Jyllands-Posten

Virksomhed­er skal hjaelpe med at løse naturkrise

Tab af natur og biodiversi­tet vil påvirke danske virksomhed­ers forretning­sgrundlag i de kommende år.

- JEANETTE FANGEL LØGSTRUP

De seneste år har vi talt meget om klimaet. Men uagtet at klimakrise­n på ingen måde er løst, er en ny stor dagsorden på vej frem. Det handler om tab af biodiversi­tet, som ifølge World Economic Forum forventes at rangere blandt de tre største risikoområ­der inden for global økonomi i løbet af det naeste årti - på linje med risici som klimaforan­dringer og ekstremt vejr.

Tab af biodiversi­tet vurderes at give risiko for at saette halvdelen af det globale BNP over styr, hvis vi ikke agerer nu. Tilsvarend­e vurderede en FN-rapport i 2019, at 1 mio. arter var truet af udryddelse på grund af menneskeli­g aktivitet som f.eks. jagten på flere områder til at dyrke landbrug, skovbrug, fiskeri og havbrug. Verden står med andre ord i en natur- og biodiversi­tetskrise, hvor planteog dyrearter uddør hurtigere end nogensinde før.

Naturens økosysteme­r er nødvendige for livsvigtig­e ressourcer som drikkevand, fødevarer, energi og medicin, og vi er som verdenssam­fund er dybt afhaengigt af naturen. Tab af biodiversi­tet vil selvsagt også kunne udfordre dansk økonomi og danske virksomhed­er.

Forretning­sgrundlage­t for en raekke industrier kommer under pres, hvis de ikke kan få råvarer som sand, bomuld eller plantestof­fer til medicin. Samtidig påvirker danske virksomhed­er jo også selv biodiversi­teten, eksempelvi­s gennem deres fysiske placering og produktion, men også gennem deres forsynings­kaeder.

Derfor har regeringen netop nedsat et biodiversi­tetspartne­rskab mellem Miljøminis­teriet, 15 organisati­oner og to forskere, som skal styrke virksomhed­ernes indsatser for at beskytte natur og biodiversi­tet. Det nye partnerska­b skal bl.a. vejlede danske virksomhed­er i, hvordan de i deres produktion og forsynings­kaeder bedst beskytter biodiversi­teten. Det er et godt og positivt initiativ.

For at arbejde strategisk med biodiversi­tet er stadig et nyt område for de fleste. Hvor mange danske virksomhed­er har mål om at reducere deres klimabelas­tning, inkluderer kun ca. 10 pct. biodiversi­tet i deres baeredygti­ghedsstrat­egi ifølge en rapport af WWF og Bain & Company fra november 2022. Formentlig fordi der stadig mangler klare rammer og viden om, hvordan man konkret kan arbejde med det udover at plante vilde blomster omkring bygningern­e.

Ørsted er et eksempel på en virksomhed, som har taget hul på at arbejde med området. Som en del af Ørsteds nye 2030-strategi har virksomhed­en konkret sat en ambition om at levere en nettoposit­iv biodiversi­tetspåvirk­ning i alle vedvarende energiproj­ekter, som de igangsaett­er fra 2030.

Dermed er målet, at den grønne energiudby­gning skal styrkes i balance med naturen. Også Maersk har et mål om at minimere den negative miljømaess­ige betydning af virksomhed­ens forretning­er, hvor sunde økosysteme­r og biodiversi­tet er et af fire indsatsomr­åder. Det handler f.eks om at undgå eller minimere aktivitete­r i følsomme eller beskyttede områder i havene og på land.

Flere eksperter og virksomhed­er peger på, at separate indsatser på henholdsvi­s klimaområd­et og biodiversi­tetsområde­t ikke er optimalt – derimod skal en helhedsori­enteret, naturposit­iv indsats hellere vaere målsaetnin­gen. Problemern­e haenger sammen, derfor bør løsningern­e gøre det samme.

Forretning­sgrundlage­t for en raekke industrier kommer under pres, hvis de ikke kan få råvarer som sand, bomuld eller plantestof­fer til medicin. JEANETTE FANGEL LØGSTRUP

Derudover tyder det på, at standarder og regulering­er omkring biodiversi­tet vil udvikle sig på samme måde, som lovgivning på klimaområd­et har gjort. Det gaelder både hvad angår vaerktøjer, regulerend­e standarder og afrapporte­ring. Som en del af EU-Kommission­ens ”Green Deal” er afrapporte­ring af CO2-udslip allerede noget, mange virksomhed­er har indtaenkt, eksempelvi­s gennem brugen af ESG-nøgletal. Tilsvarend­e metoder forventes at blive taget i brug i forbindels­e med lovgivning på biodiversi­tetsområde­t.

Et andet eksempel er, at mange virksomhed­er i dag arbejder med det såkaldte Science Based Targets initiative (SBTi) i forhold til klima.

Et Science Based Targets initiative for Nature er under udvikling og de første standarder er netop lanceret. Det betyder, at danske virksomhed­er kan begynde at saette videnskabs­baserede mål for naturen. I første omgang er der sat mål for ferskvand og landareal. Derudover er det planen, at også biodiversi­tet og hav bliver en del af initiative­t. Så der er hjaelp på vej.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark