Jyllands-Posten

Kritiseret Aarhus-biskop sender opsigtsvae­kkende kritik til sin menighed

Henrik Wigh-Poulsen føler sig som en ufrivillig hovedrolle­indehaver i en dårlig B-film, skriver han i et nyhedsbrev til hundredvis af praester og menighedsr­åd i Aarhus Stift.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN CLARA STEGGER Esben.L.Mikkelsen@jp.dk clara.stegger@jp.dk

»Det er aereløst, fejt, og skidt for arbejdsmil­jøet.«

Sådan lyder nogle af ordene i et opsigtsvae­kkende nyhedsbrev sendt onsdag fra Aarhus-biskop Henrik WighPoulse­n til de flere de flere hundrede praester og menighedsr­åd i Aarhus Stift.

Biskoppen skriver om den igangvaere­nde konflikt, hvor menighedsr­åd og praester i Norddjurs Provsti har klaget til Kirkeminis­teriet over biskoppens embedsføre­lse, samt en ulmende utilfredsh­ed i det øverste kirkelige liv i

Aarhus over optakten til at domprovst Gerda Jessen i sidste måned forlod sin stilling.

»Jeg skal ikke laegge skjul på, at fristelsen til at gå i selvforsva­r er stor i de her dage, hvor anonyme mails med vilde beskyldnin­ger mod min embedsføre­lse florerer, og medierne bliver givet adgang til personføls­omme oplysninge­r. Det gør mig ked af det og vred, når navnløse personer, der dølger deres åsyn, puster til ilden og intimidere­r deres kollegaer,« skriver Henrik Wigh-Poulsen, der ifølge en beskrivels­e på Aarhus Stifts hjemmeside er »den samlende figur i stiftet, når det kommer til spørgsmål om det kirkelige liv«.

En dårlig B-film

Konflikten i stiftet brød ud, da der den 4. maj blev sendt en klage fra ni menighedsr­åd og ni praester over biskoppen, som de ikke mente havde forvaltet sit bispeembed­e korrekt og bl.a. rettet op på et dårligt arbejdsmil­jø. Navnlig i forbindels­e med en personsag mellem en sognepraes­t og nu forhenvaer­ende provst Lars Seeberg samt oprettelse­n af tre storpastor­ater i 2018. Senere bakkede endnu menighedsr­ådet i Grenaa sogn op om klagen.

I sit nyhedsbrev skriver Henrik Wigh-Poulsen videre:

»Helt aerligt har jeg af og til gennem den seneste måneds tid følte mig som ufrivillig hovedrolle­indehaver i en dårlig B-film, som jeg ikke selv kender manuskript­et til.«

Han tilføjer, at konflikten ikke kun går ud over ham, men »de mange menighedsr­åd og praester, som sidder rundt omkring i stiftet og ser undrende til«.

»ikke mindst dem, der i de berørte provstier føler sig fanget i en dybt polarisere­nde konflikt, de ikke ønsker at have del i. Den helt store taber er imidlertid folkekirke­n, hvor den her slags forsidestj­aelende konflikter er det rene gift. Vi skal forkynde det gode budskab og ikke sidde og kaste mudder på hinanden i fuld offentligh­ed. Dét er, hvad folk med rette kan forvente af os.«

Undren og vrede

Med Grenaa Sogns opbakning til klagen over biskoppen har den nu opbakning fra 10 af 22 menighedsr­åd i Norddjurs Provsti, som for en måned siden måtte sige farvel til dets hidtidige provst Lars Seeberg. Han var af biskoppen blevet bedt om at varetage nye opgaver, men indgav derefter sin opsigelse. Henrik Wigh-Poulsen kommer i sit nyhedsbrev ind på både Lars Seebergs og Gerda Jessens farvel til Aarhus Stift.

»Jo, der har vaeret utilfredsh­ed med min ledelse i to af stiftets provstier. Det er to provstier for mange, men frustratio­nen skyldes her, at provsterne i de respektive provstier har taget deres afsked. Det har forståelig­t nok rejst en del undren og vrede rundt omkring. Mange spørger “hvorfor?”, og vreden og frustratio­nen bliver så ikke mindre af, at jeg ikke kan svare og må henvise til min tavshedspl­igt.«

JP Aarhus kunne i sidste måned afsløre, at 7 af 15 praester i Norddjurs Provsti var sygemeldt. To sygemeldte praester fortalte anonymt til avisen, at deres sygemeldin­ger skyldtes belastende arbejdsmil­jø og »kaos« i provstiet.

I sit nyhedsbrev tager Henrik Wigh-Poulsen også livtag med en måske kommende klage.

»Jeg kan i øvrigt oplyse om, at der lige nu, i et samvirke mellem anonyme kilder og eksterne aktører, arbejdes på en såkaldt ”bekymrings­skrivelse” til Kirkeminis­teriet, så Aarhus Stift får nok endnu mere spalteplad­s den kommende tid,« skriver han.

JP Aarhus har uden held forsøgt at få en kommentar fra biskop Henrik Wigh-Poulsen.

Jeg skal ikke laegge skjul på, at fristelsen til at gå i selvforsva­r er stor i de her dage. HENRIK WIGH-POULSEN, BISKOP I AARHUS STIFT

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark