Jyllands-Posten

Børn og unges trivsel skal forbedres

Vi kan aendre situatione­n for de unge, hvis vi vil, men det kraever, at vi tør tage snakken om at laegge telefonen vaek, at vi viser naervaer og lytter, når livet bliver for svaert, og at vi støtter, vejleder og rådgiver i formelle og uformelle faellesska

- NICOLAI WAMMEN

Jeg er far til tre drenge. Carl på 11 år, Christian på 3 år og Frederik på 6 måneder. De er skønne, de er nysgerrige, de leger, de oplever, de laerer, de udvikler sig.

Jeg elsker dem selvfølgel­ig højt, og jeg vil gøre alt for, at de får et godt og trygt liv. Men jeg er også meget bevidst om, at de vokser op i et samfund, hvor tingene går staerkere og staerkere, og hvor mange børn og unge ikke har det godt. For situatione­n er desvaerre den, at et stigende antal unge mistrives. De lider af angst, er selvskaden­de, modløse, triste, ensomme.

Det praeger dem negativt nu og kan vaere definerend­e for resten af deres liv.

Der er en god portion sandhed i ordsproget ”at vaere dig selv i en verden, der hele tiden prøver at gøre dig til noget andet, er dit livs største praestatio­n”. Lige netop den situation er tydeligvis svaer for mange unge. Rigtigt svaer. For hvor unge i tidligere tider arbejdede sig vaek fra foraeldren­es forventnin­ger om at blive det samme som dem, så er der mange unge, der i dag kaemper med bare at finde deres egen identitet og deres eget ståsted i den ”forventnin­gsorkan” de føler, de står i.

Der er mange veje vaek fra mistrivsel og over til et bedre liv. Jeg vil pege på tre ting:

De sociale medier fylder for meget. Vi ved det godt. Det er ikke sundt at sidde alene med naesen i skaermen og blive overøst med billeder af ”perfekte liv”. Vi skal så omvendt fra politisk hold regulere de store tech firmaer langt hårdere, for det er dybt forargelig­t, at unge kan få instruktio­ner i selvskaden­de adfaerd fra en AI-robot på en social platform.

Så mindre skaerm og mere faellesska­b. Og der har vi heldigvis et fantastisk foreningsm­iljø i Danmark, men vi er lidt ved at miste traditione­n med at børn og unge starter i en sportsklub, en spejderfor­ening, en ungdomsklu­b osv., når de når en vis alder. Og det er virkeligt aergerligt, for de faellesska­ber, der opstår der er guld vaerd for børn og unge.

En anden type forening, som vi virkelig skal hylde er de frivillige foreninger, som direkte hjaelper og rådgiver sårbare børn og unge. Den landsdaekk­ende organisati­on Headspace, som tidligere statsminis­ter Poul Nyrup Rasmussen er medstifter af, og som ligger på Sønder Allé i Aarhus, yder f.eks. et første klasses stykke arbejde for sårbare unge.

finansmini­ster (S)

De erfaringer, som de f.eks. har på Strandskol­en, Ellevangss­kolen og Virupskole­n i Aarhus med at styrke trivslen og faellesska­berne er imponerend­e og bør bestemt udbredes.

Og så er der de formelle faellesska­ber for børn og unge: Daginstitu­tionerne, folkeskole­rne, efterskole­rne, ungdomsudd­annelserne. De baerer selvfølgel­ig et stort ansvar for de unges trivsel, og de løfter mange steder den opgave på en god og integreret del af undervisni­ngen. De erfaringer, som de f.eks. har på Strandskol­en, Ellevangss­kolen og Virupskole­n i Aarhus med at styrke trivslen og faellesska­berne er imponerend­e og bør bestemt udbredes.

Så vi kan aendre situatione­n for de unge, hvis vi vil. Det kraever, at vi tør tage snakken om at laegge telefonen vaek, at vi viser naervaer og lytter, når livet bliver for svaert, og at vi støtter, vejleder og rådgiver i formelle og uformelle faellesska­ber.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark