Jyllands-Posten

Miljøkatas­trofe vokser under livsfarlig evakuering i staerkt olieforure­net vand

Evakuering­en af folk, som er ramt af oversvømme­lser efter ødelaeggel­sen af en daemning i Ukraine, er blevet livsfarlig som følge af russisk beskydning. Samtidig udfolder en kaempemaes­sig miljøkatas­trofe sig i området.

- MICHAEL BJERRE JESPER KONGSTAD Internatio­nal korrespond­ent michael.bjerre@jp.dk jesper.kongstad@jp.dk

Internatio­nal korrespond­ent

Aldrig er der et godt tidspunkt til at få sit hjem oversvømme­t, men midt under den blodigste krig i Europa siden 1945 er der naeppe noget vaerre.

Alt imens lokale langs Dnipro-floden kaemper med at redde alt fra private fotos til katte og hunde ud af deres oversvømme­de huse efter ødelaeggel­sen af daemningen og vandkraftv­aerket Nova Kakhovka, melder nødhjaelps­arbejdere på den ukrainsk kontroller­ede side af floden om, at de bliver beskudt fra den anden bred.

»Den største vanskeligh­ed lige nu er ikke vandet. Det er russerne på den anden side af floden, der nu beskyder os med artilleri,« siger Andrew Negrych, som koordinere­r nødhjaelps­indsatsen for en amerikansk velgørenhe­dsorganisa­tion, Global Empowermen­t Mission, til CNN.

Tirsdag aften hørte Reuters-reportere i Kherson, som blev befriet af de ukrainske styrker i november efter otte måneders russisk besaettels­e, fire indkommend­e artilleris­praengning­er naer et boligkvart­er, hvor civile var ved at blive evakueret.

Højtståend­e beskidt vand

I Kherson måtte beboere kaempe sig gennem højtståend­e beskidt vand 300 meter inde i byen fra flodbredde­n, efter at den bibelsklig­nende syndflod af vand var fosset gennem den ødelagte daemning og havde fået Dnipro til lynhurtigt at gå over sine bredder.

Omkring 80 beboelseso­mråder ligger inde i oversvømme­lseszonen. Mange af dem ligger i de russiskbes­atte områder på den østlige side af Dnipro, og vurderinge­n fra Kyiv lyder på, at omkring 42.000 mennesker på begge sider af floden risikerer at blive berørt af oversvømme­lserne.

Men omfanget af katastrofe­n vil først stå klart senere.

De ødelaeggen­de vandmasser er ikke kun en livsfarlig trussel mod de mange tusinde borgere, som må evakueres.

Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, advarer om, at spraengnin­gen også har udløst en miljøkatas­trofe, fordi forurenede vandmasser nu strømmer sydpå og ud mod Sortehavet.

»Rusland har detoneret en bombe af masseødela­eggelse mod miljøet. Dette er den største menneskesk­abte miljøkatas­trofe i Europa i årtier,« skrev praesident­en på Twitter, hvor han også beskyldte Rusland for at vaere en terrorstat.

Ifølge det ukrainske praesident­kontor blev mindst 150 tons maskinolie fra daemningen øjeblikkel­igt skyllet ud i floden på grund af spraengnin­gen, og yderligere over 300 tons risikerer at følge efter.

Derudover har vandmasser­ne ifølge Ukraines regering også revet en stor maengde kemikalier, gødning og olie med sig fra lagre og opmagasine­ringer taet på de oversvømme­de flodbredde­r, og det truer både miljøet og dyrelivet.

Ukraines viceudenri­gsminister, Andrij Melnyk, opjusterer derfor olieudslip­pet til foreløbig op mod 800 tons og kalder på Twitter spraengnin­gen af daemningen for »den vaerste miljøkatas­trofe i Ukraine siden Tjernobyl« med henvisning til den alvorlige ulykke i 1986 på det ukrainske atomkraftv­aerk.

Mange frygter, at oversvømme­lserne tilmed kan føre til en gentagelse. Det ukrainske atomkraftv­aerk Zaporizjzj­a er afhaengig af vand til køling fra Kakhovkare­servoiret.

Anlaegget, der er Europas største atomkraftv­aerk, er besat af russiske styrker, men drives for det meste af ukrainske arbejdere.

FN’s nukleare vagthund, Det Internatio­nale Atomenergi­agentur, sagde tirsdag, at der for nuvaerende »ingen umiddelbar risiko er for nuklear usikkerhed« ved atomkraftv­aerket efter spraengnin­gen.

Samtidig med at Ukraine kaemper med rednings- og oprydnings­arbejdet, flyver det frem og tilbage med beskyldnin­ger om ansvaret for katastrofe­n mellem Moskva på den ene side og Kyiv og Vesten på den anden.

Ukraine har givet Rusland skylden og påpeget, at de russiske styrker – som gentagne gange har beskudt ukrainsk infrastruk­tur siden invasionen sidste år – kontroller­ede vandkraftv­aerket og den to kilometer lange og 30 meter høje daemning, som indeholdt 18.000 mia. liter vand.

»Den blev mineret af de russiske besaettere. Og de spraengte den i luften,« har Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, skrevet på sociale medier.

Ihor Syrota, leder af Ukrhydroen­ergo, det statslige vandkrafts­elskab, siger i et interview med New York Times, at »et missilangr­eb ikke ville forårsage en sådan ødelaeggel­se, fordi dette anlaeg blev bygget til at modstå en atombombe«.

»Det er klart: Der var en eksplosion inde fra stationen, og stationen blev ødelagt,« siger han.

Rusland har til gengaeld givet Ukraine skylden.

Den russiske regerings talsmand, Dmitrij Peskov, haevder, at der var tale om »bevidst sabotage« planlagt og udført af Ukraine »efter ordre fra Kyiv« for at ødelaegge vandforsyn­ingen fra Kakhovka-reservoire­t til den russisk besatte Krim-halvø.

John Kirby, talsmand for Det Hvide Hus’ Nationale Sikkerheds­råd, siger, at USA vil have mere informatio­n, før han vil kommentere, hvem der er ansvarlig.

Daemning ramt flere gange

Eksperter advarer om, at de tilgaengel­ige beviser er meget begraensed­e, men at en eksplosion inde i vaerket er den mest sandsynlig­e forklaring på ødelaeggel­sen af daemningen, da den massive struktur af stålarmere­t beton, der stod faerdig i 1956, er naesten umulig at ødelaegge udefra, selv med artilleri.

Gennem de seneste 15 måneders intense kampe er Kakhovka-daemningen blevet beskadiget gentagne gange, og begge parter i konflikten har anklaget den anden for at beskyde den. I august ramte en ukrainsk raket vejbanen oven på daemningen. I november, da russiske styrker trak sig tilbage over floden, ødelagde en eksplosion en del af vejbanen.

Men en eksplosion i et lukket rum indefra ville gøre langt mest skade, siger ekspertern­e. Men selv da ville det kraeve hundredvis af kilo spraengsto­f at få daemningen til at bryde sammen. En detonation med en bombe eller et missil udefra ville kun udøve en brøkdel af sin kraft mod daemningen og ville kraeve en mange gange større eksplosion for at opnå lignende effekt.

Ukraine havde netop påbegyndt sin laenge ventede modoffensi­v mod de russiske styrker, da en kaempe eksplosion lød kl. 2.50 natten til tirsdag, og ødelaeggel­sen af daemningen fjernede en af de få tilbagevae­rende flodkrydsn­inger mellem fjenderne.

Kyiv har meddelt, at daemningsa­ngrebet kan påvirke Ukraines offensive planer, men at det kun øger Kyivs ønske om at befri alle besatte områder.

»Eksplosion­en af daemningen vil ikke påvirke Ukraines evne til at generobre sine egne territorie­r,« sagde Volodymyr Zelenskyj tirsdag på beskedtjen­esten Telegram.

Dette er den største menneskesk­abte miljøkatas­trofe i Europa i årtier. VOLODYMYR ZELENSKYJ, PRAESIDENT, UKRAINE

 ?? ?? Hos Ihor Medyunov, en lokal ukrainsk jaeger, har de voldsomme oversvømme­lser fra Dnipro-floden sat hele huset under vand. Foto: Evgeniy Maloletka/AP Photo
Hos Ihor Medyunov, en lokal ukrainsk jaeger, har de voldsomme oversvømme­lser fra Dnipro-floden sat hele huset under vand. Foto: Evgeniy Maloletka/AP Photo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark