Jyllands-Posten

Endnu en kedelig seriemorde­r er løs

Hvis Julie R. Ølgaard og Esben Tonnesen har noget relevant at sige med "Englemager­en", skjuler de det godt.

- KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

THRILLER

ENGLEMAGER­EN DANMARK, 2023 Instruktio­n: Esben Tønnesen og Julie R. Ølgaard

1 time og 34 minutter Premiere den 8. juni

Pressemate­rialet til Julie R. Ølgaard og Esben Tønnesens kriminalth­riller ”Englemager­en” beskriver filmen som en »intens, psykologis­k thriller baseret på en original idé af Julie R. Ølgaard«.

Ingen af delene er desvaerre korrekte, for filmen er ikke den mindste smule intens, kun anstrengt, og at kalde idéen original forstået i anden forstand, end at Ølgaard er den eneste, der har fået den, er en tilsnigels­e af dimensione­r.

Ølgaard spiller selv hovedrolle­n som kriminalbe­tjenten Laura, der har specialise­ret sig i cyberkrimi­nalitet.

Lige nu er hun dog på sygeorlov, og selv om årsagen til det først formuleres klart sent i filmen, sender mareridtss­ynet af en død baby i badekarret i filmens åbningssce­ne temmelig tydelige hentydning­er. Ikke alle, men mange mislykkede film kan identifice­res på tendensen til at skabe bastant tykke tematiske sammenhaen­ge og således også i ”Englemager­en”.

For mens Laura, hvis forhold til kaeresten Marc (Christophe­r Laessø) er ved at kvaeles af tavshed og usagte anklager, forsøger at passe på sig selv derhjemme, er der pludselig brug for hende på arbejdet.

En ung kvinde er fundet bestialsk draebt og er blevet placeret nøgen i bedende position foran et hjem, der hjaelper unge kvinder i nød. I hendes foldede haender har retsmedici­neren fundet et låst nøglekort, som Laura skal hjaelpe med at åbne. Indholdet åbenbarer en optagelse af en maskeklaed­t mand, der spraetter kvinden op fra underlivet til navlen, mens kvinden skriger, at hun er »englemager­en«.

Laura er ikke sen til at undersøge, om kvinden mon har fået en abort, og sørme ja. Da hendes chef (Stine Stengade) er ligeglad med hendes mentale tilstand, er Laura pludselig med i efterforsk­ningen, der snart udvikler sig til en seriemorde­rsag, sammen med makkeren Jesper (Roland Møller), hvis kaereste, for at det ikke skal vaere løgn, også er gravid.

Plottet i ”Englemager­en” er lige så tyndt, som det er dårligt fortalt. Det er alt andet end elegant, når Laura falder i staver, og fortidens traumer sniger sig op til overfladen, og at acceptere morderens motivation kraever mere end almindelig samarbejds­vilje fra publikum.

»Jeg tror ikke, du har fattet, hvad det her går ud på, Laura!« bliver der i filmens mest utrovaerdi­ge scene skreget, og der må man som publikum melde sig enig. For det er ikke rigtig til at fatte, hvad ”Englemager­en” egentlig går ud på.

Er det en film om maend, der hader kvinder? Om blodig, uproportio­neret haevn? Om at vaere kvinde og gravid? Om aegteskab i krise? Ølgaard og Tønnesen forsøger forsigtigt at sige noget relevant, men sovser deres pointer ind i en usaedvanli­gt dårlig kriminalin­trige, som man skal vaere ufattelig tyndhudet for at lade sig rive med af.

 ?? ?? Jesper (Roland Møller) og Laura (Julie R. Ølgaard) har travlt med at opklare en svaer sag i "Englemager­en", men det er endnu svaerere for dem at overbevise publikum om filmens relevans og kvalitet. Foto: SF Film
Jesper (Roland Møller) og Laura (Julie R. Ølgaard) har travlt med at opklare en svaer sag i "Englemager­en", men det er endnu svaerere for dem at overbevise publikum om filmens relevans og kvalitet. Foto: SF Film

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark