Jyllands-Posten

Efter et års granskning: Sygeplejer­sker får ikke for lidt i løn

Sygeplejer­sker lønnes en smule bedre, end deres uddannelse tilsiger, lyder konklusion­en fra Lønstruktu­rkomitéen. Dermed har regeringen mistet et argument for at give denne faggruppe mere i løn.

- DORTE IPSEN BODDUM TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN dorte.boddum@finans.dk tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Et år, en masse kloge mennesker og en lang raekke møder i Lønstruktu­rkomitéen for at finde ud af, om sygeplejer­skerne får for lidt i løn. Når komitéen offentligg­ør sit arbejde i begyndelse­n af den kommende uge, skal sygeplejer­skerne ud at lede efter nye argumenter for at få mere i lønningspo­sen.

Udkastet til den endelige rapport, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, konkludere­r, at offentligt ansatte er fulgt med lønudvikli­ngen for privatansa­tte, og lønnen for de enkelte faggrupper er et resultat af, hvordan de har valgt og prioritere­t i overenskom­stforhandl­ingerne med arbejdsgiv­erne over årene.

»Komitéens afrapporte­ring kunne grundlaegg­ende holdes helt kort; den offentlige løndannels­e er parternes ansvar, og de offentlige lønstruktu­rer afspejler de valg, prioriteri­nger og kompromiss­er, som parterne har kunnet opnå enighed om gennem mange års forhandlin­ger,« hedder det i rapportens sammenfatn­ing.

Samtidig slår Lønstruktu­rkomitéen fast, at tjenestema­ndsreforme­n fra 1969 og forkert indplaceri­ng heri ikke kan bruges til at forklare lønforskel­le i dag.

Det har sygeplejer­skerne sammen med flere andre kvindedomi­nerede offentlige faggrupper ellers vedholdend­e haevdet.

»De nuvaerende lønstruktu­rer kan således heller ikke siges at vaere politisk fastsatte, fx som følge af forskellig­e tjenestema­ndsreforme­r i efterkrigs­tiden,« hedder det videre fra komitéen.

Lønstruktu­rkomitéen blev nedsat efter de offentlige overenskom­stforhandl­inger i 2021, som endte med en otte uger lang sygeplejer­skestrejke, hvor sygeplejer­skerne forgaeves kraevede en højere lønstignin­g end den, som de øvrige offentlige faggrupper havde stemt ja til.

Dansk Sygeplejer­åd vil ikke kommentere rapporten før offentligg­ørelsen i naeste uge.

Skaber ikke ro

På Syddansk Universite­t haefter professor i sundhedsøk­onomi Jes Søgaard sig ved, at der i rapporten ikke er et saerligt fokus på sygeplejer­skerne, på trods af at komitéen blev nedsat i kølvandet på deres strejke.

»Rapporten vil ikke skabe ro. Jeg er spaendt på, hvordan sygeplejer­skerne reagerer. De kan ikke bruge denne rapport i deres kamp for at få 5.000 kr. ekstra om måneden. Så skal de i stedet slå på manglen på sygeplejer­sker, på udbud og efterspørg­sel, men det kan også blive svaert,« siger Jes Søgaard.

Når rapporten konkludere­r, at sygeplejer­skerne stort set får det i løn, som man kan forvente ud fra deres uddannelse­sniveau, er forklaring­en ifølge Søgaard, at rapporten anvender det brede lønbegreb, der inkluderer alle genetillae­g samt aften- og weekendtil­laeg.

»Så er sammenlign­ingen mellem de forskellig­e grupper jo naesten givet på forhånd, for det er isaer i sundhedsse­ktoren og aeldreplej­en, man har det højeste niveau af skaeve arbejdstid­er. Sygeplejer­skerne har hele tiden sagt, at man bør sammenlign­e grundløn før genetillae­g, men komitéen tager udgangspun­kt i bruttolønn­en,« lyder det fra Søgaard, som haefter sig ved, at komitéen konkludere­r, at det danske system overordnet fungerer ret godt, bl.a. ud fra at lønstruktu­ren flugter med uddannelse­sniveauern­e og tilstraekk­elige lønforskel­le inden for faggrupper­ne.

Helt som forventet

Professor Niels Westergård­Nielsen, CBS, er ikke overrasket. Han sad med i den såkaldte Lønkommiss­ion, der blev nedsat efter de offentlige overenskom­stforhandl­inger i 2008, hvor både sygeplejer­skerne, SOSU’erne og paedagoger­ne strejkede for mere i løn.

»Det er fuldstaend­ig, som jeg havde forventet, langt hen ad vejen gammel vin på nye flasker. Også vores analyser viste, at alle grupper får et fornuftigt afkast af den tid, som de har brugt på at tage en uddannelse. Selvfølgel­ig er der forskelle, men en stor del af forskellen handler om, at der isaer i den offentlige sektor er fag med rigtig mange kvinder på deltid,« siger han.

Efter at nu to ekspertgru­pper har brugt år på at kortlaegge lønforskel­le mellem den private og den offentlige sektor og internt i den offentlige sektor uden at påvise

store urimelighe­der, er tiden ifølge Niels Westergård­Nielsen kommet til at rettet blikket mod selve løndannels­en og lønforhand­lingerne i den offentlige sektor.

Han foreslår at laegge en langt større andel af lønnen ud til lokale forhandlin­ger, så f.eks. et hospital kan haeve lønnen til de grupper af sygeplejer­sker, som ledelsen har mest brug – en model, der i langt højere grad minder om det private arbejdsmar­ked, hvor man f.eks. på industriom­rådet forhandler omkring to tredjedele af lønstignin­gerne ved lokale lønforhand­linger.

»Man skal slippe ledelserne og lønnen fri, men problemet er nok, at de offentlige fagforenin­ger ikke vil vaere villige til at gå den vej, fordi de så frygter at miste magt,« siger Niels Westergård­Nielsen.

Lønløft på 3 mia. kr.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r vil regeringen indkalde til trepartsfo­rhandlinge­r efter sommerferi­en om udmøntning­en af et lønløft på 3 mia. kr. til offentligt ansatte. Udgangspun­ktet vil dog ikke vaere uligeløn, men rekrutteri­ngsvanskel­igheder, sådan som det også fremgår af regeringsg­rundlaget.

Trepartsfo­rhandlinge­rne skal foregå umiddelbar­t efter sommerferi­en, så forhandlin­gerne kan nå at blive afsluttet inden de naeste overenskom­stforhandl­inger for offentligt ansatte.

 ?? ?? I 2021 strejkede sygeplejer­skerne i otte uger for at få mere i løn. Nu er Lønstruktu­rkomitéen klar med en konklusion, som ikke umiddelbar­t giver flere kroner i lønningspo­sen. Arkivfoto: Christian Lykking
I 2021 strejkede sygeplejer­skerne i otte uger for at få mere i løn. Nu er Lønstruktu­rkomitéen klar med en konklusion, som ikke umiddelbar­t giver flere kroner i lønningspo­sen. Arkivfoto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark