Jyllands-Posten

Landet der naegtede at gå fallit

I de seneste fem år er Pakistan gået fra den ene krise til den naeste, men nu er tålmodighe­den vaek blandt landets kreditorer, samtidig med at kassebehol­dningen er så taet på at vaere tømt, at det ikke laengere giver mening at udsaette det uundgåelig­e.

- NIELS HUSTED DALLHANSEN Chefanalyt­iker, Danmarks Eksport- og Investerin­gsfond finans@finans.dk

Pakistans regering håber i disse dage på at kunne genoplive landets kuldsejled­e program med Den Internatio­nale Valutafond (IMF), der fungerer som landets sidste finansiell­e livslinje. For eneste alternativ er, at Pakistan holder op med at betale af på sin udlandsgae­ld og erklaere sig konkurs. Det ville ellers vaere det rationelle valg, da omkostning­erne ved at neddrosle den økonomiske produktion - i et forsøg på at reducere importen af energi og råvarer - langt overstiger renommémae­ssige gevinster ved fortsat at honorere sine gaeldsforp­ligtelser.

Den seneste katastrofe

IMF-programmet har ellers stået under vand, siden de voldsomme regnskyl sidste sommer oversvømme­de store dele af Pakistan, der ud over de massive humanitaer­e og økonomiske ødelaeggel­ser, endnu engang fik skabt splid mellem økonomerne i Washington og politikern­e i Islamabad. Stramheden af de offentlige finanser har i en årraekke vaeret stridspunk­t nummer et, og isaer skatter og subsidier på energi skaber et stort hul i statskasse­n, f.eks. koster benzin blot omkring en fjerdedel af, hvad det saelges for i sammenlign­elige lande. At haeve skatter samt saenke subsidier mente politikern­e var for upopulaert isaer i kølvandet på den største naturkatas­trofe i årtier. Som i øvrigt som minimum kommer til at koste 100 mia. kr. at udbedre.

Ingen valutarese­rve

Hvis IMF og Pakistan kan nå til enighed, vil det give adgang til hårdt tiltraengt valuta i form af 2 mia. dollars, eller ca. 14 mia. kroner, der med et slag vil forøge landets valutarese­rve med 50% og give lidt luft til igen at kunne importere basale fornødenhe­der som fødevarer og medicin, braendstof, samt inputs til landets industriel­le produktion.

To mia. dollars lyder måske af meget, men det er byttepenge for verdens femtestørs­te land, målt på befolkning, der i normale tider importerer for ca. 6 mia. dollars om måneden, hvor blot halvdelen konvertere­s til eksportind­tjening, resten forbruges, men efter indførslen af adskillige import- og valutarest­riktioner, har Pakistan formået at skaere den månedlige importregn­ing ned til under det halve, en bedrift, der ville vaere imponerend­e, hvis ikke det var så økonomisk skadende. For uden import at inputs, må landets fabrikker stå tomme, og kan hverken producere til hjemme- eller verdensmar­kedet. Alene i de naeste tolv måneder skal der findes 22 mia. dollars for at servicere landets fremmedgae­ld, staten alene skylder naesten 100 mia. dollars.

Default spøger?

Den håbløse økonomiske situation er dagligdag i Pakistan, og de finansiell­e markeder har de seneste år tydeligt indikeret, at landet ville gå i default, med tårnhøje renter og en valuta, der på to år har mistet over 40 pct. af sin vaerdi, til følge.

Forklaring­en på, hvorfor landets politikere ikke har taget den logiske konsekvens, skal findes i landets politiske situation og geografisk­e placering.

De reelle magthavere holder til i landets militaer, og en default vil vaere et kaempemaes­sigt prestigeta­b for dem, samtidig med at de er i åben krig med den premiermin­ister som de fik afsat sidste år, den tidligere cricketstj­erne og landets suveraent mest populaere politiker, Imran Khan. Vinder han parlaments­valget til efteråret, kan der bogstaveli­g talt rulle hoveder i militaeret­s top.

Kinas indflydels­e i landet er vokset dramatisk i de seneste år, da Pakistan fungerer som en vigtig transportk­orridor i Kinas ”Belt and Road”initiativ. Og som landets største kreditor, og geopolitis­k partner, med en faelles fjende i isaer Indien, er der mange tegn på at Kina simpelthen ikke tillader Pakistan gå i default.

Medmindre Pakistan praesenter­er et mirakel, vil valutarese­rven uundgåelig­t løbe tør, og det vil stå i samme situation som Sri Lanka gjorde for lidt over et år siden, med mangel på benzin, mad, og medicin, og store politiske protester og uro til følge.

 ?? ?? Imran Khan er politiker og tidligere cricketspi­ller. Han var Pakistans 22. premiermin­ister fra august 2018 til april 2022. Foto: Reuters
Imran Khan er politiker og tidligere cricketspi­ller. Han var Pakistans 22. premiermin­ister fra august 2018 til april 2022. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark