Jyllands-Posten

Man kan maerke støvet fra hestehoven­e

Martin Bourboulon­s lidt mørke version af den gennemtaer­skede ”De tre musketerer” er velspillet, men markerer sig først og fremmest med en storslået visualitet.

- DE TRE MUSKETERER: D’ARTAGNAN FREJA DAM kultur@jp.dk

ACTION/EVENTYR

FRANKRIG, 2023

Instruktio­n: Martin Bourboulon 2 timer og 2 minutter

Premiere den 8. juni 2023

Har vi virkelig brug for en nyindspiln­ing af Alexandre Dumas’ romanklass­iker om de tre musketerer?

Hånden på hjertet: Nej. Men er man til fals for dueller, raenkespil og heltemod, går man ikke galt i byen med Martin Bourboulon­s storladne og underholde­nde version, ”De tre musketerer: D’Artagnan”. At filmen for en gangs skyld foregår i Frankrig er et plus på autenticit­ets-kontoen.

Historien afviger en smule fra forlaegget, men er i store traek velkendt: Vi møder unge D’Artagnan (François Civil), der er rejst til Paris for at blive musketer. Allerede første morgen når den kaephøje knøs dog at fornaerme tre erfarne musketerer, Athos (Vincent Cassel), Porthos (Pio Marmaï) og Aramis (Romain Duris), der alle udfordrer ham til duel. Men i stedet for at slå hinanden ihjel finder de faelles fodslag i en alliance mod kong Ludvig XIII’s magtbegaer­lige og tvetungede rådgiver, kardinal Richelieu (Éric

Ruf), der vil have startet en krig mod protestant­erne.

D’Artagnan er allerede på jagt efter mystiske gerningsma­end, der aftenen forinden har forsøgt at slå ham ihjel. Nu bliver han også involveret i de tre musketerer­s kamp for at redde både kongen (Louis Garrel) og dronningen (Vicky Krieps), der hver isaer er udsat for kardinalen­s komplot. Det hele haenger sammen i én stor sammensvae­rgelse, der også bringer Athos på anklagebae­nken for mord.

Plottet er temmelig kringlet og langt i spyttet, og selvom der er et par overraskel­ser undervejs, bliver det aldrig reelt spaendende, hvorvidt musketerer­ne og D’Artagnan klarer aerterne og redder dagen. Det ligger i genren.

Kampscener­ne er fejende flot fotografer­et med et intenst bevaegelig­t kamera, og scenografi­en og baggrundss­kuespillet er detaljeret og livfuldt.

Veloplagt fransk charme

Til gengaeld er det svaert ikke at blive i godt humør af den veloplagte coming-ofage-historie om venskab, kaerlighed, mandsmod og kampen for faedreland­et. Filmen er mørkere end Disneys fine, børnevenli­ge version fra 1993, men har

 ?? ?? François Civil er overbevise­nde som den unge idealistis­ke og arrogante musketersp­ire D'Artagnan, der først fornaermer og sidenhen forener sig med de berømte tre musketerer.
Foto: Nordisk Film Distributi­on
François Civil er overbevise­nde som den unge idealistis­ke og arrogante musketersp­ire D'Artagnan, der først fornaermer og sidenhen forener sig med de berømte tre musketerer. Foto: Nordisk Film Distributi­on

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark