Jyllands-Posten

Film om flytning af fyrtårn vinder internatio­nal filmpris

Dansk kortfilm skabt af far og søn har vundet en filmpris, som samtidig giver adgang til at blive Oscar-nomineret, i New Zealand.

- JETTE AAES jette.aaes@jp.dk

I pausen mellem to koncerter på Northside i Aarhus i weekenden tikkede en sms ind, som festivalga­est David Jervidal havde svaert ved helt at fatte.

På mobilen stod »Congratula­tions«. Filmen ”Når sandet står stille”, som han har lavet sammen med sin far, Tommy Jervidal, var netop udråbt som vinder af kortfilmsk­onkurrence­n under den igangvaere­nde internatio­nale filmfestiv­al Doc Edge Filmfestiv­al i Auckland i New Zealand.

Far og søns film handler om den berømte 70 meter lange flytning af det nordjyske fyrtårn ved Rubjerg Knude i 2019.

Taenk nu hvis

»Jamen, jeg kunne slet ikke fatte beskeden. Vi havde end ikke turdet drømme om at vinde. Jeg skyndte mig at ringe til min far, som blev lige så paf – og glad,« siger David Jervidal.

”When the Sand stands still”, filmens internatio­nale titel, har tidligere vundet filmpriser på mindre filmfestiv­aler i Brasilien, Barcelona, Berlin og Tokyo. I Auckland kaempede den mod 72 kortfilm, som blev skåret ned til 31 til den endelige udvaelgels­e. »Visually stunning,« beskriver juryen bl.a. vinderfilm­en.

»Vi var vanvittig stolte over at vaere med i slutfeltet. Vi var oppe mod film med budgetter i millionkla­ssen. Vores film er bare min far og jeg, vores kameraer, klippeudst­yr, og så har min far indspillet musikken. Det var en meget dyrere festival at tilmelde sig, men vi havde lyst til at prøve den af, og havde joket med ”taenk nu, hvis. vi vandt”,« siger David Jervidal.

Det gjorde de. Og med den newzealand­ske pris følger også retten til at blive en del af feltet til at opnå en Oscarnomin­ering i Hollywood.

»Vi har stadig ikke helt fattet, at vi har vundet i New Zealand, så vi er endnu ikke begyndt at joke med det naeste ”taenk nu, hvis...”,« siger David Jervidal.

 ?? ?? Fyrtårnet taet på klinten i Rubjerg før flytningen.
Den newzealand­ske jury betegner den danske film som bl.a. »visually stunning«. Foto: David Jervidal
Fyrtårnet taet på klinten i Rubjerg før flytningen. Den newzealand­ske jury betegner den danske film som bl.a. »visually stunning«. Foto: David Jervidal

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark