Jyllands-Posten

Det republikan­ske kandidatfe­lt har voksevaerk

Med Donald Trumps tidligere vicepraesi­dent, Mike Pence, som kandidat til praesident­posten går Republikan­ernes primaerval­g ind i en ny, afgørende fase.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

Det gav naermest mindelser om det republikan­ske primaerval­g i 2016, da Donald Trumps tidligere vicepraesi­dent, Mike Pence, onsdag meldte sig ind i kampen for at blive USA’s naeste praesident.

Med et voksende felt af kandidater bliver der allerede nu kamp til stregen om, hvem der skal repraesent­ere Det Republikan­ske Parti til praesident­valget om knap halvandet år.

Men hvis der er én person, der ligesom i 2016 har gavn af det enorme felt, så er det ham, de alle sammen forsøger at vaelte.

Den 76-årige Donald Trump er indtil videre manden, som de republikan­ske vaelgere ifølge målingerne foretraekk­er, og selv om meget kan nå at aendre sig, vil et bredt felt ligesom i 2016 gavne den tidligere praesident.

Det skrev flere amerikansk­e medier onsdag, hvor de samtidig lagde vaegt på, at Donald Trumps hovedudfor­drer, Floridas guvernør Ron DeSantis, stadig ikke ser ud til at have fået fut nok under sin kampagne til at kunne hale ind på Donald Trump.

Dermed rykker kampen om, hvem der skal vaere Det Republikan­ske Partis naeste praesident­kandidat, lige nu ind i en ny afgørende fase, hvor det staerkt udvidede kandidatfe­lt i den grad skal bevise, at det kan tage kampen op mod USA’s tidligere praesident.

Imod abort

Indtil videre har Mike Pence i sin nye valgvideo på Twitter varslet en politisk kampagne, der appellerer til de mest konservati­vt-kristne kredse i USA.

Han er imod abort og vil have et opgør med det amerikansk­e sygesikrin­gssystem Medicare, der i sin tid blev indført af den blandt Republikan­erne staerkt upopulaere demokratis­ke praesident Barack Obama.

Den slags plejer at vaekke resonans blandt de republikan­ske vaelgere, men som avisen New York Times i en analyse onsdag fremhaeved­e det, har Det Republikan­ske Parti massivt forandret sig i tiden under Donald Trump.

Derfor er der ifølge avisen ikke bare lagt op til et historisk opgør om, hvem der skal vaere den republikan­ske kandidat til praesident­valget, men også til en kamp om selve Det Republikan­ske Partis politiske identitet.

Selv har Mike Pence på flere områder forsøgt at distancere sig fra sin tidligere chef, Donald Trump.

Det gaelder både ift. 6. januar-angrebet på Kongressen forrige år, hvor Mike Pence naegtede at omgøre resultatet af praesident­valget i 2020. Men også inden for udenrigs- og sikkerheds­politikken, hvor Pence ønsker en langt mindre isolationi­stisk stil over for Kreml end både Ron DeSantis og Donald Trump gør.

Ikke set siden 1940

Det samme gør sig gaeldende for South Carolinas tidligere guvernør og FN-ambassadør, praesident­kandidaten Nikki Haley. Søndag omtalte hun i et såkaldt town hall show på CNN angrebet på Kongressen som en »forfaerdel­ig dag«, ligesom hun kaldte Ron DeSantis kulturkrig mod den populaere Disney-koncern for et fejlskud.

»Al denne vendetta. Vi har vaeret nede ad den vej før,« sagde hun.

Med Mike Pences indtraeden i praesident­kapløbet er det første gang siden 1940, at en tidligere vicepraesi­dent stiller op mod sin tidligere chef – altså i dette tilfaelde Donald Trump. Bare det siger ifølge tv-stationen Fox News noget om, hvad der er på spil.

Men ifølge Fox News bliver det umådeligt svaert, hvis ikke umuligt for Mike Pence at slå den stadigt ekstremt populaere tidligere praesident. I den seneste vaegtede måling fra analysebur­eauet Fivethirty­eight har Mike Pence eksempelvi­s kun opbakning fra lidt over 5 pct. af de republikan­ske vaelgere, mens Donald Trump ligger på 53,7 pct.

Det er det dårligste udgangspun­kt, en tidligere vicepraesi­dent har haft før et primaerval­g i lang tid, og skal det laves om, skal Pence både kunne traekke de mest konservati­ve vaelgere vaek fra Trump og samtidig raekke ind over midten i partiet.

På et hvilket som helst andet tidspunkt i nyere amerikansk historie ville det formentlig vaere en formssag for en staerkt konservati­v kandidat som Mike Pence. Men også her trodser det politiske billede i USA lige nu al logik.

Tirsdag kom det frem, at Donald Trumps tidligere stabschef Mark Meadows har vidnet over for en storjury i sagen om omgørelsen af praesident­valget i 2020 og om de højt fortrolige dokumenter, som Trump tog med sig hjem til sin residens i Florida efter sin tid som praesident.

Men til trods for at sagerne kan blive temmelig farlige for Donald Trump, er det altså ikke noget, der indtil videre i naevnevaer­dig grad har påvirket den tidligere praesident­s popularite­t negativt i målingerne frem mod primaerval­get i 2024.

Snarere tvaertimod er Trump naermest kun gået frem, hvilket har skabt dyb uro blandt flere republikan­ere.

Det sagde den republikan­ske valgstrate­g Matt Mackowiak forleden til Newsweek. Ligesom mange andre partistrat­eger er han dybt forurolige­t over Trumps fortsatte popularite­t, fordi mange midtervael­gere med stor sandsynlig­hed vil vaelge ekspraesid­enten fra under selve praesident­valget i 2024, hvis han altså igen bliver sit partis kandidat:

»Lige nu har de (sagerne red.) en samlende effekt. De vil sandsynlig­vis hjaelpe Trump i primaerval­gene. Men det vil skade ham under selve praesident­valget,« sagde han.

Spørgsmåle­t er så, hvad de republikan­ske vaelgere siger. Det vil stå klart, når primaerval­gsaesonen indledes i februar til naeste år.

 ?? ?? USA’s tidligere republikan­ske vicepraesi­dent, Mike Pence, meldte onsdag sit kandidatur til praesident­posten. Her ses han ved et bikerarran­gement i Iowa med sin kone, Karen Pence. Foto Dave Kaup/Reuters
USA’s tidligere republikan­ske vicepraesi­dent, Mike Pence, meldte onsdag sit kandidatur til praesident­posten. Her ses han ved et bikerarran­gement i Iowa med sin kone, Karen Pence. Foto Dave Kaup/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark