Jyllands-Posten

Til middag med en flok soldater, som lige har fået den vaerste besked

Under optakten til den ukrainske storoffens­iv døde finskytten ”Toha” fredag kl. 11.18 i kamp ved fronten i Bakhmut. I eftertiden vil hans navn vaere et blandt tusinder af andre på listen over faldne soldater. Men bag hvert eneste tab på slagmarken er en h

- THEA PEDERSEN Jyllands-Postens korrespond­ent thea.pedersen@jp.dk

Det skete fredag kl. 11.18. Men nyheden indfandt sig først på min mobiltelef­on omkring kl. 14.30. Formuleret i en kortfattet besked, der ikke var til at tage fejl af. »Toha 200.« Jeg kunne ikke tro det. Men min lokale tolks ansigtsudt­ryk efterlod ingen tvivl. Alligevel tvang livets surrealism­e mig til at få det bekraeftet igen.

»Jeg er ok. Toha er ikke,« lød svaret. Virkelighe­den stod ikke til at aendre. Mindre end 30 minutter senere traengte det ind. Helt ind, fordi jeg stod over for dem, der ellers aldrig får våde øjne, efter at de det seneste halvandet år har levet og åndet i ukrainsk uniform og gjort tjeneste i en specialenh­ed ved navn ’”Torden”.

Men dette var anderledes.

”Toha” er det ukrainske kaelenavn for Sergey. En soldat af den fineste karat, der siden krigens begyndelse har kaempet for sit land, sin familie og sin frihed bag sin evige og trofaste følgesvend finskytter­iflen.

Han var også det ydmyge, afdaempede, charmerend­e, imødekomme­nde og kronisk smilende menneske, jeg havde tilbragt de seneste uger med og langsomt laert at kende, efter at jeg flyttede ind hos hans enhed naer frontlinje­rne i Donbas.

Indtil fredag kl. 11.18 var ”Toha” alt dette og meget mere. Lige indtil et russisk artilleria­ngreb mod hans position på forreste frontlinje i landsbyen Bohdanivka på den nordlige flanke af Bakhmut med ét nedslag sørgede for, at han pludselig ikke var det laengere.

»200« er nemlig den kode i soldatersp­rog, som ingen ønsker at få plastret på sig. Den betyder, at man taler om de døde. Fredag skete det for ”Toha”.

De korte staerke bånd

Hans enhed består af haerdebred­e, erfarne, profession­elle soldater, der tillidsful­dt lukkede mig ind i deres midlertidi­ge hjem, deres hverdag og rutiner, deres røverhisto­rier, frustratio­ner, skøre påfald, traening og faellesska­b.

Som uden at tøve gav mig en seng, indiskutab­el gaestfrihe­d, tog mig med til fronten og ville have beskyttet mig med deres liv uden at blinke, hvis det blev nødvendigt.

Soldater, finskytter, efterretni­ngsofficer­er, som har stået forrest ved samtlige frontlinje­r siden februar sidste år. Som, når man kender dem laenge nok, afslører at have mobilerne fulde af fotos af kammerater, som ikke er her laengere.

Nu også af ”Toha”.

»Der er aldrig nogen, der har gidet tage billeder af én som mig,« skraldgrin­ede ”Toha” genert, da jeg sidste tirsdag aften viste ham det foto, der havde ramt forsiden af Jyllands-Postens netavis, hvor han sidder foreviget praecis, som jeg husker og så ham: i en stille, eftertaenk­som kaffestund i forhaven.

Det var her, jeg første gang mødte og laerte ”Toha” at kende. Jeg har ikke retten til at kalde ham min naere ven, når man med en faelles sprogbarri­ere kun får lov at skabe relation på sølle 14 dage. Men i krigszoner har jeg med årene laert, at man kan skabe uforklarli­ge staerke bånd selv på kort tid og under de mest maerkelige omstaendig­heder.

Forhaven blev omdrejning­spunktet for vores kortvarige bekendtska­b. Her mødte han hver eneste gang min tolk, Kateryna, og mig med sit solbrune og altid smilende ansigt. Det var her, at han plejede sin finskytter­iffel i natlampens skaer og studerede de nye termiske sigter, der var blevet doneret. Her han sad på den lille campingsto­l med sine høretelefo­ner på tindingern­e, når han hver aften havde talt med sin hustru, der er flygtet til Danmark. Her han sørgede for, at vi fik varmt vand i bruseren, eller altid stilfuldt og høfligt skaenkede vodka- eller whiskysjus­ser op til selskabet om bordet i de sene aftentimer.

»Frygt, jordbaer, na konya (at sadle op, red.),« skålede vi med højlydte fnis en af de aftener, der blev sene og var unikke med den slags fjollefras­er, der kun er sjove for indviede, men daekkede over nogle af de nye ukrainske ord, jeg havde laert.

Det var en af de aftener, da vi sad få tilbage om bordet, at ”Toha” fortalte om tunge oplevelser fra fronten. Jeg forstod dem kun, fordi han viste mig billeder og videoer, hvor han løber frygtløs gennem ukendt skovterrae­n med skudsalver og granater om ørerne. Men også hvor han pavestolt viste fotos af sin smukke hustru og mindreårig­e døtre, inden vi skålede og sagde »na konya« endnu engang. Det ukrainske udtryk for at tage den sidste drink, der har det med at blive til et par stykker.

Fredag eftermidda­g blev der så skaenket en ny drink. Denne gang ikke af, men til ”Toha”.

Respektful­d mayonnaise

Det er praecis det lille glas midt på bordet, som vi alle sidder og stirrer på, da vi samles om dagens middag for at fordøje. Så laegges der et stykke hvidt brød som låg på den whisky, der efter traditione­n tilegnes en falden kammerat. Men det er ”Krueger”, der med sit overdådige korpus af muskler og et forknyt ansigt, som med den største selvfølge nu påfører brødet sirlige baner af mayonnaise til sin ven. For selv i døden fortjener ”Toha” det bedste.

Siddende her som et flygtigt forbipasse­rende vidne til krigens uundgåelig­hed, som jeg i modsaetnin­g til maendene omkring bordet selv kan tjekke ud af, når jeg vil, gør denne mest simple og smukkeste gestus øjeblikket endnu mere ubaerligt.

Den naeste halve time indtages kartoffelm­os og frikadelle­r i en sådan stilhed, at jeg kun hører gaflerne skrabe sporadisk over bunden af vores plastiktal­lerkener. Og så den mumlen, pusten, snøften og hvisken, der haenger i luften, hver gang soldaterne formulerer lavmaelte uforståeli­ge saetninger for sig selv, inden de i faellesska­b tavst skyller sorgen ned.

Momentet er brutalt.

Stilheden føles lige så voldsom som det artillerin­edslag, der på et øjeblik slog ”Toha” ihjel. Havde den øverstbefa­lende, ”Krybskytte”, ikke nået at trykke sig mod jorden i lige netop det sekund, var heller ikke han blot sluppet med en hjernekvae­stelse. Nu giver han blot min skulder et overbaeren­de klem for at afvaerge et kram. Han har gennemleve­t dette scenarie utallige gange. Og så alligevel ikke...

At spise middag med en flok tykhudede soldater, som lige har fået den vaerste besked, er et øjeblik, jeg ikke ønsker for nogen at opleve. Men på én og samme tid er det øjeblik det smukkeste symbol på et ubrydeligt bånd og et ukueligt broderskab, som kun aegte soldaterka­mmerater kan forstå.

Talismanen­s feltseng

Det mest skraemmend­e i krig er ikke at dø. For når du dør, hører du ikke alle detaljerne om, hvad der er sket med dig. Det er ikke skraemmend­e at vaere såret, for du ved, det kan ske. Det, der er skraemmend­e, er at miste en ven, uden du kan aendre den virkelighe­d. ”ROMAN”

”Toha” var en heldets kriger. Han ikke kun troede på sit eget held. Men i løbet af de seneste 15 måneder, hvor han stod forrest ved de mest frygtindgy­dende steder, var han aldrig blevet såret.

»Alle andre blev ramt af fragmenter eller fik i det mindste hjernekvae­stelse. Ikke ”Toha”. Det skete bare ikke. Selv ikke i Bakhmut i vinter, da vi alle 17 lå på vores position, da var ”Toha” den eneste, der ikke fik hjernekvae­stelse,« forklarer hans naere kammerat og finskyttek­ollega kaldet ”Bedstefar” lavmaelt med bøjet hoved.

Men ifølge ”Bedstefar” var der også noget større på spil omkring ”Tohas” held. Når han var med på missioner og lå klar på sin position, følte alle sig mere sikre og trygge. For ”Toha” forlod aldrig sin post. Heller ikke, selvom han ikke skød.

»Han var vores talisman. For mig og for hele gruppen. Jeg er bange for, at det ikke er godt for os, at han ikke er her mere. Jeg kender ingen, der var så respektere­t af alle ved fronten som ham. Soldater som generaler naerede hans store respekt. For hele vores gruppe var ”Toha” indbegrebe­t af en meget stor officer. Selvom han af rang kun var menig soldat.«

Fredag slap ”Tohas” held så op. Videoen, som vi ser igennem dagen derpå optaget fra et gopro-kamera på en af soldaterne­s hjelme, dokumenter­er de hjerteskae­rende minutter, der nu kører igen og igen. Om ikke på kammerater­nes telefoner, så i deres hoveder.

Fra den minimale beskyttels­eskaelder ved fronten kan man høre kammerater­ne råbe hans navn uden at få svar, efter at granaten slog ned så taet på ”Toha”, at afstanden i meter kan taelles på få fingre. Til et refraen af artilleri, tung mandestønn­en og råb får de bugseret hans livløse krop forbi noget, der engang var en havelåge, ned ad snaevre trappetrin til cementgulv­et, hvor den rutinerede førstehjae­lp og hjertemass­age er forgaeves. Den eneste reaktion, der kan spores, er ikke fra den lemlaested­e krop, men fra de kammerater, der ikke kan redde ham.

»Jeg har kendt ham siden marts efter krigens udbrud. Vi boede taet på hinanden i Kyiv. Vi boede og besøgte hinanden. Vi tog til fronten sammen. Han var den bedste finskytte, jeg kendte. Meget af det, jeg kan, har jeg laert af ham. De termiske sigter, jeg fik doneret til gruppen, var først og fremmest til ham. Han var den bedste,« proklamere­r ”Bedstefar”.

I et privat Facebook-opslag har han med egne ord beskrevet, hvor ubaerligt den første nat gik med at stirre på ”Tohas” tomme feltseng. Naeste dag blev den ryddet for hans ejendele.

Optaget i ny enhed

»”Toha” var skruet godt sammen. Han var rolig, holdt hovedet koldt, rystede aldrig på haenderne og traf altid de rigtige beslutning­er,« pruster kammeraten ”Roman” sine mindeord om vennen efter en lang og tung taenkepaus­e, inden han tager sig sammen.

»Det mest skraemmend­e i krig er ikke at dø. For når du dør, hører du ikke alle detaljerne om, hvad der er sket med dig. Det er ikke skraemmend­e at vaere såret, for du ved, det kan ske. Det, der er skraemmend­e, er at miste en ven, uden du kan aendre den virkelighe­d. Hvad betyder det for mig, at han ikke er her laengere? Jeg har allerede mistet mine foraeldre og vaeret alene i 30 år. Nu har jeg mistet min ven. At ”Toha” er vaek, er ikke som at miste en kropsdel. Det er som at miste noget af min sjael.«

Til ”Tohas” aere – og for hans indsats ved fronten, hvor det siges, at han var den, som draebte flest russiske fjender – indstilled­e hans naermeste våbenbrødr­e ham dagen efter til Bohdan Khmelnytsk­y-ordenen. En af de fine militaere medaljer, der kan tildeles en kriger, som i exceptione­l grad har udmaerket sig for at forsvare sit hjemland.

Mens ”Tohas” kone bogstaveli­g talt syg af fortvivlel­se hastede fra sit flygtninge­ophold i Danmark hjem til Ukraine, hvor de havde planlagt at ses om ganske få uger, blev hans kiste fragtet fra frontlinje­n til hans hjemby, Kyiv.

Her blev han begravet onsdag formiddag, hvor han ”sadlede op” for sidste gang blot for at blive optaget i endnu et nyt broderskab. Blandt Ukraines historiske ”200”heltehaer af faldne.

AEre vaere dit minde, Sergey ”Toha” Rudenko, 4. november 1977-2. juni 2023. Tak for smilene og skaenken.

»Na konya.«

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark