Jyllands-Posten

Flere selskaber betaler ikke skat i Danmark

Tusindvis af virksomhed­er, der har forretning i Danmark, har i op mod 25 år ikke betalt skat i landet.

- FREDERIKKE TRAEHOLT frederikke.traeholt@jp.dk

Gennem årene er der flere gange blevet sat fokus på de danske selskaber og virksomhed­er, som af den ene eller anden årsag ikke betaler selskabssk­at i Danmark.

Store multinatio­nale virksomhed­er som CocaCola, McDonald’s og Nestlé er efter stor indsats fra de danske myndighede­r blevet tvunget til at betale skat i landet.

Men der er alligevel i dag en lang liste af store virksomhed­er, som stadig ikke betaler selskabssk­at. Mere end 6.500 selskaber har – ifølge en gennemgang, Enhedslist­en har lavet af de åbne skattelist­er – ikke betalt dansk skat i minimum seks år – nogle af dem i helt op til 25 år.

Der kan imidlertid vaere flere årsager til, at et selskab ikke betaler skat i Danmark, selv om der ligger aktivitet i landet.

»Som udgangspun­kt er det sådan, at hvis et selskab er registrere­t i Danmark, eller har ledelsen saede i Danmark, så vil selskabet vaere fuldt skatteplig­tigt til Danmark,« forklarer Anne Sofie Højrup Bondegaard.

Hun er ph.d. og adjunkt på Aarhus Universite­t BSS med speciale i selskabssk­atteret.

Flere undtagelse­r

»Men et selskab kan have perioder med driftsunde­rskud eller store udgifter til investerin­ger, som bevirker, at selskabet ikke genererer et skatteplig­tigt overskud. Hertil kommer, at hvis selskabet er udenlandsk ejet, kan det ofte indgå i en koncern med flere forskellig­e udenlandsk­e selskaber. I så fald kan der vaere andre ting, der spiller ind,« tilføjer hun.

Men det er altså ikke helt godt nok, mener Frank Aaen, der er økonom og tidligere folketings­medlem for Enhedslist­en.

»Jeg mener, at de pågaeldend­e selskaber må forklare sig,« siger han.

Hvis man spørger virksomhed­erne selv, så ville de nok argumenter­e for, at de skaber arbejdspla­dser i

Danmark, og at medarbejde­rne så betaler skat. Hvad taenker du om det?

»Nogle af de selskaber, vi har haft fat i gennem tiden, har ikke arbejdspla­dser i Danmark af betydning. De saelger produkter i Danmark, men er ikke store virksomhed­er. Og uanset om man skaber arbejdspla­dser eller ej, så skal man betale den skat, man skal,« mener Frank Aaen.

År med underskud

Af de selskaber, som siden 2017 ikke har betalt en krone i selskabssk­at i Danmark, er bl.a. Seier Capital, der er ejet af den schweizisk­boende erhvervsma­nd Lars Seier Christense­n.

Spørger man Lars Seier Christense­n, så er det ganske naturligt, at der ikke traekkes skat fra Seier Capital, fordi det er et holdingsel­skab, der betaler skat gennem underligge­nde selskaber.

Størstedel­en af disse selskaber er imidlertid sambeskatt­et med Seier Capital og betaler derfor heller ikke dansk selskabssk­at.

»Nogle er, andre er ikke. Saxo Bank var et godt eksempel. Betalte mange hundrede millioner i skat, men på Saxo Bank-niveau. Parken Sport & Entertainm­ent er et nuvaerende eksempel. Det er sådan, skattelovg­ivningen er. Men mange af mine nuvaerende investerin­ger er også earlystage, så der er ikke et overskud at betale skat af,« forklarer han i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

En kort gennemgang af listen viser, at også forretning­er som Scandic Hotels, Telia og Flying Tiger heller ikke har betalt dansk skat i mange år.

Alle tre peger imidlertid på deres mange år med store underskud som årsagen.

Selv om at selskabern­e nu tjener penge, så har de mulighed for at traekke de tidligere års underskud fra i skat indtil det udskudte skatteakti­v er indfriet.

Uanset om man skaber arbejdspla­dser eller ej, så skal man betale den skat, man skal. FRANK AAEN, ØKONOM OG TIDLIGERE MF (Ø)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark