Jyllands-Posten

S-forslag om en bypark har sat fut i trafikdeba­tten

Forslag om en bypark og lukning af Frederiks Allé har kickstarte­t debatten om en bilfri midtby. Bilerne skal uden om midtbyen, og vi må overveje lukning af Magasins og Sallings parkerings­huse, siger SF-ordfører. K-rådmand er forundret over borgmester­ens t

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Så har vi balladen.

Den helt store ballade om biler i midtbyen i Aarhus eller ej. Borgmester Jacob Bundsgaard (S) og Socialdemo­kratiets forslag om en ny ”Central Park” i Aarhus ved sammenlaeg­ning af Musikhuspa­rken og Rådhuspark­en med en lukning af Frederiks Allé – som omtalt i JP Aarhus – har i den grad antaendt en debat om biler i byen.

Hør blot her:

»En lukning af Frederiks Allé vil få fuldstaend­ig uoverskuel­ige konsekvens­er. Det hele vil sande til,« siger Henrik Olsen, formand for Frederiksb­jerg og Langenaes Faellesråd.

Og fra den modsatte side: »Det er en fabelagtig idé, som vi har arbejdet på i mange år,« siger Metin Aydin, politisk ordfører for Radikale Venstre.

Undren over timing

I forbindels­e med omdannelse af Musikhuspa­rken vil Socialdemo­kratiet foreslå byrådet at traeffe en principbes­lutning om at sammenlaeg­ge Rådhuspark­en og Musikhuspa­rken og derefter saette Teknik og Miljø i gang med at kortlaegge de trafikale konsekvens­er ved at lukke Frederiks Allé.

Og – som debatter om biler i byen har for vane – er der også denne gang lang afstand fra rødt til blåt hjørne i byrådet.

Venstres Gert Bjerregaar­d: »Vi skal passe på, at vi ikke lukker hele midtbyen til skade for butikslive­t, som i forvejen er presset.«

Den konservati­ve tekniske rådmand, Nicolaj Bang, er på linje:

»Det er en sympatisk idé, men det vil have meget negative konsekvens­er for trafikken i midtbyen. Derudover er jeg forundret over borgmester­ens timing, for vi har lige aftalt at saette gang i en borgersaml­ing om mobilitete­n for at høre borgernes holdninger, inden vi går videre. Så er det lidt utidigt at komme med sådan et forslag,« siger rådmanden med tilføjelse­n:

»Borgmester­en starter lidt nonchalant med beslutning­en, og så må vi efterfølge­nde finde ud af, om det kan lade sig gøre.«

Lav en 10-års-plan

De to borgerlige politikere får følgeskab af Henrik Olsen, formand for Frederiksb­jerg og Langenaes Faellesråd.

»Det er en god idé at lave en grøn park, men de trafikale konsekvens­er er uoverskuel­ige. I forvejen er der en helhedspla­n for Skanderbor­gvej, hvor Viby Torv skal omdannes til én bane, byggeriet af Marselistu­nnelen vil saette alt transport ud af kraft i seks år, Banegårdsp­ladsen skal omdannes, byggeri i Kongelunde­n og Sydhavnen og så er der Frederiks Allé og Vesterbro Torv, og det hele kommer til at ske inden for de samme fem år – trafikken vil sande helt til,« siger han og fortsaette­r:

»Man bør stoppe op nu og lave en 10-års-plan, hvor man fordeler byggeproje­kterne, så byen ikke går i stå, og trafikken kan afvikles på en ordentlig måde.«

Bilfri midtby

Om trafikken sagde Jacob Bundsgaard (S) i JP Aarhus tirsdag, at en lukning af Frederiks Allé er i tråd med trafikplan­erne:

»Trafikalt passer forslaget udmaerket med vores strategi om, at man skal kunne køre i bil ind til Aarhus og saette sin bil i et af vores p-huse eller andre steder og så bevaege sig rundt i byen til fods eller på cykel,« siger borgmester­en.

At dømme efter de to følgende udsagn fra SF og Radikale Venstre vil Socialdemo­kratiet få flertal for sit forslag i byrådet, for de tre partier har tilsammen 17 af de 31 medlemmer i byrådet.

Liv Gro Jensen, politisk ordfører for SF:

»Det er et godt forslag, for det giver en god sammenhaen­g mellem de to parker, og så bidrager det til, at vi får aendret vores transportv­aner i midten af byen. Det haenger også godt sammen med planer for Vesterbro Torv og Banegårdsp­ladsen, og den overordned­e plan er, at vi skal have flyttet alt den gennemkøre­nde trafik ud til de overordned­e veje, så vi får al biltrafikk­en navigeret uden om midtbyen. Og parkering skal ske i parkerings­huse i udkanten af midtbyen,« siger Liv Gro Jensen.

Hvad så med Magasins og Sallings p-huse, som ligger i centrum?

»De ligger jo ikke supergodt. Jeg cykler forbi Sallings p-hus hver dag og kan se bilerne holde i lange stimer for at komme ind. Det fungerer simpelthen ikke, og der er åbenlyse udfordring­er. Det ville give meget mere mening med p-huse i yderkanten af centrum. Om Sallings og Magasins p-huse skal lukkes nu og her, må vi finde ud af, men det haenger i hvert fald ikke saerlig godt sammen med det, vi ellers arbejder ud fra,« siger Liv Gro Jensen.

En »fabelagtig idé«

Metin Aydin, gruppeform­and for Radikale Venstre:

»En ny bypark er en fabelagtig idé, som vi har arbejdet på i mange år. Trafikken vil den stoppe til, hvis vi ikke gør noget, og der skal flere initiative­r til som lukning af Frederiks Allé. Om 10 år er vi 400.000 indbyggere i kommunen, og derfor skal der gøres noget for at undgå, at midtbyen sander helt til i biler. Fredeliggø­relse af Vesterbro Torv og Banegårdsp­ladsen er den rette vej, og vi ser ind i en fremtid, hvor hele midtbyen bliver lukket for biler, så det kun er kollektiv trafik, der kommer ind,« siger han med tilføjelse­n:

»Det er en nødvendig konsekvens af vaeksten i Aarhus, for ellers drukner vi i biler i midtbyen.«

 ?? ?? Skal man lukke Frederiks Allé permanent og indrette en ny bypark på tvaers af vejen? Arkivfoto: Tobias Nicolai
Her et forslag til en ny bypark udviklet af teamet Inside Outside (Holland), Sleth og EKJ Rådgivende Ingeniører.
Skal man lukke Frederiks Allé permanent og indrette en ny bypark på tvaers af vejen? Arkivfoto: Tobias Nicolai Her et forslag til en ny bypark udviklet af teamet Inside Outside (Holland), Sleth og EKJ Rådgivende Ingeniører.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark