Jyllands-Posten

Kald dem det, de er: mennesker

- HEIDI CHRISTENSE­N

»30 migranter frygtes druknet i Middelhave­t.«

»De strømmer ind i Italien: ”Vi står foran en stor migrantkri­se.”«

»Spanien redder knap 500 migranter på Middelhave­t.«

Overskrift­erne er desvaerre ikke usaedvanli­ge i medierne. Desvaerre, fordi der de seneste måneder er langt flere mennesker end tidligere, som har forsøgt at krydse Middelhave­t for at komme i sikkerhed med håbet om et bedre liv. Og desvaerre, fordi det taler ind i en tendens i debatten. Måske forstaerke­t af en tendens i europaeisk­e migrations­politikker, som kun er blevet strammere de senere år: at mennesker, der søger mod Europa, umenneskel­iggøres.

Når vi taler om de mennesker, der ikke ser andet alternativ end at kaste sig ud på den dødeligste migrantrut­e i verden, beskrives de ikke som mennesker med håb og drømme. De bliver reduceret til tal – antal savnede eller druknede – og generelle betegnelse­r som ”migranter” og ”bådflygtni­nge”. Og i migrations­politikker­ne endda som en fjende, vi skal frygte og forsøge at holde ude af vores kontinent med alle midler.

Ifølge forsker på Dansk Institut for Internatio­nale Studier (DIIS) Sine Plambech forbliver 65 pct. af dem, der drukner ved Europas graenser, uidentific­erede. Mange ender under jorden i hjørnet af en italiensk kirkegård – kun med en metalplade med en kode som bevis på, at de har vaeret i live.

Hvis vi kendte til deres historie, ville vi måske kunne se dem som mennesker. Måske ville vi begynde at interesser­e os for den katastrofe, der udspiller sig ved vores graenser. Stort set uden at der bliver gjort noget ved det.

Kirurg, formand for Laeger uden Graenser

I Laeger uden Graenser insisterer vi på, at de er mennesker. Ligesom dig og mig. Ikke bare migranter eller bådflygtni­nge. Ikke velfaerdst­urister, der vil udnytte Europas muligheder. For os er de mennesker med behov for hjaelp og ret til at søge sikkerhed, når de selv kommer fra krige, katastrofe­r, vold eller forfølgels­e.

Vi vil ikke stå på sidelinjen og se på, at flere og flere drukner, mens man internt i EU skaendes om, hvem der har ansvaret, og hvilke løsninger er de rigtige. Og vi naegter at se stiltiende til, mens der diskuteres og debatteres i så generelle vendinger, at disse mennesker reduceres til et problem. De er nogens datter, bror, onkel eller mor.

Netop derfor er vi til stede på Middelhave­t med vores redningssk­ib ”Geo Barents”. Netop derfor sejler vi utraetteli­gt rundt og på myndighede­rnes instrukser redder mennesker, der er kommet i havsnød. Og netop derfor råber vi op.

Alle har ret til laegehjael­p og beskyttels­e, ligegyldig­t hvem de er, hvor de kommer fra, og hvilken baggrund de har. Og så laenge andre ikke sørger for, at den ret bliver overholdt, så bliver vi ved med at udføre vores livreddend­e arbejde på Middelhave­t.

SKRIV DIN MENING Send dit indlaeg via

jp.dk/senddebat.

Laes JP's opfordring­er og betingelse­r på

jp.dk/kontakt/debat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark