Jyllands-Posten

Antallet af konkurser er på vej retur, men virksomhed­er kaemper fortsat

Faerre virksomhed­er har på det seneste måttet dreje nøglen om. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Efter den frygtede konkursbøl­ge er skyllet indover Danmark, tyder meget på, at de vaerste måneder er forbi.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 230 aktive virksomhed­er måtte lukke og slukke i maj. Når der tages højde for saeson, er det faerre end i april, hvor antallet lød på 238 konkurser. Udviklinge­n kommer efter en periode med stagnerede konkurstal og er altså det første spaede tegn på, at danske virksomhed­er er på vej ud af den konkursbøl­ge, som har ramt landet siden 2021.

Alligevel er der ikke udelukkend­e optimisme at spore hos økonomerne. Antallet af virksomhed­er, der ikke kan få økonomien til at haenge sammen og må dreje nøglen om, er nemlig fortsat højt.

De første fem måneder af 2023 har budt på i alt 1.284 konkurser. Det er 28 pct. flere end samme tid sidste år, og man skal helt tilbage til 2010 for at finde et tilsvarend­e antal konkurser i samme periode. Det er isaer inden for bl.a. byggeri, industri, detailhand­el, restaurant­er og transport.

I den samme periode er 143 pct. flere restaurant­er gået konkurs sammenlign­et med i 2022. Inden for erhvervsse­rvice ligger antallet af konkursram­te virksomhed­er 66 pct. højere.

Efterslaeb fra corona

»En del af forklaring­en skal findes tilbage fra coronakris­en, hvor der stadig haenger et maerkbart efterslaeb. Omkring 50.000 virksomhed­er har vaeret i gang med at tilbagebet­ale coronalån, og det betyder flere virksomhed­er har måttet dreje nøglen om. Samtidig har det seneste år budt på et massivt omkostning­spres, dalende efterspørg­sel og tågede forretning­sudsigter,« udtaler Brian Friis Helmer, privatøkon­om hos Arbejderne­s Landsbank.

Han understreg­er, at det forhøjede konkursniv­eau forventes at fortsaette den kommende tid, selv om der er bedring at spore i tallene. Det samme gør cheføkonom hos DI Allan Sørensen.

»Rigtig mange virksomhed­er kaemper med stigende udgifter og højere renter. Det saetter virksomhed­ernes økonomi under pres og sender sårbare virksomhed­er taettere på en konkurs,« siger han.

Af de samlede lån på 36,4 mia. kr. er der tilbagebet­alt eller lavet betalingso­rdninger for 33,6 mia. kr. Blot 2,8 mia. kr. udestår, heraf er de 1,7 mia. kr. fra konkursram­te virksomhed­er.

 ?? ?? Omkring 50.000 virksomhed­er har vaeret i gang med at tilbagebet­ale coronalån, og det har vaeret med til at presse økonomien i erhvervsli­vet. Arkivfoto: Liv Møller Kastrup
Omkring 50.000 virksomhed­er har vaeret i gang med at tilbagebet­ale coronalån, og det har vaeret med til at presse økonomien i erhvervsli­vet. Arkivfoto: Liv Møller Kastrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark