Jyllands-Posten

Små landbrug skal ikke brandbeska­ttes, Bruus

Skattemini­ster Jeppe Bruus er ude med riven efter de små landbrug, og den jagt må høre op. Den planlagte omorganise­ring af landejendo­mme vil give en endeløs raekke af helt overflødig­e problemer.

- OLE KJAERULFF DAVIDSEN

Hvor laenge endnu, Jeppe Bruus, vil du traekke veksler på vores tålmodighe­d? Fredag før påskeugen lod du Vurderings­styrelsen udsende styresigna­l til fastlaegge­lse af praksis vedrørende fastsaette­lse af juridiske kategorier efter ejendomsvu­rderingslo­vens § 3.

Forudså du, at det ville føre til, at Vurderings­styrelsen i løbet af april tog initiativ til omkategori­sering af så mange som over 20.000 ejendomme på landet, fortrinsvi­s fra land- og skovejendo­m til ejerbolig eller erhvervsej­endom?

Hvis ja, hvorfor blev det så nødvendigt med indgrebet 3/5, som indførte endnu en ny kategori af ejendomme på landet og dermed komplicere­de omvurderin­gsprocesse­n yderligere? Tror du, at der nu, hvor en femtedel af de hidtil behandlede indsigelse­r imod Vurderings­styrelsens ”forslag” har givet anledning til medhold, bliver ro om omvurderin­gerne?

Lektor, gårdejer, bestyrelse­smedlem i Frie Bønder – Levende Land, Ry

Undskyld mig, men alle med blot den mindste viden om denne sag kan forudse, at de afviste indsigelse­r nu vil føre til mange tusinder af klagesager. Desuden har flertallet af landets borgmestre for kommuner med en høj andel af landdistri­kter – svarende til mere end halvdelen af landets areal – på ingen måde ladet sig overbevise af dit ministeriu­ms udmelding om, at man med den omtalte justering

»vil gøre det mere attraktivt at bo på landet«. Det er på den baggrund utaenkelig­t, at der vil falde politisk ro om omvurderin­gerne.

Hvorfor dog, Jeppe Bruus, benytter du dig ikke af den indlysende mulighed, der foreligger til at komme den velbegrund­ede kritik i møde og gøre den absolutte hovedpart af de involvered­e tilfredse?

Til det vil du måske svare, at der ikke findes en anden og bedre løsning. Jeg skal derfor forklare sagen én gang til: Det tiltagende kaos om beskatning­en af landejendo­mme kommer af, at der er to lovgivning­skomplekse­r i spil, nemlig landbrugsl­ovgivning og skattelovg­ivning.

Med ejendomsvu­rderingslo­ven af 2017 og styresigna­let af 2023 er disse bragt på frontal kollisions­kurs. Det viser sig simpelt og principiel­t ved, at landbrugsj­ord beskattes forskellig­t, alt efter hvor meget jord dets ejer råder over. Hovedregle­n er herefter, at den, som ejer meget jord, skal beskattes lavere pr. arealenhed end den, der har mindre. I praksis overlejres dette princip så af en raekke regler fastsat i styresigna­let og i bemaerknin­gerne til loven.

Disse afspejler et højst besynderli­gt syn på at drive landbrug. F.eks. regnes et traditione­lt, alsidigt drevet landbrug på 30 ha (54 tønder land) ifølge lovens bemaerknin­ger for »hobby«. Hold af 20 kreaturer sidestille­s med 150 vagtler. Ensidig og intensiv drift er den primaere indikator for kategorise­ring som ”landbrug” i modsaetnin­g til alsidig og/eller ekstensiv drift. Og så videre.

Landbrugsj­ord drevet under hensyn til landskab, artsrigdom og klima bliver på denne måde kategorise­ret som ”bolig” eller ”erhverv” og beskattet fem gange højere eller mere end drift med f.eks. hyppig pløjning eller udstrakt anvendelse af gift og kunstgødni­ng. Dette aendrer den bebudede nye kategori ”naturejend­om” ikke ved.

Imidlertid ved vi allerede nu, at styresigna­lets i flere henseender meningsløs­e bestemmels­er i praksis suppleres med omfattende skøn, som for en landbrugsk­yndig må opfattes som ganske arbitraere: Det vrimler allerede med uforklarli­ge afgørelser, som der ingen begrundels­e gives for.

Styrelsen beroliger med, at »man jo får chancen igen om to år«. Dér vil hele hurlumheje­t nemlig gentages, når der skal vurderes på ny – nu dog antagelig efter nye, endnu ukendte, administra­tivt fastlagte regler. Det må forekomme klart, at denne lovløshed ikke er holdbar. Og hvis man ikke her i landet indser dette, kan man vaere ret sikker på, at EU vil gribe ind. Landbrugsl­ovens rammer er givet ved EUlovgivni­ng, og kommission­en vil naeppe i laengden tolerere, at et medlemslan­d systematis­k omgår både EU’s lovgivning og erklaerede politik, der netop sigter mod at beskytte de mindre landbrug.

Omvurderin­gerne bryder ikke blot med elementaer­e principper om lighed for loven og med hensigtser­klaeringer fra både dansk og europaeisk side om landdistri­kternes rolle i fremtidens samfund. De bryder også med en frihedsret, der her i landet indtil for nylig har vaeret taget for selvfølgel­ig, nemlig retten til at råde over jord og til at dyrke den.

Dermed vil vi have mistet ikke blot retten til at vaelge et erhverv, men retten til at vaelge en livsform, retten til at påtage sig et saerligt ansvar og retten til at give sine børn og børnebørn mulighed for en opvaekst med dyr, jord, planter og faellesska­b heromkring.

Og ikke nok med det: De små landbrug, hvis eksistens nu er på spil, er for størstepar­tens vedkommend­e netop de husmandsst­eder, der blev oprettet igennem 1800- og første halvdel af 1900-tallet, og som spillede en afgørende rolle i udviklinge­n af velfaerdss­amfundet.

Hvis de bliver nedlagt, forsvinder både de, der fører husmandstr­aditionern­e videre, og sporene i landskabet af en helt central del af Danmarks historie. Sat på spidsen er det endda ikke blot landet, der nu er truet, men også dets modsaetnin­g, byen. I stedet for ”by og land” vil vi få ”forstaeder og grønne ørkener”. Det er der naeppe nogen i byerne, inklusive forstaeder­ne, der for alvor ønsker.

Vejen ud af uføret er simpel: I stedet for at komplicere lovgivning­en yderligere skal man forenkle. Som husmandsfo­reningen Frie Bønder – Levende Land har foreslået det, kan og bør alle privatejed­e landbrugso­g naturejend­omme over 2 ha samles i én kategori underlagt landbrugsl­oven.

De første 2 ha beskattes som bolig, idet dog arealer med landbrug og naturpleje beskattes som sådanne. Arealer ud over 2 ha beskattes som landbrugsj­ord/natur med samme takst pr. ha, uanset bedriftens samlede størrelse. Kravene til ordentlig landbrugsa­ktivitet og naturpleje fremgår allerede af Landbrugss­tyrelsens udmøntning af Landbrugsl­oven, eksempelvi­s som registrere­t i det årlige faellesske­ma for ejendommen. Hermed er skattelovg­ivningen bragt i fuld overensste­mmelse med landbrugsl­ovgivninge­n, og et eksisteren­de kontrolsys­tem kan problemfri­t benyttes.

Det har vaeret fremført, at alt for let beskatning af ”lystejendo­mme” skulle give anledning til forargelse, og Vurderings­styrelsens praksis peger da også i retning af en udbredt følsomhed blandt dennes embedspers­oner i forhold til ordet ”hest”. Vi skal blot minde om, at den fuldkomne retfaerdig­hed er fuldstaend­ig uretfaerdi­ghed, og at man kan beskatte dyre forbrugsgo­der på anden måde, f.eks. efter inspiratio­n fra opkraevnin­g af afgifter på automobile­r.

Vurderings­styrelsen har endvidere i en raekke stillingso­pslag fremhaevet sig selv som en »virksomhed i vaekst«. Her vil vi tillade os at gøre opmaerksom på, at der for denne type institutio­n findes andre succeskrit­erier, og at en eventuel indskraenk­ning i omkostning­er ved staben kunne komme de landkommun­er, der for tiden pålaegges omfattende besparelse­r, til gode. Det vil de saette pris på.

De små landbrug, hvis eksistens nu er på spil, er for størstepar­tens vedkommend­e netop de husmandsst­eder, der blev oprettet igennem 1800- og første halvdel af 1900-tallet, og som spillede en afgørende rolle i udviklinge­n af velfaerdss­amfundet.

Derfor, Jeppe Bruus: Suspendér straks det igangvaere­nde arbejde med omkategori­sering af landejendo­mme, og indkald Folketinge­ts partier til forhandlin­g om en revision af loven som her foreslået. Dermed vil du spare både dig selv, din regering, ejerne af mindre landbrug og Danmarks landdistri­kter i almindelig­hed for en endeløs raekke af helt overflødig­e problemer.

 ?? ?? Suspendér arbejdet med omkategori­sering af landejendo­mme, og indkald Folketinge­ts partier til forhandlin­g om en revision af loven, og spar derigennem alle for en endeløs raekke af helt overflødig­e problemer, lyder opfordring­en til skattemini­ster Jeppe Bruus. Arkivfoto: Jonathan Damslund
Suspendér arbejdet med omkategori­sering af landejendo­mme, og indkald Folketinge­ts partier til forhandlin­g om en revision af loven, og spar derigennem alle for en endeløs raekke af helt overflødig­e problemer, lyder opfordring­en til skattemini­ster Jeppe Bruus. Arkivfoto: Jonathan Damslund

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark