Jyllands-Posten

Vi undrer os

Skat er meget mere komplicere­t end afskaffels­en af en helligdag. De politiske valg er relativt enkle og burde vaere genstand for en bred folkelig debat. Hvornår kommer den?

- ULLA BERTELSEN Cand.ling.merc., fhv. direktør, Højbjerg HENNING VESTERGAAR­D Cand.merc., fhv. sygehusdir­ektør NIELS BJARNE FISKER Cand.scient.pol., fhv. underviser

Den 28. februar 2023 vedtog Folketinge­t at afskaffe store bededag som helligdag. Inden vedtagelse­n havde forslaget givet anledning til en voldsom debat i Danmark. Skarpe konfrontat­ioner i Folketinge­t, mobiliseri­ng af fagbevaege­lsen, protester fra folkekirke­n og ophedede diskussion­er overalt i landet, om det var rimeligt at ofre store bededag for en gevinst på 3-4 mia. kr.

Uanset holdning til forslagets substans må det konstatere­s, at forløbet viste, at såvel det levende deltagerde­mokrati som det repraesent­ative demokrati eksisterer og kan fungere i Danmark.

Den 8. november 2022 udkom bogen ”Af hensyn til erhvervsli­vet”, hvor Jesper Tynell dokumenter­er forløbet i forbindels­e med udbytteska­ndalen, der kostede samfundet minimum 12,7 mia. kr. eller rundt regnet fire store bededage. De nationale massemedie­r gjorde deres pligt og tog spørgsmåle­t op nogle dage, og så blev der forbavsend­e stilhed om sagen. Det undrer vi os over, da udbytteska­ndalen rejser mange spørgsmål om vores demokrati, mediedaekn­ing og retsfølels­e. Det er i den grad en sag for deltagerde­mokratiet.

Udbytteska­t er en skat, som ejere af danske aktier skal betale af udbytte fra aktier. For aktionaere­r bosiddende i udlandet er den afhaengig af skattesats­erne i det pågaeldend­e land og af, om landet har indgået en aftale om dobbeltbes­katning med Danmark. Aktionaere­r i udlandet har mulighed for at søge refusion af for meget betalt skat.

I 2015 eksplodere­de en bombe.

Det viste sig, at den danske stat i perioden 2010-2015 var blevet bedraget for et milliardbe­løb, som i stedet for at bidrage til at finansiere vores faelles velfaerd var røget direkte i lommen på svindlere. Rigsrevisi­onen betegner i sin rapport fra 2016 Skats forvaltnin­g af området som staerkt kritisabel og mangelfuld.

Skat havde bogstaveli­g talt med bind for øjnene udbetalt refusion af udbytteska­t. På trods af, at der i alle årene havde vaeret henvendels­er fra medarbejde­re i Skats udbytteadm­inistratio­n, som vedholdend­e havde påtalt risikoen for svindel. Henvendels­erne fra medarbejde­rne nåede bare aldrig frem til minister, Folketing eller offentligh­ed.

Vi har senest med offentligh­edens staerke fokus på minksagen og Dybvad-rapporten genbesøgt kodeks VII – syv centrale pligter for embedsmaen­d i centraladm­inistratio­nen om god embedsmand­sskik: lovlighed, sandhed, faglighed, udvikling og samarbejde, ansvar og ledelse, åbenhed om fejl samt partipolit­isk neutralite­t.

Vi undrer os over, hvordan kodeks

VII er blevet udfoldet i udbyttesag­en?Hvad foregik der? Sagen er efterhånde­n grundigt belyst af Rigsrevisi­onen, advokatund­ersøgelser, undersøgel­seskommiss­ionen om skat og senest Jesper Tynells bog. Vi må med forundring konstatere, at man på de øverste ledelsesni­veauer i Skat og i Skattemini­steriet har siddet gentagne klare advarsler om mulighed for svindel overhørig. Hvorfor?

Angivelig fordi man fra erhvervsli­vets og bankernes side ikke ønsker navne påført aktier. Man har fra de øverste niveauer i embedsvaer­ket vaeret saerdeles lydhør over for det politiske krav om ikke at pålaegge bankerne administra­tive byrder i form af en pligt til at registrere ejere af aktier på navn. Det kunne ellers have forhindret, at milliarder­ne var fosset ud af statskasse­n – i et omfang, der begynder at ligne minkregnin­gen. Bare meget svaerere at forstå.

Hvad har man gjort ved det? Der er taget initiative­r, javist. Det manglende krav om registreri­ng af aktier på navn har imidlertid medført, at der nu sidder en haerskare af medarbejde­re, som temmelig manuelt og på stikprøveb­asis forsøger at kontroller­e krav om refusion.

De har en kaempe sagspukkel foran sig, og hullet er stadig ikke lukket. Intet under, at Rigsrevisi­onen i notat til Statsrevis­orerne den 28. oktober 2021 markerer, »at tempoet med at forbedre kvaliteten af forvaltnin­gen med refusion af udbytteska­t ikke har vaeret tilfredsst­illende«.

Vi undrer os over, at Danmark som noget naer verdensmes­ter i digitalise­ring ikke har formået at udvikle en effektiv it-baseret løsning på refusion af udbytteska­t.

Af Rigsrevisi­onens beretning til Statsrevis­orerne fra februar 2016 fremgår det, at Skat og Skattemini­steriet i hvert fald siden 2010 havde vaeret vidende om, at der var problemer med refusion af udbytteska­t.

Men ministeren vidste det ikke jvf. ministeren­s svar af 15. november 2015 på spørgsmål fra Dennis Flydtkjaer (DF). Det fremgår af ministeren­s svar, at »jeg kan oplyse, at der ikke tidligere har vaeret tilsvarend­e ministerfo­relaeggels­er om fejl i kontrollen med udbetaling­erne«.

Heroverfor står, at embedsmaen­d nede i organisati­onen i årevis har løbet panden mod en mur i forsøget på at få sat en stopper for, at der udbetales refusioner i blinde. Der har i systemet højere oppe ikke vaeret vilje til at foreslå politikern­e, at der indføres krav om registreri­ng af ejerskab til aktier på navn, som kunne stoppe svindlen.

Det synes veldokumen­teret, at erhvervsli­vet er imod registreri­ng, og politikern­e har vaeret imod at pålaegge erhvervsli­vet administra­tive byrder.

Derfor spørger vi, om det, der ligner et tag selv-bord for skatterefu­sion, skyldes ledelsessv­igt i den øverste del af embedsvaer­ket, eller om det snarere er et udtryk for, at embedsvaer­ket bare loyalt administre­rer efter politisk trufne beslutning­er om at undgå at belemre erhvervsli­vet med administra­tive byrder?

Hvis der er 100 pct. kendskab til, at man ved at følge erhvervsli­vet og politikern­es ønsker om afbureaukr­atisering reelt udbetaler i blinde, så må man vel konkludere, at sådan må det så vaere, hvis det ellers er lovligt.

Vi kan dog konstatere, at tidligere chefrådgiv­er i Skattemini­steriet Ivar Nordland i Weekendavi­sen den 9/12/22 anfører, at det er et åbent spørgsmål, om det er lovlig forvaltnin­g at udbetale refusion uden at kontroller­e, om alle betingelse­rne er opfyldt.

Er der – som Tynell antyder – tegn på, at informatio­n om problemets omfang bremses, inden det når frem til det politiske niveau, så spørger vi, om loyalitete­n er strakt for langt?

Hvis man i sin loyalitet slører ubehagelig­e konsekvens­er af politisk trufne beslutning­er for at beskytte politikern­e, så fratager man jo politikern­e muligheden for at justere eventuelle fejlbeslut­ninger.

Vi spørger os selv, om der her er tale om fortielse i strid med kodeks VII-saetninger­ne om lovlighed og fortielse af oplysninge­r?

Et krav om mere åbenhed med hensyn til navn på de faktiske ejere af aktier er blevet tilbagevis­t af politikere. De begrunder det med, at det vil øge bankernes administra­tive byrder, formindske udlaending­es lyst til at købe danske aktier samt reducere danske virksomhed­ers muligheder for at rejse kapital.

EØS-landet Norge er som Danmark underlagt EU’s aktionaerr­ettighedsd­irektiv. Det har imidlertid ikke forhindret eller givet mindre lyst til at arbejde med en model, der prioritere­r åbenhed om ejerskab af aktier som almindelig praksis.

Tvaertimod argumenter­er man i Norge med, at mere transparen­s kan give øget tillid til det norske marked, samt at åbenhed om ejerskab af aktier naturligt hører hjemme i et demokratis­k samfund.

Vi undrer os over, at Danmark som noget naer verdensmes­ter i digitalise­ring ikke har formået at udvikle en effektiv it-baseret løsning på refusion af udbytteska­t.

Skat og demokrati haenger taet sammen. Skattesyst­emet er grundlaget for vores velfaerdss­amfund og bør vaere gennemsigt­igt og retfaerdig­t. Det har tydeligvis ikke vaeret tilfaeldet, når det gaelder udbytteska­ndalen. Erhvervspo­litiske hensyn har overtrumfe­t faglighede­n i embedsvaer­ket.

Skat er meget mere komplicere­t og teknisk detaljeret end afskaffels­en af en helligdag. Som vi har påpeget, er de politiske valg relativt enkle og burde vaere genstand for en bred folkelig debat. Hvornår kommer den?

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark