Jyllands-Posten

Det sku' vaer' så godt ...

-

Hvorfor betaler vi overhovede­t skat? Det er, fordi faellesska­bet bedre skulle kunne løfte tunge opgaver. Danmark er verdens højest beskattede land; dvs. i intet andet land betaler de så meget i skat, moms og afgifter som hos os. Og vi er det land med den naeststørs­te offentlige sektor, kun overgået af Frankrig. Vi skulle derfor have verdens bedste offentlige service, men sådan er det slet, slet ikke. Alle må efterhånde­n vaere bekendte med det helt store svigt i sygehussek­toren, først med benamputat­ionerne, derefter med kraeftskan­dalen. Både regionsled­elsen og sygehusled­elsen har vaeret helt klar over problemern­e i lang tid. Deres løsning er som altid: ”Send flere penge.”

For et par uger siden kom det frem, at kommunerne­s pasning af de nul-toårige er for dårlig. Ja, men vi har ikke penge til en opnormerin­g, siger de, så løsningen er også her: ”Send flere penge.”

Det seneste halve års tid har der vaeret talt om problemer i skolen. De unge kan ikke administre­re deres tid mellem skolen og forskellig­e sociale medier. Løsningen er mindre klasser og flere laerere i hver klasse. Igen: ”Send flere penge.”

Som aeldre kan man se frem til rengøring og måske et bad hver anden ugen suppleret med kølemad hver uge. Kommunerne klager over, at de mangler penge til bedre normering, så igen: Send flere af dem.

Regionerne kan ikke finde ud af at bygge nye supersygeh­use til tiden. De er nu fem år forsinket og 10 mia. kr. over budgettet, og så er de ikke bygget vandtaette. Pinligt ikke at kunne noget så simpelt. Men resultatet bliver selvfølgel­ig: ”Send flere penge.”

Vi står overalt med en offentlig sektor, der mangler viljen og engagement­et til at gennemføre selv simple ting som at bygge et hus til den planlagte tid. De er slet ikke kapable til at løse noget mere komplekst som at drive et sygehus. Ja, ikke engang at drive en skole magter de; de private skoler vinder staerkt frem. Servicen fra det offentlige faellesska­b bliver ringere og ringere, samtidig med at de i det offentlige bliver flere og flere. Det ville helt sikkert vaere bedre for os alle, hvis vi selv beholdt en større del af vor indkomst og selv påtog os flere byrder frem for blindt at saette vor lid til det offentlige faellesska­b. Faellesska­bet magter det ikke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark