Jyllands-Posten

Drop ineffektiv­e småkurser til højtuddann­ede

Samfundet har brug for en langt staerkere magnet mellem universite­ter og virksomhed­er, så akademisk uddannede gennem hele livet kan koble deres erfaringer med teori og nye måder at anskue verden på.

- CHRISTIAN JENSBY

I et globaliser­et markedssam­fund er viden og kompetence afgørende konkurrenc­eparametre. Sammen med dannelse er de to elementer centrale for vaeksten, for den enkeltes livskvalit­et og evne til at klare sig samt for Danmarks sammenhaen­gskraft.

Samtidig forlaenger politiske reformer arbejdsliv­et. Derfor er det vigtigt, at vi intensiver­er tørsten efter viden og skaber de bedste rammer for livslang laering i et af livets vigtigste faellesska­ber: arbejdspla­dsen.

Der er et klokkeklar­t mønster i, hvordan vi akademiker­e tilegner os vores formelle kompetence­r. Grundmodel­len er: Vi uddanner os som unge, arbejder som voksne og går på pension som gamle.

Reelt ser vi os aldrig tilbage, når vi først er ude af laereansta­lterne. Nuvel, vi har måske lidt studiejob under uddannelse, og måske vi tager et par kurser i løbet af vores arbejdsliv. Men hvis vi ser bort fra eksempelvi­s MBA og lignende, er der naesten et totalt fravaer af universite­tslaering til mennesker fra 35 år og opefter.

Det kan i høj grad undre. Vi har et arbejdsmar­ked, hvor kompetence­rne holder i kortere tid. Kunstig intelligen­s kan med ChatGPT og lignende gøre mange jobfunktio­ner overflødig­e, men avanceret informatio­nsteknolog­i, klima og baeredygti­ghed fordrer, at vi langt hurtigere skal kunne kombinere praktiske erfaringer med teoretiske perspektiv­er. Derfor har vi med lange uddannelse­r brug for at gentaenke vores kompetence­r og arbejdsliv anderledes. Vi skal uddanne os mere og bedre hele livet, ikke mindre.

Danmark har en lang og staerk tradition for efter- og videreudda­nnelse, men indsatsen har traditione­lt vaeret rettet mod ufaglaerte eller mennesker med kortere uddannelse­r – takket vaere fagbevaege­lsen – og i mindre grad rettet mod mennesker med en lang, videregåen­de uddannelse.

Vi har helt aerligt brug for inspireren­de og relevant, meritskabe­nde efter- og videreudda­nnelse til akademiker­e.

Allerede i dag ser vi indenfor tal- og databehand­ling en rivende udvikling, hvor eksempelvi­s højt specialise­rede revisorer i stigende grad bruger deres kompetence­r til at mestre teknologie­n og med tiden bliver it specialist­er.

Regeringen ønsker f.eks. flere erhvervska­ndidater. Det, synes vi, er en god idé. For det måske eneste sted, hvor dette samarbejde mellem universite­t og erhvervsli­v fungerer optimalt, er hvis du vil vaere revisor; cand.merc.aud, hvor de studerende bruger dét, de laerer på universite­tet i virkelighe­den og reflektere­r over deres erfaringer på universite­tet.

Vi kommer i Deloitte i de kommende år til at gøre en ekstraordi­naer indsats på området og skabe en laeringsin­stitution, som kan blive et forbillede for, hvordan højtuddann­ede nemt kan veksle mellem laering og arbejde og få merit for det.

Der vil vaere masser af udfordring­er forbundet med det. Min påstand er, at den største udfordring i mange tilfaelde ikke er økonomisk. Den vil vaere kulturel. Hvordan aendrer vi vores uddannelse­smaessige rutiner og motiverer hinanden til at laere hele livet? Hvordan sikrer vi aflastning af opgaver, når en kollega er vaek på efteruddan­nelse? Og ikke mindst at vi som ledere hylder og anerkender de højtuddann­ede medarbejde­re, der saetter en aere i livslang laering.

CEO i Deloitte

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark