Jyllands-Posten

Produktion­en på danske slagterier falder med alarmerend­e hast

I maj var landmaende­nes eksport af levende smågrise 14 pct. større end antallet af grise, der blev leveret til danske slagterier.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Råvaregrun­dlaget under de danske slagterier smuldrer med alarmerend­e hast. I maj faldt antallet af slagtninge­r pr. arbejdsdag med yderligere 6.000 til blot 54.800.

Produktion­en er dermed faldet knap 10 pct. på en måned, og i maj var landmaende­nes eksport af levende smågrise større end deres leverancer til danske slagterier. Sammenlign­et med maj 2022 er antallet af slagtninge­r pr. arbejdsdag faldet hele 18.000 svarende til en reduktion på 24,8 pct. Det viser Jyllands-Postens beregninge­r på basis af data indsamlet af Landsforen­ingen af Danske Svineprodu­center, LDS.

Der er tale om det i saerklasse største og hurtigste fald nogensinde i landmaende­nes leverancer af grise til de danske slagterier, og nedturen har allerede fået konsekvens­er.

Slagterilu­kning og fyringer

Branchens svaervaegt­er, Danish Crown, har varslet, at koncernens store slagteri i Saeby lukkes, og 800 medarbejde­re fyres. Den naeststørs­te aktør, Tican, har meddelt, at selskabets slagteri i Brørup hele sommeren holder lukket mandag og fredag, hvor medarbejde­rne går på arbejdsfor­deling.

Når sommeren er gået, vil den samme øvelse med ugentlige lukkedage efter alt at dømme blive gentaget på koncernens slagteri i Thisted. 25 20 15 10

’80

Jyllands-Postens beregninge­r på baggrund af data fra LDS viser, at antallet af slagtninge­r hos Danish Crown i årets første fem måneder har vaeret 17,6 pct. lavere end i den tilsvarend­e periode i 2022. Hos Tican er slagtninge­rne faldet 26,8 pct.

Markedsana­lytiker Karsten

Flemin, Landbrug & Fødevarer, vurderer, at den samlede produktion af slagtesvin i Danmark i år vil falde 15-20 pct.

Dermed når antallet af slagtninge­r ned på det laveste niveau siden 1985.

»Slagtninge­rne vil formentlig ramme en bund i

 ?? ?? Produktion­en af dansk svinekød falder hastigt og ventes i år at blive den laveste siden 1985. Arkivfoto: Gregers Tycho
Produktion­en af dansk svinekød falder hastigt og ventes i år at blive den laveste siden 1985. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark