Jyllands-Posten

De Konservati­ve tabte en valgsejr på gulvet

- DAVID HOLMBERG

Den 13. juni runder jeg fem år som medlem af Det Konservati­ve Folkeparti. Selvom vi fik en kaempe vaelgerlus­sing ved folketings­valget den 1. november sidste år, vakler jeg ikke i min støtte og tiltro til det konservati­ve idégrundla­g og projekt. Men hvordan kunne det ske, at De Konservati­ve på et tidspunkt stod til at vinde hen mod 18 mandater og så endte med at tabe to, så vi i dag har 10 folketings­medlemmer?

Kort efter at Søren Pape meldte sig som statsminis­terkandida­t den 15. august 2022, praesenter­ede De Konservati­ve deres skatteudsp­il, som blandt andet handlede om at fjerne topskatten helt i 2030. Forslaget om at afskaffe topskatten var politisk tonedøvt:

For det første var det en gave til Socialdemo­kratiet, der nu kunne få valgkampen til at handle om velfaerd kontra skattelett­elser. For det andet er topskat ikke et spørgsmål, der optager ret mange vaelgere. For det tredje: Når man stiller med sin egen kandidat til at blive statsminis­ter, så skal man favne alle danskere, og her vil det højest give mening at foreslå skattelett­elser i bunden.

Tidligere var De Konservati­ve kendt for at vaere blå bloks grønne stemme. Men hørte vi De Konservati­ve tale om klima og natur under valgkampen? Ikke specielt meget.

Vi står i en kaempe krise, når vi taler klima og natur, og det har et parti – som stiler efter statsminis­terposten – altså slet ikke nogle bud på løsninger til. Den folkelige opbakning for at handle er enorm, og som K-koryfaeet Connie Hedegaard praecist har sagt det, så skal vi angribe den grønne omstilling på samme hastende måde som corona. Taenk, hvor mange borgerlige (unge) vaelgere De Konservati­ve kunne have appelleret til, såfremt vi under valgkampen havde lanceret ambitiøse udspil på klima- og naturområd­et.

Velfaerdso­mrådet hørte vi heller ikke meget andet om end små pip fra De Konservati­ve. Mere frit valg for den enkelte – ja, det foreslog de seks borgerlige partier på et pressemøde den 11. oktober. Og frit valg har altid vaeret en afgørende vaerdi for De Konservati­ve, så her var helt sikkert et område, der kunne give kant til Mette Frederikse­n og resten af rød blok.

Men det gode emne om frit valg druknede fuldstaend­ig til sidst på pressemøde­t, fordi partileder­ne ikke var klare i maelet på et spørgsmål om, hvorvidt aeldre må afvise hjemmehjae­lpere med tørklaede. Efterfølge­nde døde emnet om frit valg støt og roligt.

Senere i oktober havde vi det kiksede pressemøde med Søren Pape og Jakob Ellemann, som ville laegge et staerkt pres på regeringen i FE-sagen. De to borgerlige statsminis­terkandida­ter var tilsynelad­ende totalt uforberedt­e på spørgsmål angående Ahmed Samsam-sagen, og det var en farce at opleve to statsminis­terkandida­ter stå der og famle og undvige at svare. Og at deres respektive partisekre­tariater ikke engang havde sørget for, at de ikke fik solen i øjnene, gjorde pressemøde­t unikt på den ufede måde. Der var så at sige modlys hele vejen.

Kort sagt blev der begået flere politikfej­l og med 14 partier at vaelge imellem, hvoraf 12 opnåede valg, nytter det ikke, at politikken er uklar, og fokusset skaevt. En valgsejr blev fuldstaend­ig tabt på gulvet.

Vi skal have relanceret De Konservati­ve, og vi skal indgyde vaelgerne en tro på, at partiet igen kan blive et staerkt, regeringsb­aerende parti. De Konservati­ve skal vaere synlige og skarpe og vaegte klima, miljø, natur, uddannelse, kultur, landdistri­kter, handicap og psykiatri langt mere end tidligere.

Cand.scient.pol., Hobro

Desuden skal vi have defineret De Konservati­ves rolle i et nyt partisyste­m, hvor Venstre har valgt midten til. Partiet skal have ideologisk tyngde for på den måde at vaere et bolvaerk mod højrepopul­ismen. Endelig skal der saettes en kurs, som dels betoner det sociale i konservati­smen, dels betoner en fortaellin­g om, at det samfund, vi skal videreudvi­kle, skal vaere funderet i en faellesska­bstankegan­g.

De Konservati­ve skal vaere synlige og skarpe og vaegte klima, miljø, natur, uddannelse, kultur, landdistri­kter, handicap og psykiatri langt mere end tidligere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark