Ocean Race for første gang. Til Pro Am Race fik han lov at vaere med på sejladsen, selv om hans opgaver løses, når båden er i havn. Foto: Stine Schjøtler
 ?? ?? Holdet ombord kommuniker­er hele tiden frem og tilbage i fagtermer og tal for at optimere deres sejlads. Under daekket styrer de sejlene.
Foto: Stine Schjøtler
Holdet ombord kommuniker­er hele tiden frem og tilbage i fagtermer og tal for at optimere deres sejlads. Under daekket styrer de sejlene. Foto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark