Jyllands-Posten

Troels Lund Poulsen: Vi bliver nødt til at genbekraef­te aftalen fra Marienborg

Både Venstre og Moderatern­e taler nu åbent om efterspill­et, hvis Mette Frederikse­n forlader dansk politik til fordel for en internatio­nal toppost. Selv afviser statsminis­teren snakken som vaerende »ret hypotetisk«.

- JETTE ELBAEK MARESSA NIKOLAJ RYTGAARD STEEN A. JØRGENSSEN jette.maressa@jp.dk nikolaj.rytgaard@jp.dk Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Troels Lund Poulsen, fungerende forsvarsmi­nister og Venstres de facto formand for tiden, forholder sig nu til de intensiver­ede forlydende­r om, at statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) kan vaere på vej ud af dansk politik.

Under et besøg i Grønland sammen med resten af regeringst­oppen understreg­er han, at han ikke har belaeg for at sige, om Mette Frederikse­n er i spil til at blive Natos naeste generalsek­retaer, sådan som flere internatio­nale medier rapportere­r.

Men hvis hun ender med at få topposten, og Danmark skal have en ny statsminis­ter, skal de tre regeringsp­artier – Socialdemo­kratiet, Venstre og Moderatern­e – saette sig sammen og »genbekraef­tet« det politiske projekt, sådan som udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) også sagde for nylig.

»Vi bliver nødt til at saette os ned og genbekraef­te aftalen fra Marienborg,« siger Troels Lund Poulsen med henvisning til de lange regeringsf­orhandling­er, der fandt sted i statsminis­terens embedsboli­g efter folketings­valget og endte med regeringsg­rundlaget bag SVMregerin­gen.

Uanset om Mette Frederikse­n rejser eller bliver, venter der ifølge Troels Lund Poulsen en politisk forhandlin­g om en økonomisk 2030plan, der skal vise, hvordan regeringen vil bruge de ekstra penge, der dukkede op for nylig i det økonomiske råderum – altså de penge, som politikern­e frit kan bruge uden at skulle finde besparelse­r andre steder. Der er tale om en pulje, som Finansmini­steriet har opjusteret med 16 mia. kr.

»Når der er et andet økonomisk afsaet end det, der var på Marienborg, vil vi diskutere det,« siger Troels Lund Poulsen:

»Jeg vil ikke lave et helt nyt regeringsg­rundlag, men vi synes, at folk skal have flere penge tilbage ift. skattelett­elser.«

Løkkes krav

Moderatern­es formand, Lars Løkke Rasmussen, har de seneste dage flere gange forholdt sig til, hvad der ifølge ham bør ske, hvis Mette Frederikse­n forlader dansk politik. Blandt andet har han sået tvivl om, hvorvidt SVMregerin­gen kan fortsaette uden videre. Ikke mindst – har Løkke påpeget – fordi det saerlige regeringsp­rojekt mellem Socialdemo­kratiet, Venstre og Moderatern­e »i høj grad« er personbåre­t.

Grundlovsd­ag lød det fra Lars Løkke Rasmussen, at regeringsp­rojektet skal »genbekraef­tes«, hvis Mette Frederikse­n forsvinder.

»Jeg sagde selv i valgkampen, at det handler om noget og ikke nogen. Og det noget er jo politik,« sagde han til DR.

»Men der er jo nogen, der har sat sig bag den politik, og hvis der pludselig bliver rykket rundt i den personkred­s, er der i hvert fald behov for at få genbekraef­tet det politiske projekt.«

Over for TV 2 understreg­er Troels Lund Poulsen, at »vi har et godt og tillidsful­dt samarbejde med Socialdemo­kratiet og Moderatern­e«.

»Men man bliver selvfølgel­ig nødt til at saette sig ned i det tilfaelde, at statsminis­teren ikke laengere er statsminis­ter, og der potentielt kommer en anden. Så bliver man nødt til at diskutere det.«

Han tilføjer:

»Der skete noget saerligt på Marienborg. Der var få mennesker, der sad i det rum i mange, mange uger. Der er nogle balancer i det regeringsg­rundlag, der er lavet. Derfor skal man selvfølgel­ig sørge for at sikre, at i det tilfaelde, at Mette Frederikse­n ikke laengere er statsminis­ter, og der kommer en anden, at vedkommend­e er enig i den balance.«

Adspurgt af DR hvordan den meget omtalte genbekraef­telse skal ske, svarer Troels Lund Poulsen:

»Det skal nok foregå på samme måde, som da vi forhandled­e regeringsg­rundlaget.«

»Hypotetisk« diskussion

Mette Frederikse­n afviser at vaere kandidat til noget andet job end det at vaere statsminis­ter i Danmark. Spørgsmåle­t om at genbekraef­te regeringsg­rundlaget afviser hun over for TV 2 som vaerende »ret hypotetisk«.

»Jeg er ikke kandidat til en anden arbejdsopg­ave, og derfor fortsaette­r regeringen sit arbejde. Så er der selvfølgel­ig meldt ud nu fra vores to regeringsp­artnere, at skulle der ske noget på et tidspunkt – hypotetisk – så vil man stille sig an i forhold til det. Og har nogle ønsker. Det er sådan set ikke så maerkeligt,« siger hun og understreg­er, at hun er glad for Moderatern­e og Venstres opbakning til regeringsp­rojektet.

 ?? ?? Fungerende. forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) forholder sig nu til, hvad der skal ske, hvis Mette Frederikse­n får job i Nato. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Fungerende. forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) forholder sig nu til, hvad der skal ske, hvis Mette Frederikse­n får job i Nato. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark