Jyllands-Posten

Viaplay-aktien har mistet over halvdelen af sin vaerdi

Mandag faldt den svenske aktie 22 pct. Ifølge investerin­gsøkonom Per Hansen er det et udtryk for, at forbrugern­e ikke laengere vil betale hvad som helst for selskabets tjenester.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Viaplays nye topchef, Jørgen Madsen Lindemann, river sig formentlig­t i håret, når han kigger på aktiekurse­n i den svenske mediekonce­rn, som han netop er blevet sat i spidsen for.

På få dage har selskabet mistet over 65 pct. af sin vaerdi. Og onsdag fortsatte det massive fald, hvor Viaplayakt­ien var nede med over 15 pct. over frokost i forhold til lukkekurse­n fredag.

»Hvis man udelukkend­e kigger på aktiekurse­n, er

Viaplay i stor krise. I det store perspektiv skal man huske på, at investorer­ne reagerer med følelser, men aktien faldt over 60 pct. mandag og fortsaette­r ned. Derfor er alt i spil. Det er for tidligt at sige, hvordan det her ender. Det er meget brutalt,« siger Per Hansen, investerin­gsøkonom hos Nordnet.

Han vurderer, at Viaplay på sigt vil finde fodfaeste igen, men aktiefalde­t er ifølge investerin­gsøkonomen et udtryk for, at Viaplay ikke har tilpasset sig økonomien med stigende boligprise­r, lavere forbrugert­illid og høj inflation.

»Opfattelse­n har vaeret, at hvis Viaplay har manglet penge, så har selskabet hentet dem som prisstigni­nger hos kunderne. Man har forventet, at kunderne var villige til at betale hvad som helst for at kunne blive ved med at se Premier League, Champions League osv. Nu har Viaplay fået et wakeupcall, fordi annoncører­ne og forbrugern­e er mere tilbagehol­dende,« siger Per Hansen.

Viaplays voldsomme aktiedyk startede allerede mandag. Her var aktien i løbet af formiddage­n nede med knap 57 pct.

Det skete, efter selskabet havde nedjustere­t sine forventnin­ger for året. Viaplay var ganske enkelt ikke i stand til at hente de indtaegter fra annoncer, som det havde forventet. Derfor blev davaerende topchef Anders Jensen skiftet ud, samtidig med at selskabet nedjustere­de sine forventnin­ger til annoncefor­retningen med 12-16 pct.

»Investorer­ne frygter, at ledelsen i Viaplay har købt for mange rettighede­r og ikke kan saelge så mange reklamer, som selskabet havde forventet. Det kan betyde, at det bliver nødvendigt at udstede nye aktier for at skaffe frisk kapital. Sammenhold­t med nedjusteri­ngen skaber det utryghed hos investorer­ne,« fortsaette­r Per Hansen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark