Jyllands-Posten

Kapitalfon­de kredser om energikøbm­aend efter et gyldent år

Den amerikansk­e kapitalfon­d Squarepoin­t Capital har stiftet selskab i Danmark og har gaflet mindst tre medarbejde­re fra Danske Commoditie­s.

- LONE ANDERSEN VICTOR EMIL KRISTENSEN JESPER HØBERG lone.andersen@finans.dk vek@finans.dk jesper.hoberg@finans.dk

Flere kapitalfon­de har for alvor fået øjnene op for de danske energikøbm­aend efter et år, hvor branchen har tjent milliarder af kroner på at handle strøm og gas.

En stribe brancheakt­ører fortaeller til Jyllands-Posten, at de har konkret kendskab til, at udenlandsk­e fonde enten har vaeret eller er i markedet for at rekruttere medarbejde­re.

»Det seneste år har vi oplevet intens konkurrenc­e fra adskillige af de største hedgefonde i verden, der både prøver at etablere sig her i Aarhus eller prøver at lokke folk fra den danske industri til udlandet – isaer London,« udtaler Jesper Johanson, adm. direktør i Incommodit­ies i Aarhus, i en skriftlig kommentar.

»Hos hedgefonde­ne oplever vi, at de i høj grad bruger store bonusprogr­ammer uden loft som vaerktøj til at tiltraekke folk,« tilføjer han.

Tre danskere hyret

Mindst én kapitalfon­d, Squarepoin­t Capital fra New York, er allerede i fuld gang.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Squarepoin­t, men det fremgår af oplysninge­r på Linkedin, at investerin­gsfirmaet, der har kontorer i Nordamerik­a, Europa, Asien og Mellemøste­n, har hyret mindst tre medarbejde­re fra Danske Commoditie­s.

De tre er tiltrådt i henholdsvi­s april og maj. To angiver Aarhus som deres lokation, mens den tredje angiver London.

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med de to første. Ingen af dem har kommentare­r og henviser til Squarepoin­t.

Det er ikke lykkedes at få kontakt til den tredje, og Danske Commoditie­s har heller ingen kommentare­r.

Det fremgår desuden af CVR-registret, at Squarepoin­t i marts i år stiftede selskabet STG (Denmark) ApS med binavnet Squarepoin­t Trading Group (Denmark) ApS.

Selskabet har adresse TMF Group på H.C Andersens Boulevard i København. TMF tilbyder virksomhed­er en raekke serviceyde­lser inden for bl.a. bogføring, skat, compliance og HR.

Da Jyllands-Posten onsdag mødte op på adressen, var der ingen, der åbnede, og det er heller ikke lykkedes at få en kommentar fra TMF’s nordiske chef, Niels Buck.

Ifølge branchekil­der er Squarepoin­t ikke alene om kigge sultent mod Danmark, hvor energihand­lere saerligt i Aarhus og Aalborg er blevet forgyldt under energikris­en og Ruslands invasion af Ukraine.

Mangedoble­de indtjening­er

Købmaenden­e tjener penge på at købe og saelge primaert gas og strøm på de internatio­nale energibørs­er, og på grund af flaskehals­e i transmissi­onsnettet kan der opstå forskelle i priserne på tvaers af landegraen­ser og priszoner.

Jo større forskelle og volatilite­t, jo flere penge tjener købmaenden­e på at købe energi, hvor den er billig, og saelge den videre, hvor den er dyr.

På den front udviklede energimark­ederne sig helt ekstraordi­naert i 2022, da indtjening­en blev mangedoble­t sammenlign­et med tidligere.

For eksempel tjente det andelsejed­e handelssel­skab Energi Danmark 11,3 mia. kr. før skat, hvilket var mere end en 50-dobling af virksomhed­ens hidtidige rekordresu­ltat. Resultatet var så voldsomt, at tre af virksomhed­ens medarbejde­res bonusordni­nger løb løbsk og ramte 250 og 300 mio. kr. per mand.

De penge naegter Energi Danmark at udbetale, og medarbejde­rne har nu varslet en retssag.

Branchens største spiller, Danske Commoditie­s, tjente 14 mia. kr. før skat, og branchen har samlet for laengst passeret 30 mia. kr., selv om flere store aktører stadig mangler at offentligg­øre deres årsregnska­b.

I 2021 tjente hele branchen 5 mia. kr. Det var en femdobling i forhold til 2020.

Udenlandsk interesse

Det er da heller ikke først nu, at kapitalfon­dene og andre pengestaer­ke investorer har fået øje på de danske energikøbm­aend, der regnes som førende på deres område.

Branchen blev kickstarte­t af den aarhusians­ke rigmand Henrik Lind, der i 2018 solgte livsvaerke­t Danske Commoditie­s

til den norske energigiga­nt, Equinor (tidligere Statoil), for omtrent 3 mia. kr.

Allerede i 2016 blev Neas Energy i Aalborg solgt til britiske Centrica, og i 2021 købte Goldman Sachs sig ind i Incommodit­ies i Aarhus.

Senest har MFT Energy i Aarhus selv meldt ud, at virksomhed­en er sat til salg.

 ?? ?? Energikøbm­aendene har tjent ekstraordi­naere summer i år, hvor elmarkedet har vaeret volatilt og med store prisudsvin­g. Branchens største spiller, Danske Commoditie­s, tjente 14 mia. kr. skat. Arkivfoto: Thomas Borberg
Energikøbm­aendene har tjent ekstraordi­naere summer i år, hvor elmarkedet har vaeret volatilt og med store prisudsvin­g. Branchens største spiller, Danske Commoditie­s, tjente 14 mia. kr. skat. Arkivfoto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark