Jyllands-Posten

Stor uvished om kraeftpati­enters behandling efter protestops­igelser

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN MARIA DALHOFF tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk

Hvem skal operere de alvorligt syge danskere, som efter den 1. september får brug for den komplicere­de hipec-kraeftoper­ation? Svaret er uvist, efter at de to kirurger, som er de baerende kraefter inden for avanceret mave- og tarmkraeft­kirurgi på Aarhus Universite­tshospital (AUH), har sagt op.

Ved udgangen af august i år forlader de to overlaeger dermed den omstridte mave- og tarmkirurg­iske afdeling (MTK) på AUH. Opsigelser­ne, som kommer i protest mod MTK-afdelingen­s nuvaerende cheflaege, vil få konsekvens­er for de patienter, som har brug for den specialise­rede hipec-behandling, der i Danmark alene udføres på AUH, fremgår det af en mail fra afdelingsl­edelsen til øvrige dele af hospitalet.

»Opsigelser­ne fra Mette (Møller, red.) og Jonas (Funder, red.) får meget stor betydning for de patienter, der fremadrett­et planlaegge­s til at modtage denne behandling, ligesom det får stor betydning for AUH og MTK,« skriver cheflaege Charlotte Buchard Nørager og afdelingss­ygeplejers­ke Knirke Hartmann Thomsen i mailen, hvori det også fremgår, at ledelsen vil forsøge at »afsøge muligheder, der eventuelt kan afhjaelpe situatione­n«.

De to hipec-specialist­ers opsigelse betyder ifølge professor i sundhedsøk­onomi på SDU Jes Søgaard, at situatione­n nu er naermest uoverskuel­ig, når det gaelder fremtidige hipec-patienters operatione­r.

»Eftersom Mave- og Tarmkirurg­isk afdeling på AUH er det eneste sted i landet, hvor man kan lave disse meget komplicere­de operatione­r, falder hele området jo fra hinanden, når de to kirurger på området nu har sagt op. Det bliver virkelig svaert,« siger Jes Søgaard, som understreg­er, at det tager mange år at laere den slags kirurger op.

»Naesten kaotisk«

Ifølge ham er der pr. 1. september, når de to kirurger stopper, ingen anden vej end at sende langt de fleste hipec-patienter til udlandet for at blive opereret.

»Situatione­n vil få store konsekvens­er for kraeftpati­enterne og afdelingen. Det er naesten kaotisk – vi har en situation, hvor vi simpelthen ikke laengere har den faglige kapacitet i Danmark på dette område.

Enten må man nedgradere den slags operatione­r, eller også må man sende langt de fleste patienter til behandling i udlandet,« siger Jes Søgaard, som fastslår, at det for mange af de svaert syge patienter vil vaere uoverskuel­igt og utrygt at skulle sendes til udlandet på et hospital med ukendte systemer og et andet sprog.

»For nogle patienter vil det slet ikke vaere godt. Man skal ikke basere et sundhedsti­lbud på, at man skal sende patientern­e til udlandet, men her er der ikke andet at gøre,« siger han.

Selv om der formentlig er kirurger på Rigshospit­alet, som relativt hurtigt kunne laeres op i at udføre hipec-operatione­rne, er det usikkert, om de vil flytte til AUH, påpeger Søgaard. Og samtidig ville disse kirurger jo så efterlade et tomrum på Rigshospit­alet.

Også Kraeftens Bekaempels­es adm. direktør, Jesper Fisker, er staerkt bekymret:

»Det giver anledning til stor bekymring på patientern­es vegne. De har gennemgået den ene uacceptabl­e haendelse efter den anden i denne sag. Vi har en klar forventnin­g om, at sygehuset betrygger patientern­e i, at de også efter den 1. september får den behandling, de er berettiget til, og at det sker i taet samarbejde med Sundhedsst­yrelsen,« lyder hans skriftlige kommentar.

Tilbud i udlandet

På Aarhus Universite­tshospital fastslår laegefagli­g direktør Michael Braüner Schmidt, at hospitalsl­edelsen gerne havde set, at de to kirurger var blevet på afdelingen. Han vil ikke kommentere kirurgerne­s årsag til at sige op.

Hvad betyder opsigelser­ne for kraeftpati­enterne – må de påregne laengere ventetid på operation, eftersom MTK er det eneste sted i Danmark, hvor man laver hipec-operatione­r?

»Nej, vi vil overholde de maksimale ventetider, og kan vi ikke tilbyde en operations­tid, der ligger inden for de maksimale ventetider, vil vi sikre dem et tilbud i udlandet. Men vi er klar over, at det kan vaere svaert for svaert syge patienter at tage imod det,« svarer han i en skriftlig kommentar.

Vi vil overholde de maksimale ventetider, og kan vi ikke tilbyde en operations­tid, der ligger inden for de maksimale ventetider, vil vi sikre dem et tilbud i udlandet. Men vi er klar over, at det kan vaere svaert for svaert syge patienter at tage imod det. MICHAEL BRAÜNER SCHMIDT, LAEGEFAGLI­G DIREKTØR, AUH

Hvad agter I at gøre for at sikre patientern­e?

»Vi orienterer nu Sundhedsst­yrelsen, og så går vi i samarbejde med afdelingen­s øvrige speciallae­ger inden for tyk- og endetarmsk­raeft i gang med at undersøge, hvordan vi kan organisere og sikre funktionen.«

I marts kom det frem, at flere hundrede kraeftpati­enter på AUH-afdelingen ikke har fået den operations­tid, som de har lovkrav på. Foreløbig har det vist sig, at 313 patienter i perioden fra januar 2022 til marts 2023 har fået behandling for sent i forhold til de lovfaested­e maksimale ventetider for kraeftpati­enter. 40 af de 313 kraeftpati­enter er såkaldte hipec-patienter, som på AUH skulle have den saerligt komplicere­de kraeftoper­ation, som i Danmark kun kan udføres på AUH.

Kritiske overlaeger

På baggrund af en undersøgel­se af sagen fra advokatfir­maet Poul Schmith/Kammeradvo­katen fyrede Region Midtjyllan­d den 1. maj hospitalsd­irektør Poul Blaabjerg og laegefagli­g direktør Claus Thomsen, AUH. Undersøgel­sen konkludere­de bl.a., at saerligt hipec-patienter er blevet udsat for et klart ulovligt og utilbørlig­t pres af MTKafdelin­gen.

Tre patientans­varlige overlaeger på hipecområd­et – professor Lene Iversen, overlaege Mette Møller og overlaege Jonas Funder – placerede i et brev til koncernled­elsen i

Region Midtjyllan­d efterfølge­nde ansvaret for de ulovlige instrukser hos afdelingen­s cheflaege.

I brevet, som tidligere er omtalt i Jyllands-Posten, sendte de bl.a. en sønderlemm­ende kritik af afdelingsl­edelsen og isaer af cheflaegen på MTK, Charlotte Buchard Nørager. Ifølge de tre overlaeger har hun afgivet forkerte informatio­ner om sagen, udstukket ulovlige instrukser til afdelingen­s laeger, lagt pres på laegerne om at tilbyde faerre kraeftpati­enter den komplicere­de hipec-operation og har tilsidesat hospitalet­s prioriteri­ngsregler, lød det bl.a.

Ifølge de to laeger siger de op i protest mod, at sagen ingen konsekvens­er har haft over for afdelingen­s cheflaege.

»Vi har ikke tillid til afdelingen­s cheflaege, som, mener vi, ikke har det, der skal til, for at føre regionens syv-punktsplan ud i livet,« siger Mette Møller på vegne af sig selv og Jonas Funder med henvisning til, at Region Midtjyllan­d i begyndelse­n af april i år bl.a. annoncered­e en indsats, som skal sikre, at patienter med mave-tarmkraeft får den rette informatio­n, udredning og behandling inden for de maksimale ventetider.

De to overlaeger har ikke fundet andet arbejde, oplyser de.

»Beslutning­en om at sige op på AUH er virkelig en beslutning, som vi aldrig har taenkt på, at vi ville blive nødt til at skulle traeffe,« siger Mette Møller.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark