Jyllands-Posten

Drabstilta­lt angav en faldulykke som årsag til en ung kvindes kvaestelse­r

Offentligh­eden kunne onsdag for første gang få indsigt i, hvad den 37-årige tiltalte mand mener, at der skete, da Mia Skadhauge Stevn mistede livet.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.gottler@jp.dk

Hvad der skulle have vaeret et uskyldigt lift hjem fra byen, udviklede sig til en seksuel relation og en ung kvinde, der ved et uheld blev alvorligt kvaestet.

Sådan lød forklaring­en fra den 37-årige mand på første retsdag i sagen om drabet på den 22-årige sygeplejer­skestudere­nde Mia Skadhauge Stevn, som forsvandt tidligt om morgenen den 6. februar 2022 på vej hjem fra en bytur.

Han sidder anklaget for at have voldtaget, draebt og parteret hende. Kun sidste punkt erkender han. Handlinger så alvorlige, at anklagemyn­digheden vil have ham idømt faengsel på livstid og alternativ­t forvaring.

På tilhørerpl­adserne var der fyldt, og allerede fra tidlig morgen var der kø foran retsbygnin­gen for at få én af de 35 pladser, som var reserveret offentligh­eden. Også den draebtes familie var til stede.

Med en nervøs og tøvende stemme satte den tiltalte sig i stolen i midten af den store retssal ved Retten i Aalborg for at blive udspurgt af anklager Mette Bendix.

Den lørdag aften, den 5. februar 2022, der ledte op til den skaebnesva­ngre nat, var saerlig, fordi det var den første weekend, hvor nattelivet atter var genåbnet efter at have vaeret coronanedl­ukket i en lang periode.

Den tiltalte ville opleve stemningen, forklarede han, og kørte efter midnat ind til byen, hvor han kørte rundt et par timer. Klokken lidt over seks så han Mia Skadhauge Stevn stå ved et busstoppes­ted foran Netto på Vesterbro.

»Jeg rullede vinduet ned og sagde, at det så koldt ud, og spurgte, om hun ville have et lift. Det ville hun gerne,« forklarede han.

Telefon og gps var slukket

Under køreturen havde han både slukket sin telefon og sin gps på bilen. Det blev et centralt omdrejning­spunkt, da anklager Mette Bendix som det første punkt på dagen forelagde sagen, som anklagemyn­digheden ser den, for dommerne og naevninger­ne. til siden for at have sex i skoven.

Da de to bevaegede sig ind i skoven, hørte manden en lyd.

»Jeg drejer mig instinktiv­t for at se, hvad det er. Jeg kan bare se, at Mia falder forover, lige så lang hun er. Og så hører jeg et eller andet unaturligt, som om at Mia giver sig,« siger han og tilføjer:

»Da hun lander, kan jeg se, at hovedet giver et fuldstaend­ig unaturligt ryk.«

Han konstatere­de, at kvinden var kommet til skade og havde et maerke på halsen, som, vurderede han, stammede fra hendes taskerem.

»Jeg taenker, at det er helt fuldstaend­ig galt, og begynder at taenke på muligheder,« sagde han i retten og afviste, at han overvejede at ringe til en ambulance:

»Jeg ville ikke forlade hende, og jeg vurderede, at jeg kunne komme hurtigere derind. Jeg vurderede ikke, at det var så slemt.«

Køb af soda, klorin og sprit

På baggrund af gps-oplysninge­rne centrerede politiet i dagene efter Mia Skadhauge Stevns forsvinden sin eftersøgni­ng om Hammer Bakker. Her fandt det den unge kvindes nøgler, en hårelastik med hendes dna samt brysttape – også med hendes dna.

Dagen efter, mandag, tog manden på arbejde, og her viste gps-oplysninge­rne i hans arbejdsbil, at han besøgte Dronninglu­nd Genbrugspl­ads samt tre forskellig­e Jem & Fix. Her købte han bl.a. 16 flasker kaustisk soda, to flasker klorin, en flaske afløbsrens, en malerdragt og 19 spande samt sprit.

Ifølge politiet kørte den tiltalte mandag aften til to områder i Dronninglu­nd Storskov, som han vendte tilbage til flere gange natten til den 8. februar. I skoven fandt politiet senere kvindens ligdele spredt i skovbunden samt i to grave. Ifølge obduktione­n blev hun parteret i 231 dele.

Retsmedici­nerne fastslog kvindens identitet ved hjaelp af tandsaet, idet liget var så ilde tilredt. Ifølge anklageren var det heller ikke muligt at fastslå den praecise dødsårsag, men vurderinge­n er, at det er sket ved kvaelning.

Hvad der skete, efter at kvinden ifølge manden var faldet – og hvornår hun døde – er endnu uvist. Afhøringen af den 37-årige tiltalte fortsaette­r torsdag, hvor også forsvarer Mette Grith Stage skal afhøre ham.

Der er frem til den 29. juni afsat ni retsdage til behandling af sagen.

 ?? ?? Den tiltalte var tydeligt nervøs, da han satte sig i stolen i Retten i Aalborg for at blive afhørt. Tegning: Rasmus Sand Høyer
Den tiltalte var tydeligt nervøs, da han satte sig i stolen i Retten i Aalborg for at blive afhørt. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark