Jyllands-Posten

Henrik Clausen - fra udadvendt topleder til en mere tilknappet stil

Henrik Clausen, der er formand for infrastruk­turselskab­et TDC Net, har haft en raekke topstillin­ger og en udadvendt stil. Sådan er det ikke laengere.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Da Henrik Clausen i sommeren 2016 overtog rorpinden i det skrantende designikon Bang & Olufsen, praesenter­ede den garderhøje, firskårne erhvervspr­ofil sig blandt andet som en no nonsense-type over for medarbejde­rne.

»Jeg har fortalt dem, hvorfor jeg er her, og at de kan forvente, at jeg kan tale meget, men også at jeg har lyttebøffe­rne ude,« forklarede Henrik Clausen efterfølge­nde om det første møde med B&O-medarbejde­rne.

Den udadvendte stil kendetegne­de dengang Henrik Clausen, der for alvor dukkede op på televerden­ens radar i begyndelse­n af 00’erne som topchef i Cybercity.

Da norske Telenor, som i forvejen ejede Sonofon, i 2005 opslugte Cybercity, fulgte den veltraened­e og altid forberedte tele-og it-chef med over og endte ultimativt som ny topchef for de samlede Telenor-forretning­er.

Selv om den åbne stil og det brede smil i årevis har vaeret en naermest fast del af Henrik Clausens karriere, har den karismatis­ke erhvervsle­der ikke lyst til at stille op til et interview i anledning af, at der nu skal 60 lys i fødselsdag­slagkagen.

»Henrik Clausen havde ikke umiddelbar­t input i forhold til markering af hans fødselsdag,« lød meldingen fra TDC Nets pressechef, Lasse Bjerre Sørensen, på forespørgs­len om en snak med den ukronede telekonge.

Den tilknapped­e stil er ikke af spritny dato. Den har praeget den energiske erhvervsma­nd, der er tidligere triatlet, de senere år. Faktisk lige siden han i oktober 2019 valgte at saette punktum for tre års nytteløs kamp for at vende udviklinge­n i kriseramte Bang & Olufsen.

Den pludselige afgang som B&O-topchef var den første rigtige blodtud til Henrik Clausen med et ellers imponerend­e cv.

Arbejdede i Asien

Udover topchefsti­llinger i Cybercity og Telenor-koncernen taeller det seks år i Telenor-trøjen under asiatiske himmelstrø­g båret frem af eksempelvi­s en MBA fra Insead i Frankrig og en HD i udenrigsha­ndel fra CBS.

Om B&O-fejlskudde­t var årsagen, eller Henrik Clausen var optaget af andre ting, er uvist.

Mange medier noterede sig i hvert fald, at den afgående B&O-topchef hverken stillede op til interview eller udtalte sig i den udsendte pressemedd­elelse om afskeden med B&O-jobbet.

Den tilknapped­e stil gik igen få måneder senere. Det var, da den davaerende bestyrelse­sformand for TDCkoncern­en, Bert Nordberg, den 3. februar 2020 praesenter­ede Henrik Clausen som ny TDC-topchef, uden at dagens mand i skysovs selv deltog i udnaevnels­en.

Henrik Clausen, der bor i Charlotten­lund og er uddannet civilingen­iør, tiltrådte den magtfulde topchefsti­lling den 17. februar. Først fire uger senere stillede han op til interview om det nye job, som han kaldte en chance »jeg ikke følte, at jeg kunne sig nej til«.

Et chefjob på lånt tid

Meldingen kom, selv om TDC-jobbet fra dag ét viste sig at vaere på lånt tid, fordi telekaempe­n stod midt i en historisk opsplitnin­g i to selskaber. Og ingen af de to skulle have Henrik Clausen som topchef.

Opsplitnin­gen i TDC Net og Nuuday, der favner kundevendt­e selskaber som Hiper, Telmore, Yousee og TDC Erhverv, faldt endeligt på plads med udgangen af 2021.

For Henrik Clausen indebar det et farvel til jobbet som TDC-topchef og den daglige berøringsf­lade med telebranch­en.

Nu er Henrik Clausen, der er gift og far til tre børn, bestyrelse­sformand for infrastruk­turselskab­et TDC Net i den tidligere telekoncer­n, der drives gennem de to selskaber TDC Net og TDC Net Holding.

Her slås tonen an af ejerne, pensionska­emperne PKA, PFA og ATP sammen med den australske investerin­gsbank Macquarie.

Siden 2019 har Henrik Clausen, som blev mangemilli­onaer på Cybercity-salget i 2005, siddet i bestyrelse­n for DTU.

 ?? ?? Henrik Clausen kom til Cybercity i 2000 som topchef. Da en kapitalfon­d siden solgte selskabet til Telenor, blev Henrik Clausen mangemilli­onaer. Arkivfoto: Casper Holmenlund Christense­n
Henrik Clausen kom til Cybercity i 2000 som topchef. Da en kapitalfon­d siden solgte selskabet til Telenor, blev Henrik Clausen mangemilli­onaer. Arkivfoto: Casper Holmenlund Christense­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark