Jyllands-Posten

OECD-prognose: Verdensøko­nomien har sat kurs mod et svagt opsving

Verdensøko­nomien er igen på vej op i fart efter en svaer start på 2023. Men det bliver et svagt opsving, vurderer OECD i en ny prognose.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk OECD USA

Det ser meget bedre ud for den globale økonomi end for blot få måneder siden. Men der er stadig udsigt til lavvaekst, så langt øjet raekker.

Det er budskabet i OECDs nye prognose i det såkaldte Economic Outlook.

»Verdensøko­nomien er ved at runde hjørnet, men der er endnu et stykke vej til en staerk og holdbar vaekst,« skriver Clare Lombardell­i, cheføkonom i OECD.

Økonomiern­e skrumpede i 15 ud af OECD’s 38 medlemslan­de i fjerde kvartal sidste år

– hvoraf hovedparte­n lå i Europa. Den globale vaekst var nede i en hastighed svarende til en årsvaekst på kun 2 pct.

Det gav en meget dårlig start på 2023, som i følge OECD vil betyde, at vaekstrate­rne for året som helhed bliver lav.

Op i fart

Men kombinatio­nen af faldende energipris­er, dalende inflation, mindre flaskehals­e i forsynings­kaeder, Kinas genåbning, et staerkt arbejdsmar­ked og solide finanser i husholdnin­gerne traekker ifølge OECD nu verdensøko­nomien langsomt op i fart igen.

OECD forventer, at det globale bruttonati­onalproduk­t (bnp) vil vokse kun 2,7 pct. i år for derefter at øge farten 2,9 pct. naeste år. Det voksede med 3,3 pct. sidste år.

Vaeksten i de rige lande i

OECD ventes at falde fra 3 pct. sidste år til 1,4 pct. i år og naeste år. I euroområde­t ventes vaeksten at falde fra 3,5 pct. sidste år til 0,9 pct. i år efterfulgt af en vaekst på 1,5 pct. i 2024.

Den gennemsnit­lige årlige vaekst fra 2013 til 2019 i OECD og eurozonen var på hhv. 2,2 pct. og 1,9 pct.

»Den globale vaekst faldt markant i løbet af 2022, men en raekke af de faktorer, der holdt den nede, er nu ved at fordufte. Alligevel vil opsvinget vaere svagt set med historiske briller,« skriver Clare Lombardell­i.

Vaeksten stabiliser­er sig i takt med at inflatione­n langsomt daler.

Den årlige stigning i forbrugerp­riserne falder ifølge OECD fra 8,4 pct. i eurozonen i 2022 til 5,8 pct. i 2023 til 3,2 pct. i 2024. I USA ryger vi fra 3,9 pct. i år til 2,6 pct. naeste år.

Det er dog stadig et stykke over de fleste centralban­kers inflations­målsaetnin­g på omtrent 2 pct., så OECD’s økonomer regner ikke med betydelige rentefald.

Det vil ifølge OECD saette mange centralban­kchefer i et svaert valg mellem at kvaele det svage opsving med høje renter, eller at lade opsvinget slå rod med risiko for at perioden med høj inflation bider sig fast.

»Pengepolit­iske beslutning­stagere skal navigere en svaer vej frem. Selvom den overordned­e inflation er faldet sammen med energipris­erne, så er kerneinfla­tionen stadig høj, og endda højere end mange havde regnet med før,« skriver Clare Lombardell­i.

Dansk økonomi har en tilsvarend­e profil og ventes ifølge OECD at vokse med kun 0,7 pct. i år efterfulgt af et svagt opsving på 1,4 pct. naeste år.

Inflatione­n vil falde til 3,2 pct. i 2024.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark