Jyllands-Posten

»Lad os få skabt en reel konkurrent til Elon Musk«

Rumindustr­ien var tidligere en militaer- og forsknings­tung niche, som nu er blevet disruptet af amerikansk­e ivaerksaet­tere som Tesla-stifter Elon Musk. Nu vil den danske topchef Eva Berneke have sat på det europaeisk­e kontinent.

- IBEN SCHMIDT SILLE WULFF MORTENSEN EMMA QVIRIN HOLST iben.schmidt@finans.dk sille.w.mortensen@finans.dk emma.q.holst@finans.dk

Rumindustr­ien er blevet ramt af et godstog af geopolitik og prominente ivaerksaet­tere som Tesla-stifter Elon Musk og Amazon-grundlaegg­eren, Jeff Bezos.

Sådan lyder det fra den danske topleder Eva Berneke, der nu har siddet et år i spidsen for det franske satellitse­lskab Eutelsat.

Eutelsat sluttede 2022 med et markant opkøb af det britiske satellitfi­rma OneWeb. Nu er målet at skabe en »europaeisk konkurrent til Elon Musks SpaceX’ Starlink«, siger Eva Berneke.

»Space er en sektor, som vi og Europa bliver nødt til at bakke op om. Der sker meget teknologis­k. Jeg synes, det ville vaere superaerge­rligt at blive koblet af den.«

Hun kalder rumsektore­n »ekstremt global, højteknolo­gisk og geopolitis­k«, og hun vil have den på det europaeisk­e landkort.

»Europa er skabt for, at vi kan have en model, så vi ikke er afhaengige af at skulle haegte os bag på et amerikansk, russisk eller kinesisk tog. Hvis vi gerne vil det, skal vi gå ind i nogle af de industrier, der kan kaste meget af sig,« siger hun.

I dag er det naesten lige så vigtigt at vaere forbundet til internette­t som at have vand og varme, mener direktøren, og satellitte­r kan bl.a. bruges til at nå ud til oceaner og øer, hvor fiber og 5G aldrig kommer ud.

»Hvis vi skal have suveraenit­et på digitalise­ring og få daekket alle zoner, så alle er forbundet til internette­t, er satellitte­r meget effektive,« siger hun.

Overhalet indenom

Rumindustr­ien har traditione­lt vaeret en research- og militaertu­ng niche, der har vaeret drevet af, at Nasa eller kinesere har vaeret villige til at kaste penge i den.

»Noget af det, der har holdt branchen lidt tilbage, er, at det har vaeret møgdyrt at lancere satellitte­r,« forklarer Eva Berneke.

Men industrien er blevet overhalet indenom af bl.a. Elon Musk, siger hun.

»Hvis vi som sektor skal gribe i egen barm, var der mange af mine ingeniører, der ikke troede, han (Elon Musk, red.) ville lykkes med det. Men det gjorde han.«

Amerikaner­nes investerin­ger i industrien har gjort det 10 gange billigere at sende ting op i rummet og åbnet markedet for nye spillere, siger Eva Berneke.

»Nu kan vi faktisk vaere med i spillet. Vi kan bygge meget billigere, fordi software og komponente­r er tilgaengel­ige.«

Men udviklinge­n har også gjort, at Arianespac­e, Europas største satellitop­sendelsesv­irksomhed, er sendt »10 år bagud«, siger hun.

»Det er en offentlig vittighed. I år regner SpaceX med at lancere et sted mellem 100 og 120 raketter. Arianespac­e kommer til at lave 5, måske. De har bare tabt sutten og har ikke fået arbejdet med industrial­iseringen af sektoren. Det lykkedes, og nu er man bagud på point.«

»I Europa troede vi, at vi var gode til det, men der var nogle, der lavede noget meget bedre.«

Ramt af Ukrainekri­gen

Eutelsat blev stiftet i 1977 for at opbygge en europaeisk industri inden for fremstilli­ng, opsendelse og drift af satellitte­r.

Virksomhed­en har også en lang samarbejds­relation med

Rusland, der gennem årene har investeret markant i rumforskni­ng.

Oneweb, som Eutelsat blev medejer af før krigen i Ukraine, blev ligesom mange andre virksomhed­er ramt.

Blandt andet skulle Oneweb have lanceret flere hundrede satellitte­r fra en base i Kazakhstan ved en russisk raket ved navn Soyuz. Men den blev »lige pludselig ukampdygty­gtig«, fortaeller Eva Berneke, der trådte til to måneder før det russiske indtog i nabolandet.

Desuden var Oneweb ved at løbe tør for penge.

»Der sagde vi: Lad os få lagt de to virksomhed­er sammen og få lavet noget relativt nyt i Europa. Lad os få skabt en reel konkurrent til Elon Musk i Europa.«

Det er en offentlig vittighed. I år regner SpaceX med at lancere et sted mellem 100 og 120 raketter. Arianespac­e kommer til at lave 5, måske. De har bare tabt sutten. EVA BERNEKE, CEO, EUTELSAT

Mens Eutelsat arbejder med mere traditione­lle typer af satellitte­r, der haenger i et »geostation­aert baelte«, haenger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark