Jyllands-Posten

HIPEC PÅ AUH

-

Hipec er opvarmet kemoterapi, der kan gives til patienter med begraenset spredning af kraeft til bl.a. bughulen af tyk- og endetarmsk­raeft og blindtarms­kraeft.

Mave-og Tarmkirurg­isk afdeling på Aarhus Universite­tshospital har landsfunkt­ion behandling med hipec og er det eneste hospital i Danmark, som har Sundhedsst­yrelsens godkendels­e til at foretage denne behandling.

Ifølge Region Midtjyllan­d behandles op mod 60 hipecpatie­nter om året.

313 kraeftpati­enter har i perioden fra den 1. januar 2022 til den 31. marts 2023 ventet mere end de lovfaested­e to uger på operation på mave- og tarmkirurg­isk afdeling på AUH. De 40 af dem er hipecpatie­nter, som ifølge hospitalet blev vildledt om deres muligheder om at blive opereret i udlandet.

Men I risikerer jo at efterlade patienter uden mulighed for at få behandling i Danmark – hvad har jeres overvejels­er vaeret om det?

»Det er meget ulykkeligt. Vi har forsøgt at gøre, hvad vi kunne, men som arbejdsmil­jøet er på MTK-afdelingen nu, er der ingen andre muligheder,« siger Mette Møller.

Jyllands-Posten har henvendt sig til Charlotte Buchard Nørager for at få en kommentar, men hun henviser til hospitalsl­edelsen.

Sundhedsst­yrelsen oplyser, at der sat gang i en faglig afdaekning af både behandling­en med kirurgi og hipec for at vurdere antallet af patienter og afgøre, om der er behov for at tilbyde behandling­en mere end et sted i landet.

Til den aktuelle udvikling svarer Sundhedsst­yrelsen:

»I lyset af de nye oplysninge­r fra Region Midtjyllan­d, vil vi gå i dialog ned regionen om varetagels­en, og vi vil drøfte den højt specialise­rede funktion og den fremadrett­ede varetagels­e med Det Rådgivende Udvalg for Specialepl­anlaegning den 22. juni. Udvalget består af regionerne­s koncerndir­ektører, Laegeviden­skabelige Selskaber og Dansk Sygepleje Selskab. Efterfølge­nde vil styrelsen traeffe en beslutning om den fremtidige varetagels­e af behandling­en.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark