Jyllands-Posten

Tesfayes billige omgang

-

Med en rask lille omskrivnin­g kan man sige, at hvad mutter siger, er altid det rigtige. For et par uger siden tordnede børnenes statsminis­ter under spørgetime­n i folketings­salen mod skaermenes indflydels­e på isaer børn og unge. Mobiltelef­oner og skaerme er farligere for børn og unge end trafikken, lød det fra statsminis­teren. Der skal reguleres og begraenses, sagde hun.

Og vupti. I denne uge varslede undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye så en »ret restriktiv« lovaendrin­g. Og man kender socialdemo­kraterne igen, når svaret på et problem er et forbud. Børn under seks år må ikke laengere bruge skaerme i dagtilbud. Det er regeringen­s svar på den trivselskr­ise, som fylder mere og mere i den offentlige debat.

Men Mattias Tesfayes udspil er en billig omgang, og landets paedagoger har da også hurtigt gjort opmaerksom på, at der ifølge dem ikke er noget problem med skaerme blandt de små. IPad, og hvad vi ellers har, bruges ikke som billige paedagogme­dhjaelpere og vikarer. Det bakkes også op af de undersøgel­ser, som Tesfaye har baseret sit udspil til en lovaendrin­g på.

Andelen af dagtilbud, der anvender digitale platforme, er ganske vist steget, men deres brug af digitale løsninger er kun steget marginalt. Det afgørende er, at børnene ikke ansvarsløs­t overlades til skaermene i institutio­nerne. Derfor ligner Tesfayes lovaendrin­g først og fremmest et populistis­k udspil for at vise alvorstung handlekraf­t over for et af tidens store spørgsmål, også selv om der ikke er et problem.

Det betyder naturligvi­s ikke, at området ikke kraever stor opmaerksom­hed, også politisk. Når børn og unge uledsaget – om man så må sige – tilbringer hele og halve dage på Tiktok eller andre sociale medier, når de samme medier – nu også ledsaget af kunstig intelligen­s, ai – via algoritmer kan påvirke brugernes adfaerd og svaekke deres selvvaerd gennem målrettede fortaellin­ger om andres succes og deslige beviseligt kan skade brugernes mentale, adfaerdsma­essige og emotionell­e sundhed, skal det naturligvi­s tages alvorligt. Det er uomtvistel­igt, at der er en sammenhaen­g mellem det og menneskers mistrivsel.

Som fortalt i Jyllands-Posten i sidste uge er over 40 skoledistr­ikter i USA gået sammen om et sagsanlaeg mod Snapchat, Tiktok, Youtube og Meta, der ejer Facebook, Instagram, Messenger og Whatsapp, for at have skabt en historisk psykisk sundhedskr­ise for børn og unge, som medierne skal holdes ansvarlige for. Sagsanlaeg er en amerikansk paradedisc­iplin, mens det, der i virkelighe­den er brug for, er en politisk regulering af techgigant­ernes markedsadf­aerd, der kan gavne isaer børns og unges brug af medierne.

Først og sidst handler det dog også om personligt ansvar. Facebook og smartphone­teknologie­n har dårligt nok 15 år på bagen. Mennesket har i begejstrin­g ukontrolla­belt ladet sig rive med af bølgen. For at blive i metaforen er det nu på tide, at vi med en ny form for bevidsthed laerer at surfe på den uden at lade os traekke ned under overflade. Medierne, teknologie­n og skaermene er på godt og ondt kommet for at blive, men det er også tiden, hvor vi viser, at en ny bevidsthed kan opstå, hvor brugen af dem bliver til vores fordel.

Der skal voksne – og isaer foraeldre – gå forrest.

Forbud gavner intet i den sammenhaen­g. Det er intet andet end billig signalpoli­tik, der har lige så stor effekt som at forsøge at løse rockerkrim­inalitet ved at uddele fartbøder til dem, når de kører for hurtigt på deres kvaern.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark